Hory, chladno a déšť jsou ty správné ingredience k velkému úspěchu Tadeje Pogačara (UAE Emirates). V první horské etapě letošní Tour s cílem v Le Grand-Bornand nekompromisně zničil veškerou opozici a je zpět ve žlutém dresu. Poprvé od závěrečné etapy loňského ročníku.

Pogačar zaútočil více než 30 kilometrů před cílem ve stoupání Col de Romme, ujel všem konkurentům, dojel většinu uprchlíků a dokončil s náskokem 3:20 před Jonasem Vingegaardem (Jumbo - Visma), což byl jeho nejbližší soupeř, který uvažuje nad celkovým pořadím. Stejný čas měli také Enric Mas (Movistar), Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), Rigoberto Urán (EF Nippo), David Gaudu (Groupama - FDJ) nebo Wilco Kelderman (BORA - hansgrohe).

Pogačar po včerejším složitém dni, kdy ve 249 kilometrů dlouhé etapě nedokázal se svým týmem kontrolovat průběh závodu a musel se bránit, se rozhodl útočit už v předposledním dlouhém výjezdu etapy. Chvíli to s ním zkoušel vydržet také Richard Carapaz, ale opravdu jen krátkou chvíli. Pogačar zrychloval, dokud se nezbavil i jeho a pokračoval sám. Najížděl čas, dojížděl uprchlíky a jediný, koho už nestihl, byl vítěz etapy Dylan Teuns (Bahrain Victorious).

Dlouhý únik a problémy favoritů

Už začátek 150 kilometrů dlouhé alpské etapy byl velmi těžký, závodníci museli vystoupat nehodnocené pětikilometrové stoupání. Zatímco vpřed závodníci útočili, vzadu odpadávali nejenom sprinteři a domestici, ale také zraněný Geraint Thomas (Ineos Grenadiers).
Na čele jel sám Wout Poels (Bahrain Victorious), za ním se vytvořila skupina složená ze silných vrchařů, zkoušeli to Michael Woods (ISN), Sepp Kuss (Jumbo - Visma), Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers), Stefan de Bod (Astana - Premier Tech) a Sergio Henao (Qhubeka NextHash). Ale uprchlíci se poté znovu promíchali a neustále se nastupovalo.

Vpředu se o další únik pokoušel Matej Mohorič (Bahrain Victorious), vítěz 7. etapy, a vzadu naopak odpadal Primož Roglič (Jumbo - Visma). Na rychlostní prémii byli první Sonny Colbrelli (Bahrain Victorious) a Michael Matthews (BikeExchange) a získali cenné body, ale v závěru etapy o vítězství bojovat nemohli.
Aktivní byl i Wout van Aert (Jumbo - Visma), snažil se dostat do úniku a dostat pod tlak žlutého Mathieu van der Poela (Alpecin - Fenix) a Tadeje Pogačara. Slovinec reagoval, nenechal se opět zahnat do kouta a nepustil Van Aerta do úniku.

Bahrain Victorious opět úspěšný

Na čele pokračoval sám Poels a sbíral vrchařské body. Za ním se vytvořila skupina 18 jezdců, kde byli Kuss, Woods, Teuns, Henao, Jonathan Castroviejo (Ineos Grenadiers), Nairo Quintana (Arkéa - Samsic), Alejandro Valverde (Movistar), Bruno Armirail (Groupama - FDJ), Tiesj Benoot (DSM), Soren Kragh Andersen (DSM), Chris Juul-Jensen (BikeExchange), Simon Yates (BikeExchange), Ion Izagirre (Astana - Premier Tech), Victor de la Parte (TotalEnergies), Mattia Cattaneo (Deceuninck - Quick-Step), Guillaume Martin (Cofidis), Kenny Elissonde (Trek - Segafredo) a Aurélien Paret-Peintre (AG2R Citroen). A za nimi peloton.
Skupina dojela Poelse 55 kilometrů před cílem. Ve stoupání Mont Saxonnex získal body opět Poels. V dalším výjezdu Col de Romme zaútočil Kragh Andersen a usiloval i o žlutý trikot. Dokonce byl i virtuálním lídrem. Dán sice bojoval především o etapu, ale mezi soupeři bylo hned několik lepších vrchařů. Michael Woods ho dojel a předjel, celá skupina uprchlíků se rozpadla a začal konečný souboj o etapu.

