Letošní Lombardie se vrací k opravdu monumentální délce (252,5 km) a pojede se opačným směrem než loni. Před dvanácti měsíci se startovalo v Comu a končilo v Bergamu a trať byla naprosto odlišná. Letos se začíná v Bergamu a po dvaceti kilometrech závodníci najedou do prvního z jedenácti stoupání. První polovina závodu je opravdu velmi těžká, cyklisté překonají výjezdy Forcellino di Bianzano (6,3 km, 5,3 %), Passo di Ganda (9,3 km, 7,1 %), Dossena (5,5 km, 4,9 %), Forcella di Bura (18,8 km, 2,5 %) a Colle di Berbenno (4,4 km, 6,3 %), které uberou favoritům dost sil, ale rozhodovat se zde nebude. 

To podstatné zahájí slavné stoupání Madonna del Ghisallo (8,7 km, 5,4 %). Následuje klidnější pasáž, první výjezd San Fermo della Battaglia s vrcholem 27 kilometrů před cílem a sjezd pod nejspíš rozhodující kopec Civiglio. Toto strmé stoupání (4,1 km, 10,1 %) končí 16 kilometrů před cílem a už opravdu není na co čekat. Do cíle totiž zbývá jen rychlý sjezd, druhý výjezd na San Fermo della Battaglia (2,8 km, 6,7 %), další sjezd a krátká rovina v Comu. 

Mas má šanci na životní úspěch 

Civiglio je nejtěžší stoupání závodu, zatímco Battaglia je o dost snazší, ale rozhodnout se může na obou místech. Záležet totiž bude na formě nejlepších vrchařů. V závodě letos chybí extrémně strmý výjezd Muro di Sormano s nebezpečným sjezdem. Pod Civiglio se díky tomu dostane větší peloton, závodníci budou odpočatější a připraveni útočit. Právě na Civigliu musí útočit ryzí vrchaři, což se týká především Enrica Mase a Jonase Vingegaarda. Tadeje Pogačara nic nenutí útočit, protože pravděpodobně vyhraje spurt i větší skupiny.

Mas útočit musí, protože aby měl šanci a vítězství, musí do Coma dorazit sám, ve spurtu je kdekdo rychlejší. Jeho výhodou je, že nemusí nijak spekulovat, prostě pojede na plný plyn a když se někdo ze soupeřů udrží, nebude střídat, protože za sebou bude mít připraveného Alejandra Valverdeho. Pro Movistar je to výhodná situace, žádný další tým nemá k dispozici dva tak silné závodníky. Když se oba udrží ve vedoucí skupině, mohou opakovaně útočit a dostat Pogačara do úzkých.

Navíc vítěz Giro dell'Emilia má asi nejlepší formu ze všech závodníků na startu. Sice není typickým klasikářem, Emilia byla jeho prvním vítězstvím v jednorázovém závodě, ale není výjimečné, že na Lombardii uspějí skvělí vrchaři ve špičkové kondici, kteří nejsou většinou moc dobří v klasikách. Příkladem je vítězství Thibauta Pinota v roce 2018 a Estebana Chavese v roce 2016. Stačí mít skvělou formu, být odvážný a náročná trať udělá své. 

Pogačar se proto musí obávat zejména Mase. Profil závodu a délka mu budou vyhovovat a díky své rychlosti ve spurtu může jet opatrně a čekat na závěr. Loni vyhrál ve velkém stylu, i když už nebyl v nejlepší formě. Sólově zaútočil daleko před cílem, ale v technickém sjezdu před Bergamem byl dostižen rychlejším Faustem Masnadou. Ital s Pogačarem nestřídal, přesto byl Slovinec ve spurtu mnohem rychlejší a zvítězil.  

A pak je tu Jonas Vingegaard. Vítěz Tour de France si po svém triumfu pořádně odpočinul a k závodům se vrátil až minulý týden na Okolo Chorvatska. Vyhrál dvě etapy, ale proti mnohem slabším soupeřům, než jací ho čekají v Itálii. Vingegaard nepotřebuje vyhrát, letos už dosáhl všeho, co si přál, pro Pogačara je závod mnohem důležitější. Dánova příprava na poslední monument nebyla ideální a vítězství by bylo překvapivé. 

Nibali se loučí a chce být vidět 

Během jediného závodního víkendu ukončí kariéru tři nejzajímavější závodníci posledních patnácti let. Philippe Gilbert se rozloučí v neděli na Paříž - Tours a Alejandro Valverde s Vincenzem Nibalim o den dříve na "klasice padajícího listí." Valverde měl svou emotivní rozlučku už v poslední etapě Vuelty a v Lombardii chce především vyhrát, o oslavu jeho závodní kariéry mu tolik nejde. Nibaliho čekají velmi emotivní chvilky v cíli oblíbeného závodu, který v letech 2015 a 2017 vyhrál. Jeho cílem je něco předvést, být aktivní, útočit a bojovat o přední příčky. Není velkým favoritem, Valverde je na tom o něco lépe. Vítězství v posledním závodě kariéry by byl pohádkový konec. Nestane se to, ale Nibali nepochybně něco předvede. 

A sledovat budeme i jeho vrstevníky, například Domenica Pozzoviva a Rigobert Urána, kteří jsou v dobré formě. Trochu nenápadný je před posledním důležitým závodem sezóny Julian Alaphilippe. Dvojnásobný mistr světa Lombardii ještě nevyhrál, ale před pěti lety skončil druhý a letošní trať mu vyloženě vyhovuje. Bohužel není ve své nejlepší kondici, po mnoha zraněních nejspíš nebude na Pogačara a další stačit. Do skupiny favoritů patří také loni třetí Adam Yates, jenže těžko si představit scénář, ve kterém zvítězí.