Bora-hansgrohe opět před sezónou posílila. Odešlo 6 lidí, ze známějších Mühlberger, kterému se ovšem sezóna v Movistaru vůbec nepovedla, takže nejcitelnější ztrátu představoval Rafal Majka, který se stal důležitým pomocníkem Pogačara na etapových závodech, Tour de France nevyjímaje.

Peter Sagan vyhrál 10. etapu na Giro d ´Italia před Gaviriou z týmu UAE Emirates, čímž se dostal do čela bodovací soutěže.

Nahradila je osmička, přičemž nákup 5 z nich se dost vyplatil. Jde o známé Keldermana (Sunweb) a Politta (Israel) a do té doby méně známých Aleottiho, Meeuse a Wallse.

Tým zaznamenal celkem 30 výher, z toho 8 v kategorii World Tour a 6 v úrovni Pro. Nejvíc si jich připsal Pascal Ackermann (6), ovšem nejenže žádné v nejcennější kategorii, ale pouze jedno v závodě Pro. Druhým nejpilnějším sběratelem byl Peter Sagan, včetně slovenského titulu jich bylo 5, z toho 3 v kategorii UWT. Víc jak 2 má na kontě ještě Nils Politt (3). Celkem nějakou výhru získalo 14 cyklistů z 29členného týmu.

Kromě jmenovaných se tým výsledkově nejvýrazněji opíral ještě o Maximilana Schachmanna a Patricka Konrada.

Emanuel Buchmann si až do osudného pádu vedl na Giru velmi dobře. 12. místem v 11. etapě, pouhé 3 vteřiny za Bernalem, upevnil své průběžné 6. místo v klasifikaci jednotlivců.

Nejcennější vítězství Petra Sagana pochází z Giro d´Italia. Přestože má na kontě již 16 Grand Tour, na Giro přijel po roce 2020 teprve podruhé. Jasným cílem byl zisk fialového dresu nejlepšího sprintera. K ruce měl především své dva věrné Daniela Osse a Macieje Bodnara. Sestava však nebyla sestavena výhradně pro Petra. Velmi dobří až výborní vrchaři Grosschartner a Fabbro mohli směle myslet na etapy a hlavně Buchmann i na celkové pořadí.

Peter Sagan se dostal do fialového v 10. etapě, kterou vyhrál díky svým schopnostem zvládat i profilově náročnější terén jakož i týmové taktice, kdy víc jak 50 km před cílem rozjeli cyklisté Bory takové tempo, že se postupně zbavili největších soupeřů v bodovací soutěži Merliera a Nizzola. Merlier tím přišel o vedení v této soutěži. Odjel potom ještě jednu etapu a tím pro něj závod skončil. Naopak Peter dres dovezl až do milánského cíle (viz titulní snímek).

Emanuel Buchmann se v 11. etapě do Montalcina posunul na 6. místo průběžného pořadí a v této pozici nastupoval i do 15. etapy. Jenomže hned v její úvodní části byl jednou z obětí hromadného pádu a jedním z těch, kteří kvůli zranění museli odstoupit.

Wilco Kelderman 6. místem v 17. etapě Tour končící na vrcholu Col du Portet upevnil své průběžné 6. místo v pořadí jednotlivců.

Peter Sagan nastoupil s týmovou jedničkou na zádech i do Tour de France. Tým sem poslal mimořádně silnou sestavu a znovu se mohl ucházet o etapové úspěchy, zelený dres i minimálně o první desítku v konečném pořadí. Buchmann, Kelderman, Konrad do kopců, Pöstelberger a Schelling do hodně zvlněného terénu a Politt do klasikářského.

Cíle týmu v oblasti celkového pořadí naplnil Wilco Kelderman. Celý etapák absolvoval bez významnějších výkyvů, po většinu času se pohyboval do průběžné 7. pozice a konečné 5. místo je určitě velmi dobré. Jde o jeho třetí nejlepší výsledek na Grand Tour. Z 12 absolvovaných byl lepší v roce 2017 na Vueltě (4.) a loni na Giru (3.).

Patrick Konrad vyhrál 16. etapu Tour de France.

Patrick Konrad sice Tour dokončil „až“ na 27. místě, jenže hlavním cílem byl zisk etapy. A to se povedlo v 16. etapě přes čtyři vrchařské prémie, když do cíle dorazil v dresu rakouského šampiona nikým neohrožován po téměř 40km sólu víc jak 40 vteřin před Colbrellim a dalšími muži z celodenního úniku.

