Včerejší etapa přinesla týmu Arkéa Samsic, v jehož dresu tu startuje jeden z hlavních favoritů závodu Nairo Quintana, několikanásobnou smůlu. O tom, že Quintana v etapě dvakrát spadnul, z toho podruhé 3,5 km před cílem a měl poměrně dost potrhaný dres, i že odstoupil Nacer Bouhanni, trumf Arkéa do spurtů, jsme už informovali.

Dodatečně vyšlo najevo, co bylo příčinou odstoupení Bouhanniho. Údajně nastoupil do etapy po nočních zdravotních potížích s tím, že uvidí, zda a jak dlouho vydrží. Jenže ze závodu ho poslalo pryč něco jiného. Podle záznamu umístěného na twitteru kráčel v jednom z rovinatých úseků po silnici uprostřed levého jízdního pruhu před blížícím se letícím pelotonem muž zády k cyklistům. Divák stojící na chodníku se ho pokusil na poslední chvíli stáhnout z trati, ale už to nestihnul a do onoho muže v plné rychlosti narazili cyklisté, přičemž čtyři skončili na zemi. Peňalver z Burgosu si přitom zlomil loket, Ledanois (Arkéa) a Maestri (EOLO) pokračovali v závodě a i Bouhanni byl odvezen do nemocnice. Tým o jeho stavu zatím neposkytl žádné informace. A Ledanois nenastoupil na start dnešní etapy.

A jelikož Quintana spadnul těsně před 3 km ochrannou zónou, připsal si ztrátu 1:44 min. Takže na své největší předpokládané soupeře v nadcházejícím cílovém 14 km stoupání 4. etapy ztratil poměrně dost času, mj. na Jay Vinea (Alpecin) i Eduarda Sepúlvedu (Drone Hopper) měl před dnešní etapou manko +0:55 a na Anderse Johannessena (Uno-X) ještě o 5 více.

Doplňme si také, že z českých cyklistů byli včera klasifikováni na 82. místě Vojta Řepa (+0:16) a na 103. Pavel Bittner (+0:54).

Jestliže v předešlých dvou etapách se jevil hromadný dojezd jako velmi pravděpodobný, tak dnes jako téměř jistý. Z hlediska profilu totiž na 120 km necelých 800 výškových metrů. Rozbít onen předpoklad mohly dvě věci: krátké etapy se jezdí intenzívněji než ty dlouhé a bývají tedy nervóznější, zvláště když fouká vítr. A tato etapa se jela převážně východním směrem a v naprosté většině trasy po pobřeží moře, přičemž předpověď hlásila sice slunečno a 13°C, ovšem severní vítr o rychlosti mezi 15-20 km/hod., který měl v průběhu etapy sílit. Neradno tedy podceňovat a plné soustředění hned od startu. To byly nejspíš pokyny sportovních ředitelů předcházející startu etapy.

12 km po startu se podařil únik. Bylo v něm nejprve šest, a když vypadl Buts z tureckého kontinentálního Sakarya BB, tak pět lidí. Nejzajímavější byla dvě jména a obě se vyskytla i ve včerejším úniku. Jednak jediný zástupce Pro týmů Goikoetxea z Euskaltelu a jednak závodník v dresu nejlepšího vrchaře Granigan z Wildlife, který směřoval pro body na jediné vrchařské prémii dne umístěné na 27. km. Aby si body pojistil, vzal s sebou do úniku i týmového kolegu McGila, s jehož pomocí také prémii vyhrál. Peloton si je nepustil víc jak ke dvěma minutám.

Etapa nakonec proběhla v úplném klidu, nepočítáme-li, že 33 km před cílem lehlo asi deset lidí kvůli ne úplně perfektní práci motomaršála, že 20 km před cílem, když už byl peloton na dohled, si ustlal v zatáčce Goikoetxea a že 2,7 km před cílem v době, kdy už se letělo do spurtu, spadlo kolem 15 cyklistů a mezi nimi např. Jay Vine a Eduardo Sepúlveda.

Jezdci BikeExchange opět výborně zapracovali pro Kadena Grovese, jemu se však přilepil na zadní kolo Jasper Philipsen a odtud ho o délku předního kola dnes porazil. Což znamenalo, že se stal vedoucím mužem průběžné klasifikace.

Zítra už ale bude všechno jinak. Na řadě je zmíněná 4. etapa a extrémně dlouhý cílový kopec.