Po skončení loňské sezóny byl Mark Cavendish bez smlouvy a vypadal na konec karéry. Pak přišel za Patrickem Lefeverem, zda by ho nevzal do týmu za minimální mzdu. Jenže tým už neměl prostředky, takže nakonec Mark přivedl vlastní sponzory, kteří financovali jeho pozici.

A pak přišel návrat na scénu z říše snů, který vyvrcholil čtyřmi vítěznými etapami na Tour - a ziskem zeleného dresu - čímž Cavendish vyrovnal rekord legendárního Eddy Merckxe.

Ačkoli Lefevere letos v září řekl, že dosáhli dohody o mzdách a bonusech pro další sezónu, podpisu smlouvy brání Cavendishovo přání přejít do role ředitele týmu po případném odchodu do cyklistického důchodu na konci sezóny 2022.

"Mark Cavendish si myslí, že jeho image je velmi cenná, ale je potřeba vzít v úvahu i image mého týmu," řekl Lefevere pro Het Laatste Nieuws. "Když se Marka zeptám, co a jak by chtěl dělat, řekne, že mě chce sledovat a učit se. Ale je tohle práce, která si zaslouží plat?"

Cavendish sám přiznává, že nebýt dohody s Lefeverem, po sezóně 2020 by s cyklistikou skončil. Údajně měl naídku pokračovat ve vícero týmech, ale v jeho rozhodování připadal v úvahu pouze jeden tým a to Deceuninck-Quick Step.

To, že mu po skončení roku 2020 v týmu Bahrain-McLaren nenabídli prodložení smlouvy, se jeví z pohledu vnějšího pozorovatele jako pochopitelné. Zatímco v roce 2016 vyhrál v dresu Dimension Data, kam před sezónou odešel z Quick Stepu, vyhrál 10 závodů včetně 4 etap na Tour, tak v následujících dvou letech přidal vždy po jednom vítězství, aby v roce 2019 zůstal zcela bez výhry. V roce 2020 to s ním zkusili v Bahrainu, ale ani oni se vítězství od Marka nedočkali.

V říjnu 2020 po Gent-Wevelgem, které dokončil na 74. místě, neudržel před novináři slzy, jelikož to vypadalo na poslední závod jeho kariéry. Jenže pak přišla živá voda v podobě dohody s Lefeverem na rok 2021. Živá voda, která v tomto týmu funguje až zázračně. Většina závodníků, kteří do týmu přijdou, se výkonnostně posune, a řada těch, kteří tým opustí, se nemůže v novém prostředí najít. Vzpomeňme příklady Terpstry či Vivianiho.

Jenže restart kariéry Marka Cavendishe v tomto týmu je dech beroucí. Do sbírky své i týmové přidal dalších 10 vítězství, když postupně vyhrál 4 etapy na Okolo Turecka (2.Pro), etapu na Belgium Tour (2.Pro), aby ho místo Sama Bennetta poslali na Tour a on tu vyhrál 4 etapy a zelené triko! Začátkem října pak sbírku završil vítězstvím na Münsterland Giro (1.Pro).

Je tedy pravděpodobné, že se na nové smlouvě Cavendish s Lefeverem dohodnou. Uvidíme, kdo tenhle obchod zvládne lépe.