Philippe Gilbert (Deceuninck - Quick-Step) byl nejsilnějším mužem Paříž - Roubaix, vyprovokoval rozhodující únik, jako jediný dokázal zareagovat na další útok Nilse Politta (Katusha Alpecin) a německého soupeře na velodromu porazil. 

Gilbert vyhrál už čtvrtou monumentální klasiku z pěti. Po dvou vítězstvích na Kolem Lombardie, jednom na Lutych - Bastogne - Lutych a Kolem Flander vyhrál i Paříž - Roubaix a chybí mu jen Milán - Sanremo. 

Na třetím místě dojel sám Yves Lampaert (Deceuninck - Quick-Step), který unikl Petru Saganovi (BORA - hansgrohe) a Sepu Vanmarckemu (EF Education First). Vanmarcke dokončil na čtvrtém místě a pátý skončil Sagan. Zdeněk Štybar dospurtoval v další skupině na osmém místě. 


Vývoj závodu

Paříž - Roubaix bylo opět bohaté na zajímavé události. Nevznikl žádný dlouhý a velký únik, pouze se hodně závodilo. Už před Arenbergem vypadl z boje o vítězství Alexander Kristoff (UAE Emirates), který měl několik technických problémů a slabé nohy. 

Na Arenbergu začaly problémy Wouta van Aerta (Jumbo - Visma). Nejdříve měl problémy s kolem a po výjezdu z Arenbergu ztrácel přes půl minuty na peloton. Dokázal se vrátit, ale musel měnit kolo a vzápětí upadl v mírné zatáčce. Přesto dojel dopředu a byl důležitou součástí závěru závodu. 

67 kilometrů před cílem unikli Philippe Gilbert, Nils Politt a Rüdiger Selig (BORA - hansgrohe). Tito tři drželi několik kilometrů pouze malý náskok kolem dvaceti sekund. 55 kilometrů před cílem zaútočil Van Aert a s ním také Sagan, Lampaert, Vanmarcke a další.  

V tomto okamžiku osudově zaváhal Greg Van Avermaet (CCC). Na útok Van Aerta a Sagana nereagoval a zůstal v pelotonu odříznut od hlavního dění. Zůstal tu také Zdeněk Štybar, který hlídal Van Avermaetovy pokusy o zvrat. 

Na čele se sjela šestice cyklistů: Gilbert, Politt, Vanmarcke, Van Aert, Lampaert a Sagan. Náskok této skupiny narostl na jednu minutu a tak i zůstal většinu závěru závodu. Philippe Gilbert nastoupil 23 kilometry před cílem v sektoru číslo 6. Udrželi se jen Politt a Sagan. Van Aert, Vanmarcke a Lampaert odpadli. 

Van Aertovi definitivně došlo a nedokázal reagovat na útok Yvese Lampaerta. Vanmarcke ale ano. 18 kilometrů před cílem se tito dva vrátili na čelo. Gilbert opět zaútočil 16 kilometrů před cílem na dalším dlážděném úseku Carrefour de l'Arbre. Sagan se udržel a následně se vrátili všichni. 

14 kilometrů před cílem na kostkách úseku Gruson zaútočil Nils Politt a tempo s ním udržel pouze Philippe Gilbert. Sagan, Vanmarcke a Lampaert nestačili. Vedoucí dvojice rychle navyšovala náskok a bylo hned jasné, že jeden z nich vyhraje.

Vanmarcke musel řešit technické potíže a Sagan už neměl z čeho brát, čímž se Lampaertovi uvolnila cesta k třetímu místu. 

Na velodrom vjel jako první Politt s Gilbertem na zadním kole. Belgičan měl více sil a byl rychlejší a dojel si pro další velký triumf. Politt dojel druhý a Lampaert třetí. Sagan s Vanmarckem nespurtoval a dojel za Belgičanem na pátém místě. 

Další skupinu přivezl Florian Senechal (Deceuninck - Quick-Step), sedmý skončil Mike Teunissen (Jumbo - Visma) a osmý Zdeněk Štybar. První desítku doplnili Evaldas Šiškevičius (Delko Marseille Provence) a Sebastian Langeveld (EF Education First). Van Avermaet dojel dvanáctý a Van Aert se propadl na 21. příčku, ale zanechal velmi dobrý dojem. 

Foto Deceuninck - Quick-Step/Getty Images