Boj o dlouhý únik byl v 7. etapě poměrně tvrdý, spousta závodníků si myslela, že v předposlední den závodu je velká šance dojet až do cíle. Nakonec uniklo hned 19 cyklistů, ale jejich náskok nikdy dostatečně nenarostl, protože Pogačarův tým UAE Emirates udržoval odstup do 3 minut. Navíc v závěru začal udávat tempo celek Ineos Grenadiers a dostiženi byli i nejodhodlanější uprchlíci.

K tomu však došlo až v cílovém, 15 kilometrů dlouhém, stoupání Col de La Couillole. Vingegaard chtěl hodně těžký závod a proto jeho domestik Tobias Foss (Jumbo Visma) rozjel na čele pelotonu takové tempo, že Pogačarovi nezůstal vpředu jediný pomocník. Problémy měli i lídři, už 12 kilometrů před cílem odpadl Dani Martínez (Ineos Grenadiers).

Foss jel velmi dlouho na čele, Gaudu už také neměl ani jednoho domestika a Nor stále jel tvrdé tempo. Jeho práci zastavil až úrok Chrise Harpera (Jayco AlUla) 6 kilometrů před cílem a hned poté útok Vingegaarda. Pogačar se však nenechal vystrašit a vzal za to sám.

Na čele závodu zůstal sám, zatímco ho Vingegaard, Gaudu, Romain Bardet (DSM), Matteo Jorgenson (Movistar) a Pavel Sivakov (Ineos Grenadiers) společně pronásledovali. Vingegaard udával vlastní tempo a vydržel pouze Gaudu. Dvojice dostihla Pogačara 4 kilometry před cílem.

3,5 kilometru před cílem vycítil šanci Gaudu a poprvé zaútočil. Pogačar se držel, Vingegaard musel stahovat. Podařilo se mu vrátit na čelo, trojice zpomalila a zezadu se blížili další závodníci. To se nelíbilo Pogačarovi a zase zrychlil. Udržel se jen Gaudu.

Vingegaard byl jako na gumě, kilometr před cílem se vrátil dopředu, ale v závěru byl opět suverénně nejlepší Pogačar. Stačilo mu zapálit dynamity v nohách a dojel si pro druhé etapové vítězství a především 10 bonusových sekund. Gaudu ztratil 2 sekundy, Vingegaard 6. Povětrnostní podmínky nepřály velkým rozdílům v cíli, Simon Yates (Jayco AlUla) zaostal pouze o 19 sekund, což mu moc nepomohlo, upevnil si pouze čtvrté místo se ztrátou 1:27 na Pogačara.

Před rokem byl Yates v závěrečné etapě Paříž-Nice nejlepší a porazil i Primože Rogliče, kterého zachránil Wout van Aert a ubránil pro Slovince žlutý trikot. Letos moc nehrozí, že by Yates útočil na etapové vítězství a žlutý dres, velkým favoritem je v obou případech Pogačar. Před francouzským soupeřem drží 12 sekund náskoku, Dán má už 58 sekund ztráty.

"Dnešek byl opravdu těžký," uznal po svém dalším triumfu. "Bylo opravdu teplo, dokonce jsem měl pocit, že je léto. V cíli jsme byli všichni mrtví. Zdá se, že David Gaudu se každým rokem postupně zlepšuje, a pokud bude takto pokračovat, určitě zakončí letošní sezónu vítězstvím ve velkém závodě. Na posledních 3 kilometrech mě už nic nepřekvapilo, byli jsme tam jen my tři. Soustředil jsem se na to, abych nic neztratil, když Jonas zrychlil."

"Možná jsem dnes byl o procento lepší než Jonas, ale on to nevzdal, vždy se vrátil a bylo to docela působivé. Jako jezdec roste a myslím, že v červenci bude v lepší formě. Zítřejší finiš je velmi nepředvídatelný," chválí svého rivala. "Gaudu bude zítra nebezpečný. Mým cílem je udržet se ho. Etapa se mi moc líbí, stoupání znám, protože jsou to moje tréninková stoupání. Mám také raději pěti nebo šestikilometrová stoupání, zejména v tomto ročním období. Také jako tým uděláme všechno pro to, abychom udrželi dres," dodal Pogačar.