Dnes byla na pořadu nejtěží etapa letošního ročníku a se svými třemi tisíci výškových metrů v klasikářském provedení dost výrazně. Takže za favority dnes sprinteři nebyli. Ale Mohorič, Sagan, Colbrelli, Asgreen, Wellens, Stuyven atd. ti ano.

Do etapy nenastoupil Fernando Gaviria (UAE) a v jejím průběhu vzdal Mads Pedersen (Trek-Segafredo).

Do denního úniku se vydala pouze dvojice Geraint Thomas (Ineos) a Jonas Rickaert (Alpecin). Rychle najeli 7 minut a tam je peloton na jistý čas zastropoval.

A dnes se tedy s blížícím se cílem pořádně závodilo, terén k tomu vybízel a bylo jasné, že dnes je rozhodující den.

55 km před cílem Rickaert opustil Thomase a byl pohlcen početně redukovanou hlavní skupinou. A o 5 km dál potkal stejný osud i Thomase.

Mimořádně aktivně jel Mohorič s Colbrellim (oba Bahrain) a poprvé o sobě dával pořádně vědět Marc Hirschi (UAE). Téhle trojici se podařilo odskočit zhruba patnáctičlenné skupině, za níž s malým odstupem jela další přibližně třicítka závodníků, ovšem Hirschi odmítl střídat. Mohorič opět odváděl obrovský kus práce ve prospěch svého italského kolegy. 40 km před cílem měli náskok 30, resp. 60 sekund na skupiny za sebou.

A jelikož borci Bahrainu ztráceli na průběžně vedoucího Stefana Künga 14, resp. 16 sekund, Groupama-FDJ v hlavním poli, které se vytvořilo sjetím obou stíhacích skupin, bilo na poplach. Pomáhal i Devenyns z Deceuninck - Quick Step a Gilbert z Lotto - Soudal. První pracoval pro Asgreena, druhý pro Wellense.

27 km před cílem při průjezdu cílovým prostorem měli uprchlíci už jen 12 sekund. Jenže hned za cílovou čárou následovalo mimořádně prudké stoupání, v němž akceleroval Tom Dumoulin a Stefan Küng v dresu vedoucího muže závodu trpěl jako zvíře, ale i tak odpadal.

Na vrcholu se stíhací skupina zredukovala na pouhých 7 lidí, ale měli o další práci postaráno: Colbrelli se rozhodl pro samostatnou akci. Spolupráce za ním vázla, Mohorič to úspěšně brzdil a Colbrelli jel jako k ohni. Takže 20 km před cílem měl k dobru 30 vteřin.

Navíc posbíral cenné vteřiny na zlatém kilometru a Mohorič za ním bral další, takže soupeři ostrouhali.

18 km před cílem jela za Colbrellim už jen čtveřice Dumoulin (Jumbo), Wellens (Lotto), Mohorič a Campenaerts (Qhubeka). Bennot (DSM), Stuyven (Trek) a Hirschi zaostali. Sice se jim podařilo znovu dojet dopředu, ale na náskoku Colbrelliho to neubralo: naopak 10 km před cílem +0:45.

Colbrelli jel tak fantasticky, že ho ani 6 lidí nedokázalo dojet. Po dnešní etapě se stal vedoucím mužem průběžné klasifikace a je málo pravděpodobné s ohledem na jeho dnešní zisk, že by zítra o celkový úspěch přišel.

Aby bylo dílo dokonalé, na 2.místě ho jistil Mohorič!