Dozvuky včerejší prologu

Vítěz Ethan Hayter (Ineos) měl před startem prologu letos odzávoděno 25 dnů, z toho 6x stanul na pomyslných stupních vítězů, ovšem jen jednou nejvýše a to v 2. etapě Coppi e Bartali. Absolvoval 4 etapové závody, nejlépe dopadl na Algarve, které dokončil na 4. místě. Od konce posledního etapáku, který absolvoval a jímž bylo Coppi e Bartali, měl měsíc závodní pauzu: "V první části sezóny se mi ne vždy dařilo, takže jsem si dal trochu pauzu od závodění a opravdu tvrdě trénoval. Vrátit se tímto způsobem je opravdu příjemné. Pro tělo to byl po delší závodní pauze docela šok. Strávil jsem spoustu času na 600 wattech a i v zatáčkách jsem hodně tlačil, i když tu poslední jsem projel docela stabilně, protože jsem jel sedmdesátkou. Rádi bychom tu vyhráli několik etap i celkové pořadí"

Geraint Thomas (Ineos), obhájce prvenství na Romandii z loňského roku, zaznamenal letos nejlepší výsledek v krátké úvodní časovce Baskicka, kde dojel na 4. místě. Jinak nic, co by v jeho případě z pohledu výsledků stálo za zaznamenání. Ve včerejším prologu zaostal za třetím Grosschartnerem (Bora-hansrohe) jen o zlomky sekundy: "Cítil jsem se dobře. Šel jsem na plný plyn a snažil se dobře zatáčet. Mohlo to být lepší, ale nakonec jsem spokojený. Forma se stále zlepšuje, ale k obhajobě přistupuji opatrně. Uvidíme, jak to půjde. Samozřejmě se pokusím znovu závod vyhrát, ale je tu hodně silných kluků. I my ale máme v týmu další kluky, kteří mohou usilovat o konečné pořadí.“

Etapa 1.: Le Grande Béroche - Romont

První etapa z La Grande Béroche do Romontu měřila 178 km a cyklisté při ní překonali 2009 výškových metrů. Vypasány byly dvě prémie do bodovací soutěže a to na 50. a 151. km. A čtyři vrchařské prémie 3. kategorie a to na 30. (2,1 km, 6,2 %, max 8 %), 71. (7 km, 4 %, max 8 %), 121. a 167. km (obě na stejném kopci 2,1 km, 6,1 %, max 12 %). Cíl byl umístěn na vrcholu 850 metrového stoupání, při němž bylo nutno překonat 74 výškových metrů.

Do etapy nenastoupil Michael Storer z Groupama-FDJ, druhý muž nedávno skončeného Tour of the Alps. 

Jak šly kilometry

Už 4 km po startu se vytvořil denní únik. Bylo v něm 5 lidí: Johansen (Intermarché), Champion (Cofidis), Naberman (DSM), Debons a Thiébaud (Švýcarsko). O tempo pelotonu se po většinu dne starali jezdci Ineos Grenadiers, kteří prostřednictvím Haytera vlastnili dres lídra závodu a byl to on, kdo patřil i dnes mezi nejžhavější favority cílového dojezdu. Uprchlíci dostali maximálně 3,5 minuty. Nejdéle vpředu vydrželi Champion a Debons, ale i oni byli dojeti. Stalo se tak 29 km před cílem. Champion si v úniku vydělal na dres nejlepšího vrchaře.

Nastalo období relativního klidu, kdy se jelo vysoké tempo, ale bez nástupů. Ineos z čela nezmizel, čtyřem borcům v černo-červeném sekundovali čtyři jezdci ve žluto-černém Jumbo-Visma a to ti nejlepší: Gesink, Kuss, Dennis a Kruijswijk. 20 km před cílem se na úplném chvostu pelotonu pohyboval lídr závodu a cosi komunikoval přes vysílačku.

A doplatil na to. 14 km před cílem totiž došlo uprostřed skupiny k hromadnému pádu, na zemi se ocitlo kolem 15-20 lidí a další to zdrželo. Na zemi se z favoritů ocitli mj. Izagirre (Cofidis), Urán (EF), Higuita (Bora) i Hayter. A tomu se podobně jako Izagirrovi vůbec nechtělo vstávat. Peloton se kvůli pádu rozdělil, takže 10 km před cílem se na čele pohybovalo kolem 50-60 lidí. S blížícím se cílem se kolem čela vedoucí skupiny začaly hemžit i dresy Bahrainu. Ti totiž drželi eso v rukávu: vítěze Valonského šípu Dylana Teunse.

6 km před cílem přišel atak Rémi Cavagni (Quick-Step). A v hlavní skupině to začalo vřít. Na čelo se posunuli jezdci Israele, spoléhající ve stoupavém dojezdu na schopnosti Michaela Woodse. Cavagnův pokus skončil 2 km před cílem. A šlo se do finále. První od úpatí cílového kopce atakoval McNulty (UAE), na něj zareagoval Dennis a po něm i Teuns. Vytvořili si odlep od zbytku skupiny. První nestačil McNulty. Dennis se naopak odpoutal od Teunse a směřoval sólově k cíli. 

Naplno se dnes realizovalo neraduj se, dokud nepřeskočíš. Ne že by se Dennis radoval, na to neměl ani pomyšlení, protože zatuhnul takovým způsobem, že se skoro zastavoval, přestože se pokoušel porazit vlastní nohy silou vůle. Jenže i v tomto případě neporučíš větru dešti. Teuns si rozložil síly lépe a o šířku ráfku na cílové čáře Dennise předjel! 

Dennis však nemusí příliš smutnit. Zítra poveze dres lídra závodu! Patří mu i vedení v bodovací soutěži. Nejlepším mladíkem je po dnešku Mauro Schmid z Quick-Stepu.

Josef Černý dokončil na 122. místě se ztrátou +10:37 min.