Start v Aesch, cíl v Grenchen. Mezi tím 177 km a 3143 výškových metrů. Dvě sprinterské a čtyři vrchařské prémie umístěné v druhé polovině etapy. Vrchol poslední vrchařské 16 km před cílem. Závěrečných 5 km v mírném klesání.

Ve žlutém Stephen Williams (Bahrain-Victorious), v černém (sprinter) Andreas Leknessund (DSM), v červeném (vrchař) Quinn Simmons (Trek-Segafredo) a v bílém (mladý jezdec) Andreas Kron (Lotto-Soudal). V týmech nejlepší Bora-hansgrohe: 2. Schachmann, 10. Vlasov, 14. Higuita, 21. Grosschartner atd. To byly základní vstupní parametry předcházející třetí etapě Tour de Suisse (2.UWT). 

Už 7 km po startu jela před pelotonem šestice Manuele Boaro (Astana), Stefan Bissegger (EF Education), Philippe Gilbert (Lotto-Soudal), Joey Rosskopf (Human Powered Health), Mathias Reutimann (Švýcarsko) a Quinn Simmons (Trek-Segafredo).

Všichni mohli doufat v úspěšný únik a vítěznou etapu, Quinn Simmons navíc v posílení svého postavení ve vrchařské soutěži: "Měl jsem poměrně dlouhou závodní pauzu (pozn. 30. března), takže tady ve Švýcarsku chci znovu nastartovat motor a užít si to." A také první VP kategorie "1" vyhrál a zvýšil svůj náskok na druhého v pořadí na 15 bodů.

V průběžné klasifikaci na tom byl mezi uprchlíky nejlépe Philippe Gilbert, který ztrácel na Stephena Williamse 2:02 min. A byl to Gilbert společně s Bisseggerem, kdo na tomto etapáku už projeli v minulosti vítězně cílem etapy. Maximum, které najeli na peloton, činilo po necelé hodině jízdy 3:20 min. 

Když 30 km před cílem klesl náskok na 1 minutu, atakoval Bissegger a osamostatnil se na čele závodu. O 10 km dál, když byli ostatní členové původního úniku pohlceni pelotonem, měl Bissegger náskok ještě 50 sekund. To už se ale najíždělo do 1,2 km dlouhého stoupání na poslední VP. 23letý Švýcar se pokoušel o totéž, co se včera povedlo Noru Leknessundovi. Ten si po 18 km sólu dojel pro vítěznou etapu. 

Jenomže tentokrát si nechtěly další týmy nechat znovu ujít možnost poslat do spurtu své rychlé muže. A tak Bisseggera po sjezdu z VP sjely. Všechno tedy bylo připraveno na hromadnou koncovku.

Ale ještě předtím tu byla druhá sprinterská prémie a 4, 2 a 1 vteřina. Vyhrál Geraint Thomas (Ineos) před Maximilianem Schachmannem a Luke Rowem (Ineos). Schachmann se tak přiblížil Williamsovi na 2 sekundy. Do cíle zbývalo 10 km. 

Jenže: 4 km před cílem spadlo 8 lidí a Schachmann mezi nimi. Skupina se potrhala, na špici zůstalo kolem 60 cyklistů. A kdože z nich protnul cílovou čáru jako první? Peter Sagan!

Po 268 dnech půstu 120. vítězství kariéry! A 18. vítězná etapa na Tour de Suisse!

Po mé nemoci bylo těžké vrátit se do závodního rytmu. Několik měsíců jsem byl mimo. Něco takového chce čas. A jestli je toto vítězství krásnější než ostatní? Je to jen etapové vítězství. Jsem s tím spokojený a jsem šťastný za tým. Opravdu musím poděkovat týmu. Odvedli skvělou práci. Celý den pracovali na čele hlavní skupiny s několika dalšími týmy. Nakonec jsem to zvládl a jsem za to rád. Je příjemné být zpět,” řekl Peter Sagan bezprostředně po svém vítězství.

Největšími soupeři mu tentokrát byli na 2. místě Bryan Coquard (Cofidis) a na 3. Alexander Kristoff (Intermarché).

Schachmann po pádu dokončil etapu se ztrátou 53 vteřin. Stejně tak Domenico Pozzovivo (Intermarché) a Fausto Masnada (Quick-Step).

Trikoty pro nejlepší v jednotlivých kategoriích zůstali stejným závodníkům, kteří je měli v držení před etapou.