Tadej Pogačar (UAE Emirates) opět dokázal, že je na 108. Tour de France nejlepším vrchařem. V 16 kilometrů dlouhém cílovém výjezdu na Col du Portet s vrcholem ve výšce 2209 metrů nad mořem byl nejaktivnější a nejsilnější. Opakovanými nástupy se snažil zbavit Jonase Vingegaarda (Jumbo - Visma) a Richarda Carapaze (Ineos Grenadiers). To se mu nepodařilo, přesto protnul cílovou pásku jako první a poprvé v kariéře vyhrál etapu ve žlutém trikotu. 

17. etapa byla patrně nejtěžší etapou celého letošního ročníku Tour de France. V posledních 50 kilometrech etapy na jezdce čekaly výjezdy na Col du Peyresourde, Col de Val Louron - Azet a Col du Portet. Etapa byla dobrou příležitostí pro vrchaře, kteří usilují o puntíkovaný dres, proto bylo docela překvapivé, že se do dlouhého úniku nikdo z nich nedostal. Na francouzský svátek Den dobytí Bastily byli naopak aktivní domácí závodníci, v čelní šestičlenné skupině jeli Anthony Perez (Cofidis), Dorian Godon (AG2R Citroen), Anthony Turgis (TotalEnergies) a Maxime Chevalier (BB Hotels - KTM) a s nimi Lukas Pöstlberger (BORA - hansgrohe) a Danny van Poppel (Intermarché - Wanty - Gobert).

Francouzi měli také největší vůli vzdorovat pelotonu, který jim nedal moc velký prostor. Tadej Pogačar chtěl vyhrál etapu a tým UAE Emirates proto celý den držel vysoké tempo. Nejdéle v úniku vydrželi Perez a Godon, kteří se soupeřům utrhli už na Col de Val Louron - Azet. V posledním kopci nejdéle bojoval Perez, zatímco za ním se střídali jezdci UAE Emirates. Nejdříve pracoval Davide Formolo, po něm Brandon McNulty a do mety 8,4 kilometru před cílem Rafal Majka.

Po Majkově odstoupení z čela zaútočil Tadej Pogačar a okamžitě Pereze dostihl. Se Slovincem se nejdříve drželi Vingegaard, Ben O´Connor (AG2R Citroen), Rigoberto Urán (EF Nippo) a Carapaz. Ale po dalším zrychlení viseli jen Vingegaard a Carapaz. Urán ztratil kontakt a musel pokračovat vlastním tempem. Pro Kolumbijce to byla první vážná krize na letošní Tour a dost možná ho stála pařížské pódium.

Vingegaardovi situace vyhovovala, protože ujížděl Uránovi a s Pogačarem střídal. Carapaz nestřídal, šetřil síly v závětří. Urán postupně ztrácel, což vyhovovalo všem v první trojici, ale Pogačarovi už o celkové pořadí a zvýšení náskoku moc nešlo. Chtěl vyhrát etapu ve velkém stylu a proto opakovaně nastupoval. Jenže ani jednoho ze soupeřů neutrhl. Mnohem dynamičtější byl překvapivý útok Richarda Carapaze 1400 metrů před cílem. Ekvádorec se celý výjezd tvářil, jako by to byla jeho poslední chvilka na zemi, ale pouze blafoval.  

Carapaz dal do nástupu úplně vše, Pogačar se snadno udržel, ale Vingegaard musel stahovat. Na čelo se vrátil až 200 metrů před cílem. Hned poté se naposledy zvedl Pogačar a v prudkém závěru etapy si dojel pro vítězství a 3 sekundy náskoku před Vingegaardem, třetí skončil Carapaz. Čtvrtý dojel David Gaudu (Groupama - FDJ) s odstupem 1:19. Velmi dobrý výkon předvedl pátý O´Connor, ztratil 1:26. Wilco Kelderman (BORA - hansgrohe) projel cílem s odstupem 1:40. 

Všichni byli zvědaví, kdy dorazí Urán a zkušený Kolumbijec dojel s pomocí Sergia Higuity (EF Nippo) se ztrátou 1:49. Propadl se na čtvrté místo za Vingegaarda a Carapaze. Na třetí příčku nyní ztrácí 1:34. O pódiu tedy ještě rozhodnuto není, ale Urán je outsiderem. Špatný den měl Enric Mas (Movistar), španělský jezdec začal ztrácet jako první z lídrů na celkové pořadí a s utrápeným výrazem dokončil s odstupem 2:27. Paradoxně si v celkovém pořadí polepšil na sedmou příčku, protože Alexej Lucenko (Astana - Premier Tech) na tom byl ještě o trochu hůř. 

Pogačar chtěl dnešní etapu vyhrát a udělal pro to vše potřebné: "Bránit žlutý dres každý den je těžké. Nemohli jsme jet o etapová vítězství, protože skoro každý den byl dobrý pro dlouhý únik. S tím jsme nemohli nic dělat. Dnešní etapa byla jiná, bylo to padesát na padesát mezi uprchlíky a pelotonem. Nakonec se všichni v týmu cítili dobře a dokázali jsme únik dostihnout. Zkusil jsem vyhrát etapu a vyšlo." 

"Když jsem zaútočil, ujeli jsme s Carapazem a Vingegaardem, ale jen já a Jonas jsme spolupracovali, abychom najeli trochu času na ostatní. Jonas potom za mnou přijel a říkal mi, že Carapaz určitě blafuje. Já to věděl taky, taková je taktika. Když Carapaz nastoupil, jel jsem hned po něm a zaútočil jsem až 150 metrů před cílem. Byl to skvělý den, nedokážu ani popsat, jaké je vyhrát ve žlutém dresu," dodává Pogačar.

V celkovém pořadí navýšil vedení na 5:39 před Vingegaardem, třetí Carapaz ztrácí 5:43. Urán má odstup 7:17 a dotahuje se na něj pátý O´Connor, který ztrácí 7:34. A Slovinec zamíchal také pořadím ve vrchařské soutěži. Díky vítězství ve stoupání kategorie HC má celkem 67 bodů a je druhý za vedoucím Woutem Poelsem (Bahrain Victorious). Nizozemec má jen o 11 bodů víc. 

Mark Cavendish (Deceuninck - Quick-Step) byl na rychlostní prémii před všemi stoupáními hned za Michaelem Matthewsem (BikeExchange) a ze svého náskoku ztratil jediný bod. Etapu dokončil v časovém limitu a pokračuje jako vedoucí muž bodovací soutěže.