Zatímco včerejší etapa byla profilově nejobtížnější a ta zítřejší bude profilově nejjednodušší, tak zbylé tři, tedy včetně dnešní z Prievidze do Nitry, jsou na tom z pohledu profilového skóre velmi podobně. V první odjel sólově Rémi Cavagna (Soudal-Quick Step) a s velkou pravděpodobností se tak stal s předstihem celkovým vítězem, druhá skončila spurtem početné skupiny, a tudíž i vítězstvím největšího favorita takové koncovky Tima Merliera (Soudal-Quick Step).

S ohledem na profil dnešní etapy, rozložení sil v pelotonu a průběžné výsledky byla nejpravděpodobnějším scénářem opět hromadná koncovka poté, co bude dostižen denní únik. A z ní měl jako vítěz vzejít opět Tim Merlier, čímž by ve čtyřech etapách zajistil čtvrté vítězství belgického týmu. Týmu, který sem posílá poslední roky silnou sestavu a v závodě hraje rozhodující roli, jelikož jedním z důležitých sponzorů týmu je slovenská společnost Janom.

Dnes na závodníky čekala porce 149 km a 1530 výškových metrů. V průběhu etapy bylo možno získávat body, resp. bonifikační sekundy na třech vrchařských a třech rychlostních prémiích. U těch vrchařských je vždy důležité jejich rozmístění v průběhu trasy.

V dnešní se startovalo přímo na úvodní vrchařskou trojku (2,2 km, 6 %), na 35. km začalo stoupání na druhou trojku (5 km, 3,4 %) a na 90. km na vrchařskou dvojku (3,7 km, 6,2 %). Po sjezdu následoval zvlněný terén a posledních 10 km se odehrálo v klesání a rovinatém terénu. Rychlostní prémie byly rozmístěny na 48., 104. a 144. km.

Z českého pohledu šlo hlavně o to, aby Jakub Otruba (ATT Investments) udržel, případně vylepšil své postavení v první desítce, zda se nepodaří Matúši Štočkovi (ATT Investments) něco udělat s odstupem 21 vteřin, který měl před etapou na Lukáše Kubiše (Dukla Bánská Bystrica) v soutěži o nejlepšího slovenského jezdce, či zda se obdobně Matěji Zahálkovi (Elkov-Kasper) nepodaří přiblížit ve vrchařské soutěži jejímu průběžnému lídrovi Milanu Vaderovi (Jumbo-Visma), na kterého ztrácel na 2. místě 14 bodů. 

0446e7ed-e752-48f1-a5ad-e3962f255ca5.jpg

Jenomže Nizozemec Milan Vader (173 cm, 63 kg), který se až do roku 2021 coby medailista z evropských šampionátů a světových pohárů velmi úspěšně věnoval horským kolům, a teprve poté ve svých 25 letech přestoupil do Jumbo-Visma, kde má podepsáno ještě na další rok, tady jde po vrchařských bodech jak zavilý buldok. Hned na té první si připsal další dva body za Mirco Maestrim (EOLO-Kometa) a před Kasperem Asgreenem (Soudal-Quick Step).

Následně se rozhořel tvrdý boj o účast v úniku. Ještě před druhou vrchařskou prémií se to podařilo trojici Daniel Turek (ATT Investments), Michael Konczer (Hrinkow Advarics) a Tomáš Kalojíros (RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol) a v tomto pořadí také prémií projeli.

Ještě stihli před hlavní skupinou, do té doby vedenou jezdci Soudal-Quick Step Josefem Černým a Timem DeClercqem, i třetí vrchařskou prémii, kde bylo pořadí stejné. Což znamenalo, že pokud Milan Vader etapák dokončí, už mu nikdo puntíkatý dres nevezme.

Ovšem za nimi se díky týmům Jumbo-Visma a Groupama-FDJ peloton nadělil na vícero částí. První z nich dostihla lidi v úniku ještě před druhou rychlostní prémií. Tu vyhrál Milan Vader před Stefanem Küngem (Groupama-FDJ) a Mulu Hailemichaelem (Caja Rural-Seguros RGA), druhým a třetím mužem průběžného pořadí. Mezi těmito třemi jezdci šlo o každou vteřinku. Küng měl před etapou jedinou k dobru na Hailemichaela a ten zase pouhé dvě na Vadera.

