David Gaudu letos definitivně převzal žezlo hlavního lídra týmu Groupama-FDJ. Thibaut Pinot se po mnoha zdravotních a psychických problémech rozhodl vzdát pozice lídra na celkové pořadí a Gaudu je jeho přirozeným nástupcem. A už letos to fungovalo velmi dobře. Šestadvacetiletý Francouz skončil na Tour de France na čtvrtém místě, což je nejlepší umístění závodníka týmu Groupama-FDJ od Pinotova třetího místa na Tour 2014. 

Před více než osmi lety se zdálo, že Pinot bude největší nadějí Francie na zisk vysněného vítězství na Tour de France, jenže dnes dvaatřicetiletý cyklista už nedokázal toto umístění zopakovat, natož vylepšit. Dokázal dojet čtvrtý na Giru a šestý na Vueltě a vyhrát horskou etapu na Tour 2019, ale velmi často závody nedokončil a kvůli velkému tlaku se rozhodl vzdát snahu o úspěch v celkovém pořadí. Po pěti letech se vrátí na italské Giro, kde se prý vždy cítil lépe, protože nemusel snášet tak velký tlak. 

Příští rok v květnu se vrátím na silnice Giro d'Italia a mám z toho velkou radost,“ tvrdí Pinot na prezentaci týmu pro sezónu 2023. „Pět let po mé poslední účasti a odstoupení se musím tomuto bájnému závodu pomstít. Giro bude hlavním cílem mé sezóny s jasným cílem, porazit nejlepší v horských etapách. Celkově nás stejně jako v předchozích letech čeká horská trasa. Giro d'Italia bude pravděpodobně nejtěžší ze tří letošních Grand Tours, a proto mi bude vyhovovat nejvíce. Čas běží a přípravu už jsme zahájili, abychom dosáhli co nejlepšího výsledku.

Tour opět ve středu zájmu celého týmu

Zatímco Pinot se zaměří na jednotlivé horské etapy, Gaudu na to půjde zcela jinak. Na letošní Tour byl nenápadným závodníkem, což mu není moc podobné, protože většinou v kopcích rád útočí a umí také vyhrát náročné etapy ve spurtu. S pomocí týmu se dostal až na konečné čtvrté místo a výrazně vylepšil své jedenácté místo z předchozího ročníku a osmou příčku z Vuelty 2020. Nyní je jedním z kandidátů na pařížské pódium. „Mým hlavním cílem bude Tour de France. Je to závod, kterého jsem se zúčastnil už pětkrát, který byl pro mě velmi úspěšný a který mi od začátku mé kariéry, a zejména letos, přinesl na kole spoustu emocí.

Gaudu může jen těžit ze skladby etap a absence rovinaté časovky. Se svými 53 kilogramy váhy je slabým časovkářem a pokaždé ztratí hodně času. Těžko si tedy představit lepší příležitost. „Díky tvrdé práci týmu se nám podařilo v ročníku 2022 obsadit čtvrté místo, ale míříme ještě výš, na stupně vítězů. Trasa v roce 2023 obsahuje vrchařskou časovku a mnoho horských etap. Je to jedna z nejhornatějších Tour, jakou jsem kdy viděl. Tato trasa mi vyhovuje a nutí mě snít.