Soren Kragh Andersen

Do etapy vstupoval ve žlutém Soren Kragh Andersen (Alpecin-Deceuninck) s náskokem pouhých 2 vteřin na Corbina Stronga (Israel-Premier Tech). Ještě 42. muž průběžného pořadí Anthon Charmig (Uno-X), který už podepsal na další dva roky do Astany, měl odstup jen 12 vteřin.

Mats Wenzel

15 km po startu se podařilo odjet pěti lidem. Třetí etapa a potřetí v úniku Mats Wenzel, lucemburský mladík z kontinentálního Leopardu, jenž už má podepsáno do Lidl-Trek DT a který v úvodní etapě získal vrchařský dres a snaží se ho udržet.

Stejně jako včera se i dnes dostal do úniku 21letý Bastien Tronchon z AG2R Citroën, který s prvním týmem coby člen rozvojového týmu začal závodit v roli stážisty na konci loňského roku. A hned v prvních dnech tohoto angažmá se mu podařil husarský kousek, když vyhrál třetí etapu Okolo Burgosu (2.Pro).

Potřetí byl v úniku také muž z týmu Flanders-Baloise, ale potřetí šlo o jiného závodníka. Dnes to byl Gilles De Wilde, jehož dosavadním největším úspěchem je vítězství ve vrchařské soutěži na Boucles de la Mayenne (2.Pro) v loňském roce. Potřetí tu byl i zástupce Bingoal WB, poprvé to ale byl Rémy Mertz. Tomu je už 28 let a má za sebou čtyři roky v prvodivizním Lotto Soudal. A úplně poprvé tu byl někdo z Cofidisu. Od srpna stážista v tomto týmu Oliver Knight, kterého loni zkoušeli v UAE, ale tam se nechytil.

Peloton vedený jezdci Alpecin-Deceuninck a EF Education-EasyPost vědom si obtížnosti poslední čtvrtiny dnešní etapy, pustil jezdce v úniku až k 5 minutám.

Teprve na 85. km přišla na řadu první vrchařská prémie. Wenzelovi za hustého deště se nikdo ani nepokoušel dělat potíže. Našlápnuto k vítězství v této soutěži má tudíž velmi dobře a tento případný úspěch by přidal k letošním 12. místům na Fléche du Sud (2.2) a Orlen Nations GP (2.Ncup) a 18. na Tour de l´Avenir (2.Ncup).

Bastien Tronchon

Pomalu se blížil první přejezd Niklosbiergu (3,6 km a 7,8 %, max 10,3 %), tempo pelotonu se zvyšovalo ve snaze vybudovat co nejlepší pozici pro lídry jednotlivých týmů, a tím pádem i náskok uprchlíků rychle klesal. Na úpatí už neměli ani půl minuty a ve stoupání se zprvu rozpadli. A i v pelotonu se začalo hromadně odpadat.

Bastien Tronchon se pokoušel dojet si pro body na vršku stoupání a byl za vytrvalého deště úspěšný. Před dotírající zhruba šedesátkou pronásledovatelů stihl další body i Mats Wenzel ve společnosti Knighta a Mertze. Hlavní skupina nijak nespěchala v následném sjezdu a ve zvlněném terénu s dojetím uprchlíků. Další dělení mělo přijít v druhém výjezdu na Niklosbierg.

Ben Healy

V něm ale všem ujel Ben Healy (EF Education). Dojel si Tronchona, který se mu zavěsil do háku a spolu projeli s náskokem přes 20 sekund metou vrchařské prémie. Hlavní skupina se zredukovala na přibližně čtyřicítku závodníků. Healy se na Tronchona vůbec neohlížel, jel si z čela svoje vysoké tempo a náskok před pronásledovateli, kde se taktizovalo, navyšoval, až se dostal na 50 vteřin. To už docela smrdělo, tak si vlezli na čelo stíhačů čtyři lidi z UAE a zkoušeli s tím něco udělat. První, kdo měl vystřílet své náboje, byl benjamínek 19letý Christen, který do týmu nastoupil v srpnu na stáž a od příští sezóny má podepsáno až roku 2028!

Na počátku třetího výjezdu na Niklosbierg se Healy zbavil Tronchona. Ve skupině za ním se stále nejel doraz, navíc Healymu kryl účinně záda Richard Carapaz. O změnu se pokusil 21letý Archie Ryan (Jumbo-Visma), kterému se podařilo odpojit menší skupinu a stáhnout něco z náskoku svého krajana, do jehož týmu od příštího roku ze současného Jumbo-Visma DT přestupuje!

Marc Hirschi

Z téhle skupiny nejprve dvakrát důrazně nastoupil Brandon McNulty (UAE), takže když akceleroval Marc Hirschi, jediný, kdo měl pozornost a sílu reagovat, byl Dylan Teuns (Israel-Premier Tech). Zprvu se jim dařilo něco z náskoku maličkého Healyho umazat a naopak navýšit odstup od skupiny za nimi, která se postupně rozrůstala a kde naopak Hirschimu kryl účinně záda především McNulty, jenže posléze se rozdíl ustálil, takže bylo stále jasnější, že dnes na Healyho nikdo nemá.

Ten odolal pronásledovatelům i při závěrečném prudkém dlážděném výjezdu na nádvoří monumentálního hradu Vianden a s náskokem 15 vteřin před Hirschim a 18 před Teunsem si vychutnal zasloužené vítězství a postup na pozici průběžného lídra závodu.

Obdiv zaslouží i Kragh Andersen, který v terénu, jenž mu neměl být nakloněn, podal obdivuhodný výkon, etapu dokončil na 8. místě a průběžně je 4. s mankem 43 vteřin na Healyho.

Ben Healy udělal letos ve svých 23 letech obrovský progres. Z konce čtvrté stovky se prodral do první třicítky, kam ho vyneslo pět letošních prvenství včetně etapy na Giru, druhá místa na Brabantském šípu a Amstelu, čtvrté na Lutychu atd.

Dnes jsme měli dva lídry. Mě a Richarda (Carapaz). Zkoušet to z dálky je moje síla, takže to byl můj plán, a dnes jsem měl nohy, abych to udržel,“ sdělil po etapě nový lídr závodu. "Co se týče deště, asi ne každému se to líbí, ale mně to nevadí. Rozhodně mě to nezpomaluje." 

Zítra je na programu časovka na 24 km a není úplně rovinatá. Jsou tady sice lepší časovkáři, než je Healy, například McNulty, Van Wilder (Soudal-Quick Step) či Jorgenson (Movistar), ale jednak Healy není vůbec špatný, jednak v jeho prospěch mluví trošku i profil a hlavně dnes předvedl super formu v sólovém představení trvajícím víc jak 30 km. Časovku umí slušně i Hirschi, takže zítra to bude určitě hodně zajímavé.

"Teď se soustředím na časovku, moc si chci udržet svůj vedoucí dres. Věřím si a mám dobrý náskok," řekl k sobotní časovce Healy.