Vedoucího Woodse v posledním výjezdu dne Col de la Colombiére dostihl Teuns a dokonce ho před vrcholem nechal za sebou. Jako jediný z uprchlíků vyjel na vrchol před Pogačarem, který mezitím sólově dostihl všechny ostatní. 22letý cyklista nestál o etapu, pouze chtěl najet co nejvíce času. V mokrém sjezdu z Colombiére do cílového města neriskoval a Teunse nesjížděl.

Teuns se do cíle v Le Grand-Bornand dostal s náskokem 44 sekund před Izagirrem a Woodsem, kteří se Pogačara udrželi. Slovinec ztratil 49 sekund. Ale dojel daleko před svými hlavními soupeři.

Dylan Teuns věnoval své druhé etapové vítězství na Tour svému nedávno zesnulému dědovi: "Byl to pro mě docela složitý rok. Neuspěl jsem v žádném ze svých cílů. Ale teď můžu konečně slavit. Vítězství chci věnovat svému dědovi, který zemřel nedlouho před Tour. Pohřeb měl týden před startem. Myslel jsem na něj v posledních 10 kilometrech, bylo to hodně emotivní."

"Takticky to nebylo snadné. Začátek závodu byl stresující. Do úniku chtělo 60 jezdců, takže se dlouho nemohl vytvořit. Wout Poels jel o body do vrchařské soutěže, takže já mohl šetřit síly a nemusel jsem tahat. V předposledním stoupání za to někteří vzali a pro mě nebylo jednoduché se udržet vpředu. Ale nakonec jsem svoje tempo. Nakonec jsem se bál, že mě Pogačar dojede," dodal Teuns.

V celkovém pořadí vede o 1:48 před Van Aertem. Třetí Alexej Lucenko (Astana - Premier Tech) ztrácí dokonce 4:38. na čtvrté místo se dostal nenápadný Urán, má odstup 4:46. Rovných 5 minut ztrácí Vingegaard. Carapaz je vteřinu za ním.

Podstatné však je, že pouze smůla může Tadeje Pogačara připravit o druhé celkové vítězství na Tour de France. Jeho převaha je zdrcující. Obrovské ztráty zaznamenali Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick-Step), který dojel se ztrátou témeř 19 minut, Miguel Ángel López (Movistar), odstup 21:47, ale i Mathieu van der Poel.
Pogačarovi vyhovovalo deštivé počasí, jak sám v cíli přiznal: "Ráno jsme neplánovali útočit. Radši jsme chtěli počkat, jak bude etapa probíhat. Start etapy byl hodně těžký, hektický a dokonce i já jsem byl chvíli v úniku. V tomhle počasí jsem se cítil skvěle a před třemi posledními stoupáními jsem řekl svým týmovým kolegům, že to zkusíme, protože jsem viděl, že ostatní trpí. Formolo, Rui Costa a Brandon McNulty jeli skvěle. Jsem rád, protože sopueři si mysleli, že nás dokážou zlomit, ale teď vidí, že to umíme. Po včerejšku byla spousta lidí unavená, takže se teprve uvidí, kdo bude mým největším soupeřem."

Lídrem bodovací soutěže zůstal Mark Cavendish (Deceuninck - Quick-Step). Nejlepším vrchařem je nově Wout Poels s 23 body, druhý Woods má 16 bodů. Pogačar vede také soutěž do 25 let před Vingegaardem. A nejlepším týmem je Bahrain Victorious.