A nebyl jediným z týmu, komu se takový husarský kousek na letošní Tour podařil. Ve 12. etapě přijel jako první do cíle také osamocen Nils Politt. I on, tentokrát v rovinatější etapě, šel do úniku v jeho případě 13 lidí, hýřil aktivitou a 10 km před cílem se definitivně zbavil posledních dvou soupeřů. Využil přitom i skutečnosti, že do etapy nenastoupil Peter Sagan, kterému se nedařilo ani v etapách, ani v soutěži o zelený dres, takže Politt měl v této etapě zcela volné ruce. A vypadá to, že i mimořádnou motivaci.

Nils Politt ovládl po skvělém výkonu12. etapu Tour.

Ve srovnání s předešlými dvěma Grand Tour poslal tým na španělskou Vueltu papírově nejslabší tým. V roli jedničky Felixe Grosschartnera a ten se 10. místem v konečném pořadí nejspíš dotkl maxima možného. Pouze jednou se někdo z týmu dostal na pomyslné pódium a byl jím 23letý Belgičan Jordi Meeus, když se před něj ve sprinterské koncovce 16. etapy dostal pouze Fabio Jakobsen.

K nejlepším sezónním výsledkům na etapových závodech kromě těch z Grand Tour patří celkové prvenství Schachmanna na Paris-Nice (2.UWT), když mu spadlo do klína po dvou pádech Rogliče v závěrečné etapě, a Politta na Deutschland Tour (2.Pro), kde vyhrál 3. a Ackermann 1. etapu. A také celkové 5. místo Mattea Fabbra na Tirreno-Adriatico (2.UWT).

Maximilian Schachmann jel v úniku při Amstel Gold Race s Van Aertem a Pidcockem. V cíli mu patřilo 3. místo.

Co se týče etap na dalších významných etapových závodech, připomeňme si, že Peter Sagan vyhrál po etapě na Romandii a v Katalánsku (oboje 2.UWT), kde další vítěznou etapu přidal Lennard Kämna. Pöstelberger vyhrál etapu na Critériu du Dauphiné (2.UWT), Grosschartner na Tour of the Alps, Martin Laas na Arctic Race a Matthews Walls na Tour of Norway (vše 2. Pro). Walls poté přidal druhé vítězství na podzimní jednorázovce Gran Piemonte (1.Pro).

Z jednorázových závodů patří k tomu lepšímu 4. místo Sagana na Milano-Sanremo, 3. Schachmanna na Amstelu, 3. Ackermanna na Brugge-De Panne (vše 1.UWT), 4. Ide Schellinga na Brabantském šípu (1.Pro) atd.

Lukas Pöstelberger se raduje z vítězství v 2. etapě při Critériu du Dauphiné.

Tým prošel směrem k další sezóně výraznou proměnou. Odchází Peter Sagan a do TotalEnergies s sebou bere kromě bratra Juraje i Osse a Bodnara. Ackermann odchází do UAE a s ním končí i zkušení rozjížděcí Selig a Schwarzmann, kteří nyní budou podporovat v Lotto Soudal Caleba Ewana.

Přichází 11 nových lidí. Mezi posilami vynikají sprinteři Sam Bennett (Quick Step) a Danny Van Poppel (Intermarché), a také jezdci na celkové pořadí náročných etapáků Aleksandr Vlasov (Astana), Sergio Higuita (EF) a Jai Hindley (DSM).

Peter Sagan ve své poslední sezóně v Bora-hansgrohe, kde strávil 5 let, vyhrál tři závody kategorie World Tour. Jedním z nich byla 1. etapa Tour de Romandie.

Pro českého fanouška je určitě zajímavé vítězství Petera Sagana na Okolo Slovenska (2.1), kde startovaly i dva české týmy: Elkov Kasper (Jan Bárta 4. ve vrchařské soutěži) a Topforex ATT Investments (Matúš Štoček 7. mezi mladíky).

I fakt, že dvěma nováčky Bora-hansgrohe se stávají 18letí Sian Uijtdebroeks a Luis-Joe Lührs, kteří ovládli první roční GP West Bohemia, když prvně jmenovaný dorazil vítězně do cíle osamocen a druhý ve spurtu dvojice o 2. místo porazil Adama Seemana (Stadion Louny). Oba cizinci přecházejí z týmu Auto Eder, juniorské farmy Bora-hansgrohe, kam se pro příští rok stěhuje jiný cyklista Stadionu Louny Martin Bárta!

Peter sice nevyhrál žádnou etapu, ale celkově Okolo Slovenska ano.