Peter Sagan (Bora-hansgrohe) triumfoval v exibičním závodě Giro d’Italia Criterium Dubai, pořádané společností RCS, když porazil ve spurtu Egana Bernala (Ineos Grenadiers). Závod byl dlouhý 63 km a dvojice nejlepších dojela do cíle osamocena. Jelo se na 2,1 km dlouhém okruhu, který cyklisté absolvovali 30krát.

Peter Sagan: "Od začátku jsem se snažil být vepředu, i kvůli bodovaným průjezdům. Po dvou sprintech jsem viděl, že Elia Viviani je mnohem lepší, a tak jsem zkusil jinou taktiku. V závěru zaútočili tři kluci, a já jsem si k nim doskočil jako poslední.“ 

Peter jak známo opouští po 5 letech tým Bora-hansgrohe a přestupuje do francouzského Pro týmu TotalEnergies. Sám tuto změnu přirovnal k situaci, kdy v roce 2017 přišel do německého týmu: „Když jsem v roce 2016 nastoupil do Bora-hansgrohe, lidé také říkali, že je to malý tým. Během několika let ale vyrostl do současné úrovně. Není podstatné, že TotalEnergies momentálně nejsou WorldTour týmem. Mým cílem je pomoci jim růst."

TotalEnergies sice zůstává v kategorii Pro, ale jako francouzský tým jistě získá pozvánku na Tour de France a většinu pro Sagana důležitých závodů WorldTour.

Sagan vysvětlil, že podstatné pro jeho rozhodnutí bylo nadšení manažera týmu Jeana-Reného Bernaudeaua: „Zájem o moje služby projevilo několik týmů, ale Bernaudeauův tým mi projevil největší respekt. Opravdu mě chtěli a celou dobu to dávali najevo. Okamžitě odpověděli na každou otázku, kterou jsme vznesli. Jiným to někdy trvalo týdny. Budují tým kolem mě a to je to, co mě na projektu přitahovalo.“

Za Saganem odešli i jeho dvorní domestici Daniel Oss a Maciej Bodnar, jakož i dodavatelé Specialized a Sportful.

Trojnásobný mistr světa řekl, že má novou motivaci pro nadcházející sezónu, cítí se „stále mladý“ a má stále co nabídnout a dokázat.

Sagan věří, že tým bude příští rok konkurenceschopný včetně jarních klasik: "TotalEnergies má mnoho silných jezdců a dlouholeté zkušenosti. Už jsem byl na lékařské prohlídce a absolvoval první kontakty s týmem a byl jsem velmi překvapen, jak jsou výborně organizovaní a jak fungují."

"Určitě mám novou motivaci. Moc se těším, bude to zajímavé dobrodružství," řekl vítěz Roubaix, Flander a 12 etap na Tour de France, který novou sezónu začne pravděpodobně v Argentině na Vuelta a San Juan.

K závodním cílům pro rok 2022 řekl: "Od začátku příští sezóny se chci dobře připravit na klasiky a vzhledem k tomu, že jsem ve francouzském týmu, prioritou bude Tour de France. Samozřejmě dalším vrcholem sezóny by mělo být i mistrovství světa."