Pátá etapa Vuelty z Tarancónu do Albacete byla opět zcela rovinatá a cely den se pouze čekalo na hromadný sprinterský dojezd. Týmy se připravovaly na vítr a terezíny, ale nefoukalo dost silně a ze správného úhlu, takže peloton se na větru vůbec nedělil.

Mnohem důležitější byl velký pád v závěru etapy. Poté, co hlavní pole postupně dojelo trojici uprchlíků, ve složení Pelayo Sánchez (Burgos - BH), Xabier Azparren (Euskaltel - Euskadi) a Oier Lazkano (Caja Rural - Seguros RGA), došlo uprostřed pelotonu k pádu několika jezdců. Zdržel se zde lídr závodu Rein Taaramäe (Intermarché - Wanty - Gobert) a velmi tvrdě upadl Romain Bardet (DSM). 

Zatímco Taaramäe se snažil s nepříznivou situací něco udělat a stíhal zrychlující peloton, který v samotném konci etapy už nemohl na lídra závodu čekat, Romain Bardet byl silně otřesen. Dokázal nasednout zpět na náhradní kolo, ale pokračoval ve volném tempu a ztratil šanci na celkový úspěch. Etapu dokončil, není však jasné, zda nastoupí do čtvrteční etapy.

Mezitím se čelo závodu řítilo k cíli. Na širokých a technicky nenáročných silnicích se dopředu tlačila spousta jezdců a týmů a žádný celek neměl na čele převahu. Nejlepší podporu měl Jasper Philipsen (Alpecin - Fenix) a dokonale toho využil. Z ideální pozice v pelotonu vystřelil k cílové pásce a s velkým náskokem získal druhé letošní vítězství. Fabio Jakobsen (Deceuninck - Quick-Step) se musel probíjet ze zadních pozic, přesto dojel druhý. Třetí skončil Alberto Dainese (DSM). 

"Je to ještě hezčí vítězství než to ve 2. etapě, když se podíváte na posledních 5 kilometrů. Všichni jsme byli vpředu. Je úžasné, co pro sebe děláme a co se nám povedlo. Včera jsem byl zklamaný, protože jsem nemohl spurtovat podle svých představ. Dnes jsme aspoň otočili list. Nemyslím moc na zelený dres, ale je fajn ho oblékat a uvidíme, jak dlouho mi vydrží," říká vítěz závodu.     

K Taaramäeovi se vrátili dva jeho týmoví kolegové, včetně Jana Hirta (Intermarché - Wanty - Gobert), ale ve třech nemohli konkurovat rychlosti pelotonu a Estonec dorazil do cíle se ztrátou 2:21 a přišel o červený dres. Ten ve čtvrteční etapě poveze Kenny Elissonde (Trek - Segafredo). Francouz v novém celkovém pořadí vede s náskokem 5 sekund před Primožem Rogličem (Jumbo - Visma) a 10 sekund před Lilianem Calmejanem (AG2R Citroen). 

Elissonde se nechtěl radovat z neštěstí Taaramäeho: "Takto jsem dres získat nechtěl. Ten pád jsem neviděl. Byl jsem v té chvíli v první desítce. Všichni víme, že když fouká, je to riziko. Ale prostě z toho nejsem nadšený. Nemám moc radost. Ale s tím nic neuděláte, je to prostě tak. Je úžasné obléknout dres lídra Grand Tour. Po Tour a Olympiádě jsem si odpočinul a potom se měl tým zeptal, jestli byc mohl jet na Vueltu a brát to den po dni. No a podívejte! Taková je cyklistika."   

Philipsen se vrátil do čela bodovací soutěže s náskokem jediného bodu před Jakobsenem. Nejlepším vrchařem zůstal Rein Taaramäe a nejlepším mladým závodníkem Egan Bernal (Ineos Grenadiers).