Jelo se z Târgu Mureș do Făgăraș Cetate a na 154 km čekalo pouhých 1300 výškových metrů. Na první pohled žádný extrém. Ovšem bojovná cyklistika, dešť a závěrečná pasáž se stoupáním a následným sjezdem k cíli z etapy udělala hodně náročnou záležitost.

Hodinu a půl se intenzívně bojovalo o únik. Zpočátku byli v tomto snažení hodně aktivní i cyklisté Elkov Kasper. Kluci z ATT Investments jeli v těchto pasážích spíše pasívně a vypadalo to, že se snaží pouze situaci kontrolovat. Pokud ale kamera zabírala peloton zezadu, dresy českých týmů tam nebyly téměř nikdy vidět.

Únik se nakonec podařil Stijn Appelovi z nizozemského ABLOC a Jonathanu Clarkovi z amerického Wildlife. Dojeti však byli ještě před druhou vrchařskou prémií, jejíž vrchol se nacházel 16 km před cílem. Jenže ta se vůbec nekonala. Večer před závodem byly týmy informovány, že právě tady je zhruba desetikilometrová pasáž tak rozbité silnice, že se po ní nedá závodit. Úsek byl tedy neutralizován, cyklisté ho projeli dvacítkou a znovu závodit se začalo na úpatí posledního kopce.

ATT Investments po třetí etapě vede soutěž týmů.

V jeho průběhu a následném sjezdu se peloton hodně nadělil, takže do cíle dorazila jako první 26členná skupina, v níž byli z českých týmů a jezdců pouze tři z ATT Investments. Nejlépe se umístil Mika Heming na 9. místě, ve skupině ho doplnili ještě Matúš Štoček a Jiří Petruš.

V úplném závěru se podařilo mírně odskočit aktuální rumunské jedničce Eduardu-Michaelu Grosu z Drone Hopper a Brendanu Rhimovi z Wildlife. Grosu, který vyhrál hned první rychlostní prémii, se tak ujal i vedení v závodě a má před zítřejší etapou náskok 17 sekund na Nicolase Dalla Valleho z rumunsko-italského Giotti Victoria-Savini Due. Rhim na 3. místě ztrácí 21 sekund.

17 sekund ztráty si připsala zhruba padesátka závodníků, v níž byli kromě Michala Schurana, který nabral manko necelé dvě minuty, všichni ostatní čeští cyklisté.

Mika Heming se posunul na průběžné 7. místo a vede i nadále soutěž mladíků. Na Eduarda Grosu má manko 27 vteřin. Přičemž 22 z nich získal tento zkušený Rumun na bonifikacích. O jedno místo  a jednu vteřinu za Mikou je Matúš Štoček. Daniel Babor z Elkov Kasper, který etapu prožil ve žlutém dresu lídra závodu, klesl na 17. místo, v bodovací soutěži mu ale patří 2. příčka právě za Eduardem Grosu.

Daniel Babor díky vítězství ve 2. etapě vezl v té dnešní dres lídra závodu.

Ani jsme nechtěli moc bránit žlutý dres. Kluci chtěli zkusit ujet a hlavně si uvolnit ruce před zítřejší královskou etapou, která rozhode o celkovém pořadí. Když se utrhli dva jezdci, najel náš tým na čelo pelotonu a náskok kontroloval, aby před neutralizovaným úsekem nenarostl na víc než minutu. Znovu nás pustili před závěrečným stoupáním 10 kilometrů před cílem. Mně ten rozjezd do kopce nesednul a po těžkých spurtech včera a předevčírem jsem už cítil v nohách únavu. Trochu jsem se propadl a v následném sjezdu do cíle se celé pole roztrhalo na skupinky. Bylo to prudce dolů, navíc na mokré silnici, kde každou chvíli někdo spadl. Celkově to byla strašná etapa,“ řekl Daniel Babor.

Ve vrchařské soutěži je Michal Schuran stále na 3. místě. Tým ATT Investments se po dnešku dostal do vedení v soutěži družstev.

"Cílem dnešní etapy bylo neztratit, udržet Miku v pořadí a v rámci možností pošetřit síly do zítřejší rozhodující etapy," řekl k předstartovní taktice ATT Investments Petr Kaltofen.

Mika Heming vede počínaje prologem soutěž jezdců do 23 let.

Zítra je na programu královská etapa, v níž čeká cyklisty zhruba v polovině z celkových 208 km 23km stoupání o průměrném sklonu přesahujícím 6%!