loading...

Od startu do cíle se jelo na plný plyn. Silný vítr ženoucí se pouští nedal závodníkům moc příležitostí odpočinout si. Už v úvodu etapy se peloton rozdělil na několik skupin, došlo i k pádům, do jednoho se zapletl také Josef Černý (Soudal Quick-Step). Na čele se vytvořila skupina s 26 jezdci, kde nechyběl mistr světa Remco Evenepoel, ale překvapivě jako jediný z celého týmu Soudal Quick-Step. 

Kromě Evenepoela se dopředu nedostal žádný další velký favorit, Adam Yates (UAE Emirates) jel ve druhé skupině se ztrátou přes 30 sekund a Jay Vine (UAE Emirates) a další vrchaři ztráceli ještě mnohem víc. Vpředu nebylo ani moc sprinterů, drželi se třeba Sam Bennett (Bora-Hansgrohe) a Elia Viviani (Ineos Grenadiers), ale Tim Merlier (Soudal Quick-Step), Mark Cavendish (Astana Qazaqstan) a Caleb Ewan (Lotto Dstny) zůstali ve druhé skupině. Jenže do cíle zbývalo 100 kilometrů a hodně se ještě mohlo změnit. 

A také se změnilo. První dvě skupiny se nakonec sjely a zpomalily, takže zezadu se rychle blížil také peloton. Jenže až dopředu nedojel. 29 kilometrů před cílem se totiž rozjel další terezín a tentokrát se vpředu udrželo mnohem méně jezdců. Opět zaváhali závodníci UAE Emirates a Yates skončil zase ve druhé skupině. Naopak Evenepoel byl pozorný a pro jeho tým byla situace mnohem výhodnější, protože se ve vedoucí skupině točili také Merlier a Bert Van Lerberghe.

Kromě třech jezdců Soudal Quick-Step v první skupině jeli Cavendish a Cees Bol z Astany, Ewan a Jarrad Drizners z Lotta, hned čtyři závodníci Bahrain Victorious - Pello Bilbao, Phil Bauhaus, Nikias Arndt a Matevž Govekar, Olav Kooij z Jumbo-Visma a Luke Plapp z Ineosu. Tato skupina rychle uháněla do cíle a najížděla sekundy náskoku před pronásledovateli. Ve druhé skupině se ani několik jezdců UAE Emirates nedokázalo ubránit před pelotonem, který skupinu před cílem pohltil. 

Bylo jasné, že o vítězi etapy se rozhodne mezi několika špičkovými sprintery v první skupině. Evenepoel rozjel dva kilometry před cílem tak vysoké tempo, že skupinu roztrhl, ale vzápětí se sjela a v technickém závěru nastal chaos, do kterého se pokusil vnést trochu řádu Van Lerberghe a rozjel Merlierovi velmi rychlý spurt. Jako jediný dokázal zareagovat Ewan a svedl s belgickým mistrem mimořádně těsný souboj. Za páskou se hned začal radovat, ačkoliv nemohl vědět, jak ve skutečnosti dopadl, mezi předními koly obou sprinterů nebyl v podstatě žádný rozdíl.

Cavendish spurtoval s Kooijem o třetí místo a získal ho. Mezitím se rozhodčí dlouho radili a Merlier s Ewanem čekali na finální verdikt. Ten rozhodl ve prospěch Merliera a Belgičan si přičetl druhé letošní vítězství, úvodní etapu vyhrál také na Kolem Ománu. Rozhodčí však nepřinesli žádný důkaz o vítězství Tima Merliera a proto stále panují pochybnosti a šíří se konspirační teorie. 

Velké a důležité rozdíly vznikly mezi lídry na celkovou klasifikaci. V první skupině dojeli pouze tři jezdci, o kterých se dá říct, že jimi jsou. Samozřejmě Evenepoel a pak také Bilbao a Plapp. Ostatní zaostali o 51 sekund. Evenepoel získal na trati dvě bonusové sekundy, takže v celkovém pořadí má náskok 53 sekund, Plapp dokonce 56 sekund.  

"Od nultého kilometru jsem jel vpředu," usmíval se v cíli Evenepoel. "Věděli jsme, že začátek bude nervózní. Mohl jsem startovat vpředu, protože jsme měli týmovou prezentaci jako poslední. To se nakonec ukázalo jako výhoda. Trochu mě naštvalo, že později foukal protivítr, protože se zezadu vrátili. Pro nás to ale nakonec nebylo špatné, protože jsme brzy rozjeli druhý terezín a ten byl rozhodující, dojel až do cíle."

Světový šampion byl spokojený se svým výkonem a především poziční jízdou: "Terezíny jsou vždycky hodně nervózní a už jsem se z nich dost poučil. Vzpomínám si, jak jsem byl v prvním roce ztracený. Myslím, že teď je to podruhé, když nepočítám Benelux Tour, kdy jsem se dostal do první skupiny. Měl jsem taky štěstí, takže to byl dobrý den."