Týmy Jumbo-Visma a UAE Emirates nechtěly kontrolovat 9. etapu a nechaly uprchlíkům spoustu času. Fanoušci byli zklamaní, protože 35 let po posledním výjezdu na Puy de Dôme doufali v souboj Vingegaarda s Pogačarem, který by napodobil legendární souboj Jacquese Anquetila a Raymonda Poulidora v tomto strmém výjezdu. Jenže logické a taktické bylo nechat ujet únik a šetřit síly domestiků pro poslední kilometry. 

Ovšem i na Puy de Dôme byli všichni favorité opatrní, v horku a po devíti dnech tvrdého závodění nikdo nechtěl riskovat. A tím nikdo všichni myslíme Vingegaarda a Pogačara, protože nikdo další už nad celkovým vítězstvím reálně neuvažuje. A první dva muži v průběžném pořadí také řeší pouze sebe navzájem. Vingegaardův tým převzal tempo na začátku výjezdu, tentokrát se však nekonal žádný drtivý útok, Dán si to nepřál a měl důvod, Pogačar byl o něco silnější. Nechtěl opakovat scénář z 6. etapy, kdy Jumbo vsadilo do útoku přes Tourmalet všechny síly a Pogačar toho využil. 

Jenže i Pogačar byl na Puy de Dôme opatrný, vedro a přímé slunce v dlouhých stoupáních mu nedělá nejlíp, musel se pravidelně ochlazovat a nad svým útokem přemýšlet. Přišel až 1,5 km před cílem a opět se okamžitě projevil rozdíl mezi dvěma nejlepšími a zbytkem startovního pole. Po chvíli začal odpadat i Vingegaard, ale nakonec ztratil jen 8 sekund. Svým způsobem byli v cíli spokojení oba.

"Před závěrečným stoupáním to nebylo nijak zvlášť těžké. Nohy se mi dobře točily a chtěl jsem zaútočit. Jonas byl silný, ale jsem moc rád, že jsem ho dokázal dostat pod tlak. Je to malé vítězství," řekl v cíli Pogačar. "Tadej byl neuvěřitelně silný. Ty vteřiny si zasloužil," odpověděl po dojezdu Vingegaard. "Já sám jsem spokojený, že stále zůstávám ve žlutém."

"Viděl jsem, že se k ke mně dotahuje, a tak jsem stále držel tempo. Když se objevila mezera, musel jsem ji za každou cenu udržet," pokračuje Pogačar, který nelituje, že nešlo o etapové vítězství, ačkoliv by měl velkou šanci. "Sportovec chce vždycky vyhrát a je škoda, že vám vítězství uniklo kvůli úniku, ale byli to silní muži. Zasloužili si to. A také jsme se z loňska poučili, že nemůžete jet na každou etapu. Velkým cílem je celkové pořadí."

Je tohle klíčem k těsnějšímu souboji? Pogačar více šetří síly a s větším rozmyslem si vybírá okamžiky k útoku. Navíc po dlouhé závodní pauze by se měl spíše zlepšovat, zatímco Vingegaard je už o červnového etapáku Critérium du Dauphiné ve špičkové formě. "Může se zlepšovat každým dnem. Vidíme to etapu za etapou. To je dobrý signál," myslí si Mauro Gianetti, ředitel týmu UAE Emirates. "Zda mohl Tadej zaútočit dříve? Byl to dost dlouhý útok. Byl to ten správný okamžik. V tomto intenzivním souboji bude důležitá každá vteřina," dodává Gianetti. 

"Určitě to tak bude. Oba jedeme na velmi vysoké úrovni," souhlasí Vingegaard, ale doufá ve zlepšení. "Mám na víc a tohle nebyl můj nejlepší den. Zítřejší den odpočinku mi udělá dobře. Ale následující etapy jsou pro mě lepší. Mám štěstí." 

"Škody nejsou velké, ale samozřejmě bych to raději viděli opačně," řekl Frans Maassen, manažer týmu Jumbo-Visma. "Počítali jsme s Tadejovým útokem, ale jsou vyrovnaní. Jonas se cítil dobře a tým byl silný," dodal.

Vingegaard má náskok pouze 17 sekund a hrozí, že o něj brzo přijde, pokud se vývoj situace neotočí. šestadvacetiletý vrchař doufá, že v Alpách to půjde líp. Další důležitou etapou bude 13. s cílem na Grand Colombier. Nejde o úplně vysokohorský výjezd, což by se mu zajisté líbilo víc, ale délka 17,8 km s průměrem 7 % je pro něj ideální. A následující etapa se stoupáním Col de Joux Plane (11,7 km, 8,5 %) bude pro něj ještě lepší, protože do cíle se dlozho sjíždí a Dán je lepší sjezdař než Pogačar. A v neděli je na programu dojezd na Saint-Gervais Mont-Blanc. Tyto tři etapy a úterní horská časovka by měly rozhodnout o celkovém vítězi.