Olympijský vítěz na horských kolech to oznámil po novoročním závodě v belgickém Baalu. O této možnosti však mluvil už delší dobu. Oficiálně to nejdříve potvrdil Pidcockův trenér Kurt Bogaerts. "Tom chce zajet na jaře klasiky a plně se na ně soustředí. Na tom jsme se dohodli už před časem. Protože kros v Hoogerheide nelze kombinovat s přípravným programem, který musí absolvovat," vysvětlil Bogaerts. 

Pidcock se v letošní cyklokrosové sezóně zatím radoval ze dvou vítězství v Boomu a Kortrijku, ale v několika soubojích s Woutem van Aertem a Mathieu van der Poelem se nedokázal prosadit až na nejvyšší stupeň. Bylo by proto zbytečné, riskovat jarní silniční sezónu kvůli nepravděpodobné obhajobě cyklokrosového titulu. Van Aert a Van der Poel totiž v Hoogerheide chybět nebudou. 

"Abych byl upřímný, vím to už nějakou dobu, že mistrovství světa nepojedu. Tohle rozhodnutí jsme udělali už před časem," dodává Pidcock, který na Nový rok tvrdě spadl v posledním okruhu závodu v Baalu a přišel kvůli tomu o vítězství. "Byl to hloupý pád, mám dost odřenou nohu."

Britský cyklista se snaží na nejvyšší úrovni kombinovat tři disciplíny. A daří se mu to, je světovým šampionem v cyklokrosu, olympijským vítězem na horských kolech a loni na silnici vyhrál královskou etapu Tour de France s cílem na Alpe d'Huez. Ovšem klasiku zatím vyhrál jen jednu, v roce 2021 byl nejlepší na Brabantské šípu. Je načase začít vyhrávat i větší jednorázovky.

"Myslím, že v minulé sezóně prošel určitým přechodným obdobím," říká Bogaerts. "Jel světový šampionát v Americe a musel si potom trochu odpočinout. Jetlag hrál svou roli i v silničních závodech na jaře. Ale jako tým jsme vyhráli několik pěkných závodů a Tom hrál důležitou roli. Sám dojel třetí na Dwars door Vlaanderen a objel Kolem Flander. S Michalem Kwiatkowskim jsme vyhráli Amstel Gold Race, kde byl Pidcock podle mě nejlepší, ale byl hlídán soupeři a Kwiatkowski toho využil. Podobná situace nastala na Brabantském šípu, kde vítězí Magnus Sheffield. Takže si odpracoval svoje."

Zatím není zcela jasné, kde Pidcock zahájí silniční sezónu. Předpokládá se Starde Bianche na začátku března. Poté má v plánu monumenty Kolem Flander a Lutych-Bastogne-Lutych a mezitím klasiky Amstel Gold Race a Valonský šíp.