Po náročném etapáku Ruta del Sol, kde Petr Vakoč letos zahájil závodní sezónu, se ještě v neděli večer přesunul z Málagy do svého cyklistického bydliště v katalánské Gironě. Pondělí a úterý si dal volno a ve středu se zase vrátil k tréninku. Ve čtvrtek už byl opět na letišti, aby odletěl do Belgie, kde ho zítra, tj. v sobotu 29. února čeká premiéra na dlážděné klasice.

"Projel jsem si vybrané úseky trasy Omloopu, abych v paměti oprášil jejich znalost. Přestože to pro mě bude zítra premiéra, většinu silnic tu znám. Především proto, že jsem tu trénoval ke konci roku 2017 v rámci přípravy na plánovanou premiéru v následujícím roce, kterou ovšem oddálilo zranění," osvětlil Petr svůj program bezprostředně předcházející jeho velkému debutu.

Původně určená role se mu významně proměnila, když Mathieu Van der Poel oznámil, že pro nemoc závod vynechá: "Absence Mathieu je samozřejmě pro tým hendikep a znamená, že budeme muset změnit zamýšlenou taktiku. Což mi ale dává významně větší prostor pro vlastní ambice. Zároveň to s sebou nese zvýšenou odpovědnost za výsledek týmu, jelikož budu patřit mezi ty vybrané, které bude tým podporovat."

Petr je podle svých slov připraven na takovou roli. Je přesvědčen, že zvýšený tlak, plynoucí z očekávání, že dokáže nahradit původního lídra, zvládne: "Na sobotní belgickou dlážděnou klasiku se moc těším. Andalusie byla těžká, ale pro přípravu perfektní. Po ní jsem si dobře odpočinul. A teď se cítím skvěla připraven."

Petr věří, že Alpecin-Fenix má pro tento závod i bez Mathieu Van der Poela velmi dobrý tým, který nemusí hrát jen druhé housle, a vůle uspět je velmi silná: "Většina nominovaných má už zkušenosti se závody tohoto typu."

Čtyři jsou totiž domácí Belgičané, kteří s výjimkou De Tiera, který nahradil Mathieu, již mají zkušenosti s jarními dlážděnými klasikami: De Bondt, který už letos vyhrál etapu na Bességes, Leysen a Vergaerde. Zkušenosti z World Tour týmů mají i Ital Sbaragli a Brit Thwaites, přičemž druhý jmenovaný už absolvoval 3x Roubaix a 4x Flandry.

"Konečně nadešla ta chvíle!" říká Petr a po všem, co prožil, určitě mimořádně vítaná.

Takže pokud ho tým podpoří, všechno si sedne v pravý čas a pravou chvíli, nohy, plíce i srdce ho v tento den D podrží a on dokáže využít pro sebe a svůj tým nečekané příležitosti, které se mu dostalo, pak to bude vyvrcholení jednoho neuvěřitelného příběhu návratu na výsluní.

A Petr Vakoč je skoro vzorový typ cyklisty, kterému by měly závody tohoto charakteru mimořádně vyhovovat!

Tak Petře, ať to klapne. Budeme tisknout oba palce. Jeden pro Tebe a jeden pro Zdeňka!