"Bude se hodně jezdit v kopcích, to se mi líbí," řekl po prezentaci Tour 2023 v Paříži. "Trasa se mi opravdu líbí. Vzhledem k náročnému prvnímu týdnu v Baskicku to bude těžký závod hned od začátku," zmínil Grand Départ v cyklisticky oblíbeném regionu a první dvě náročné klasikářské etapy. "Je také dobré, že jsou brzy na pořadu těžká stoupání, což dělá závod ještě zajímavějším."

Na mysli má těžký konec prvního týdne Tour. V deváté etapě, poslední etapě prvního závodního bloku, se končí na Puy de Dôme, třináct kilometrů dlouhém stoupání. "O tomto výjezdu toho moc nevím, ale je mi jasné, že je velmi náročný. Bude to poprvé, co tam pojedu. Očekávám tuhý boj o celkové pořadí."

Pogačar sice patří k výborným časovkářům a během své krátké kariéry už vyhrál dvě individuální časovky na Tour de France, ale zkrácení celkového počtu časovkářských kilometrů mu nevadí. Vlastně mu to hraje do karet v porovnání s Jonasem Vingegaardem a Remcem Evenepoelem. Pokud se vítězové Tour a Vuelty postaví na start. "Ve třetím týdnu je hodně kopců, to se mi líbí. Také individuální časovka v 16. etapě by mi měla vyhovovat. Je to ještě daleko, ale jsem si jistý, že to bude pěkný závod. Už teď udělám všechno pro to, abych znovu vyhrál, protože to opravdu chci."

Jumbo-Visma počítá s Pogačarem v roli největšího soupeře 

"Je to trochu jiná trasa než v minulých letech," reagoval po představení Merijn Zeeman, hlavní sportovní ředitel Jumbo-Visma. "Horské etapy jsou rozmanité. Pyreneje jsou, jak to vidím teď, musím se na to ještě trochu podívat, méně náročné než jiné roky. Alpy jsou opravdu dlouhý blok. Ani tam to není na začátku příliš náročné, ale čeká vás mimo jiné velmi těžká etapa přes Cormet de Roseland a Col de la Loze. V tomto bloku se pojede také časovka a poslední den se jede přes Vogézy."

Zeemanovi nevadí omezení časovky na 22 kilometrů: "S našimi lídry nepotřebujeme mnoho časovkářských kilometrů. Máme závodníky, kteří to umí na spoustě různých tratí." Zeeman ví, s kým se Vingegaard a ostatní jezdci Jumbo-Visma budou muset porovnat především. "Naším největším konkurentem je Pogačar. Letos jsme byli lepší v poslední časovce, ale v prologu byl zase lepší on. Takže je to podobné. A to se ještě bude závodit na zajímavé trati se stoupáním na konci."

Evenepoel ještě nemá jasno 

Po představení Gira a Tour se obecně vzato předpokládá start Remca Evenepoela na italské Grand Tour. Tři časovky mu vyhovují víc než jedna krátká. Ale Patrick Lefevere ještě nechtěl nic potvrdit: "Nic nevylučuji," řekl belgické Sporze. "Ale už jsem stokrát řekl, že se rozhodneme až v prosinci nebo lednu. Bylo by hloupé udělat rozhodnutí sotva po pěti minutách." Quick-Step by mohl dát přednost sprinterům a Julianu Alaphilippovi. Rovinatých etap bude osm a příležitostí pro Fabia Jakobsena, nebo Tima Merliera by mohlo být dost.