Pogačar (UAE Emirates) měl nejtěžší jednorázovku sezóny pod kontrolou od startu do cíle. Jeho útok ve stoupání Civiglio byl pro vývoj závodu rozhodující, ale nedokázal se zbavit největšího rivala Enrica Mase (Movistar). Španěl byl v kopcích skvělý, pokusil se Pogačar zbavit v posledním stoupání, jenže ve spurtu v cílovém Comu nemohl s Pogačarem soupeřit. Slovinec si připsal druhý triumf na Okolo Lombardie a třetí na monumentálních klasikách.

Týmu UAE Emirates se v posledním opravdu důležitém závodě sezóny vše dařilo přesně podle plánu. Pogačar už před startem uznal, že dnes bude muset jeho tým pracovat nejvíc ze všech a bude mít zodpovědnost za vývoj závodu. V první polovině závodu došlo k několika nepříjemným situacím. Mikel Nieve (Caja Rural) tvrdě upadl a musel vzdát svůj poslední závod. Po pádu odstoupil taky Domenico Pozzovivo (Intermarché - Wanty Gobert), jeden ze širšího okruhu favoritů.

Desetičlenná skupina uprchlíků, kde nechyběli ani známí závodníci jako Alessandro De Marchi (Israel - Premier Tech) a Kenny Elissonde (Trek - Segafredo), byla dostižena ještě před začátkem stoupání Madonna del Ghisallo. Do cíle zbývalo přes šedesát kilometrů, v pelotonu pracovaly týmy Ineos Grenadiers a Jumbo - Visma, dokud se do čela neposunuli jezdci UAE Emirates a výrazně zrychlili tempo. Joao Almeida utrhl spoustu soupeřů. Odpad například Matej Mohorič (Bahrain Victorious), problémy měl také Julian Alaphilippe (Quick-Step Alpha Vinyl). Následovalo pár klidnějších kilometrů ve sjezdu a na rovině. První výjezd na San Fermo della Battaglia opět rozjížděl tým UAE Emirates. Tentokrát tahal Marc Hirschi. Nikdo z favoritů neměl problém, všichni dobře věděli, že rozhodující chvíle teprve přijdou. 

Pogačara a Mase doplnil Landa 

Posledních dvacet kilometrů závodu bylo mimořádně těžkých. Pogačarův rozjel tvrdé tempo na začátku nejtěžšího kopce Civiglio, utrhl mimo jiných Alaphilippa a loučícího se Vincenza Nibaliho (Astana Qazaqstan). Davide Formolo (UAE Emirates) ze sebe vymáčknul úplně vše a poté teprve zaútočil největší favorit. 19 kilometrů před cílem se skupina rozsypala. Držel se jen Mas a chvíli také Mikel Landa (Bahrain Victorious). 

Mas nechtěl s Pogačarem střídat, takže dvojice zpomalila. Malorčan se neodvážil zaútočit, šetřil síly na poslední stoupání. Landa měl pouze malou ztrátu, za ním se ostatní lídři, včetně Jonase Vingegaarda (Jumbo - Visma) a Alejandra Valverdeho (Movistar) míchali, ale jejich odstup narůstal. 

Landa si dojel vedoucí skupinu ve sjezdu z Civiglia. Pro Pogačara to byla dobrá zpráva, Landa s ním střídal, takže za chvíli se přidal i Mas. Trojice si na rovině před posledním stoupáním držela náskok 45 sekund. Devítičlenná skupina za nimi nespolupracovala a dokonce nechal uniknout Sergia Higuitu (Bora - Hansgrohe) a Carlose Rodrigueze (Ineos Grenadiers). Ti však nebyli pro první skupinu nebezpeční.

Stoupání San Fermo della Battaglia bylo poslední dobrou příležitostí pro útok. Pogačarovi situace vyhovovala, věděl, že ve spurtu je mnohem rychlejší než oba Španělé. Mas útočit musel a také to zkusil. 6 kilometrů před cílem nastoupil a Pogačar musel vynaložit maximální úsilí. Udržel se a dokázal okamžitě zareagovat také na druhý útok. Landa nestačil a pokračoval svým tempem sám. Pogačar vyzkoušel útok přes vrchol, Mase tím nijak nepřekvapil.

V posledních kilometrech už bylo jasné, že se rozhodne ve spurtu. Pogačar držel první pozici a čekal na Masův spurt. Lídr Movistaru začal brzo, ale pro Slovince nebyl těžkým soupeřem. Pogačar mohl začít slavit ještě před cílovou páskou a zvítězil.

"Je skvělé se sem vrátit a znovu vyhrát. Nedokážu říct, jak moc jsem vděčný týmu," řekl v cíli Pogačar. "Vyhrát v posledním závodě sezóny je skvělé."

"Závod proběhl přesně podle našich představ. Zkusil jsem zaútočit na Civigliu, ale Mas byl v kopci stejně dobrý jako já. Snažili jsme se spolupracovat až do závěru, takže to šlo perfektně." Na Giro dell'Emilia na Mase nestačil, ale tentokrát si s jeho útoky poradil: "Na Giro dell'Emilia jsem se vrátil přímo z Austrálie. Od té doby se cítím každý den lépe. Už v Tre Valli Varesine jsem se cítil velmi dobře, takže jsem věděl, že dnes budu mít dobré nohy."

Spokojený Landa si dojel pro třetí místo. Higuita porazil Rodrigueze v souboji o čtvrtou příčku a spurt skupiny o šesté místo vyhrál Valverde. Byly to jeho poslední vteřiny v roli profesionálního cyklisty. 

O dalších padesát sekund později cílem projel Nibali, další šampion loučící se s bohatou kariérou.