V čelní skupině z dresů lídrů jednotlivých soutěží chyběl pouze bílý Colby Simmonse (Jumbo-Visma). Pro české zájmy bylo důležité, že v ní byl i nejlépe postavený český závodník Jakub Otruba.

25 km před cílem se podařilo odjet z první skupiny Alessandru Tonellimu (Green Project-Bardiani CSF). Dopředu dorazila i skupina ze Simmonsem a na čelo se opět vrátily modré dresy Soudal-Quick Step. 31letý Tonelli, jehož jedním z největších kariérních úspěchů je vyhraná etapa na Okolo Chorvatska a 3. místo v etapě na Giru, měl před etapou na 12. místě ztrátu na 10. Jakuba Otrubu +1:08 min. a bylo jen mizivě pravděpodobné, že by svou akci mohl dotáhnout až do cíle, což se také necelých 15 km před cílem stalo.

10 km před cílem zkusil přes jezdce Quick Stepu nastoupit Bruno Armirail, což byl další z projevů konkurenčního Groupama-FDJ něco změnit na dominanci belgického týmu, ale ti jeli takové bomby, že jeho pokus měl jepičí život. 

Poslední rychlostní prémii v cílovém prostoru vyhrál opět Milan Vader. Jeho aktivita je obdivuhodná, on coby specializací především vrchař dokáže vyhrávat jak vrchařské, tak rychlostní prémie! Za ním dvě bonifikační sekundy pobral Küng a jednu Simmons. Vypadalo to, že Hailemichael přišel o průběžné místo na pódiu.

V samém závěru se do souboje o etapu velmi aktivně zapojili jezdci Astany, ale na Quick Step a Tima Merliera, pro něhož tahal i Rémi Cavagna a jako poslední rozjížděl Kasper Asgreen, to nestačilo. Opět s přehledem získal před Ceesem Bolem pro sebe druhou a pro tým čtvrtou etapu. Nikdo jiný tu zatím nevyhrává!

Rémi Cavagna i nadále zůstává lídrem závodu s luxusním náskokem přes dvě minuty na druhého Stefana Künga i třetího Milana Vadera. Čas vítěze získala většina startovního pole, mezi nimi většina českých, z nichž nejlépe umístěným byl Dominik Neuman (Elkov-Kasper) na 10. místě.

Jediná těžší vrchařská prémie přišla na 90. kilometru. Ve čtyřkilometrovém stoupání to rozjely týmy Jumbo-Visma a Groupama – FDJ, kteří nadělili balík. Jumbo cílilo na rychlostní prémii za stoupáním a podařilo se jim zlikvidovat únik. Poté se nastupovalo, chvíli se jelo, pak zase ne, takže nás dorazila zezadu velká skupina, což byla škoda, protože se zpět na čelo dotáhli sprinteři, jako Tim Merlier, kteří v kopci odpadli," sdělil k průběhu etapy Dominik Neuman. 

Závěr byl hodně rychlý a do zatáčky 200 metrů od cíle jsem se snažil najet co nejlépe a dalo mi to na 10. místo. Silné týmy byly opravdu hodně silné. Jeli seřazeni v řadě a prosadit se proti nim skoro nejde,“ dodal Dominik.

Cavagna stále ještě vlastní zelený dres, Vader pochopitelně puntíkatý, Simmons bílý. Nejlepším Slovákem je i nadále Lukáš Kubiš. Nejbojovnějším jezdcem dnešní etapy byl vyhlášen Tomáš Kalojíros ze slovenského RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol, který z úniku vyhrál první rychlostní prémii.

"Jedeme tu ve čtyřech a byli jsme v každé etapě v úniku, tak to si myslím, že je docela unikát. O únik se docela bojovalo, vyšlo mi to snad na patnáctý pokus. Pak to bylo celkem v klidu, bylo jasné, že nemáme šanci to dojet do cíle. Vrchařské prémie jsem získal s přehledem. Když nás sjeli po třetí vrchařské prémii, bylo to v kopci a pak na větru docela nadělené a jelo se jak o život," přiblížil etapu ze svého pohledu Dan Turek. "Nejdůležitější je, že je Kuba stále v první desítce."