Dnes 13 členný únik. Fabio Duarte (Medellin) si pohlídal dres nejlepšího vrchaře. 30 km před cílem únik zlikvidován. Na špici srovnaný Ineos jede vysoké tempo.

Při nájezdu do posledního stoupání jel špic Richard Carapaz na zadním kole s Eganem Bernalem. Jenže za ním čtyři borci EF. Kromě třech nejlepších v celkovém pořadí i Rigoberto Urán. Ten vydržel až na metu 3 km, pak posunkem sdělil svým mladším kolegům, že teď už je to jen na nich a začal couvat.

Aktivita Carapaze provedla takovou selekci, že 7 km do cíle bylo na čele jen 12 lidí. Z tohoto tempa si nastoupil a poodjel Robinson Chalapud (Medellin). Po chvíli se za ním vydal Fredy Montaňa (EPM) následován Miguelem Flórezem (Androni). Jakmile Chalapuda dojeli, nastoupil Flórez, což odrovnalo Montaňu.

Ve skupince za nimi chvíli poté, co je opustil Rigo Urán, oznámil do vysílačky Carapaz, že je totálně grogy, vybočil a svěsil nohy. Signál pro Bernala, který se pokusil o trhák. Když se však otočil, musel si trošku zoufat. Za ním tři borci EF!

Jeho aktivita znamenala, že dojeli vedoucí dvojici, což zlomilo Chalapuda, nikoli však Flóreze. S přibližujícím se cílem začal viset na gumě Jonathan Caisedo a v závěrečných stovkách metrů, kdy nejlepší zrychlili ve snaze ovládnout etapu, zaostal i Flórez. Aby toho neměl Bernal málo, před cílem šel přes něj nejprve Martínez a po něm i Higuita.

Famózní představení Kolumbijců jako celku, borců EF Pro Cycling zvláště!

A to se k vrcholu museli prodírat mezi tisícovkami „šílených“ kolumbijských fanoušků, kteří však exhibovali podstatně méně, než ti narcistní šílenci při evropských Grand Tours.

A jedna perlička jaksi mimo: na prvních 9 místech dojeli - s výjimkou Ekvádorce Caiseda - samí Kolumbijci. Desátý Nor Torsten Traeen z Uno-X. Kde se to v něm vzalo, ví jen bůh. Vyneslo ho to na celkové 9. místo mezi samými místními: 8 Kolumbijců a 1 Ekvádorec ze sousedství.

Na prvních pozicích se samozřejmě nic nezměnilo. Závod se stal kompletně kořistí EF Pro Cycling, jehož cyklisté obsadili první tři místa v celkovém pořadí. Za zmínku stojí i 7. místo Estebana Chavese v dresu Kolumbie (Mitchelton) a 10. Sergio Henaa (UAE).

Tour Colombia 2.1 opět nabídla skvělou cyklistickou podívanou a dala světu najevo, že kolumbijská cyklistika bude i nadále v celosvětovém měřítku expandovat.

Higuita, Martínez i Urán by se předběžně měli potkat v červenci při Tour de France s Bernalem a Carapazem. A k tomu s velkou pravděpodobností Roglič, Quintana, Pogačar, López, Pinot atd. atd.

Znovu lze zopakovat: Tour jakou svět neviděl!