Mathias Vacek nastoupil do svého třetího závodu v dresu Trek - Segafredo a už se rozhodl vyrazit do dlouhého úniku. Vicemistr světa kategorie U23 unikl s dalšími sedmi závodníky a patřil k nejsilnějším. Na náročné kopcovité trati se skupina roztrhala a vpřed zůstal Vacek s Quentinem Hermansem (Intermarché - Wanty Gobert), Mattiou Baisem (Drone Hopper - Androni Giocattoli) a Mattéem Vercherem (TotalEnergies).

Vacek byl tahounem skupiny a vydržel v úniku až do mety 48 kilometrů před cílem. Únik by stažen především kvůli práci týmu UAE Emirates, který pracoval pro největšího favorita Tadeje Pogačara. Slovinec měl k dispozici velmi silnou sestavu a v hlavě jasný taktický plán - kontrolovat čelo a šetřit síly na cílový spurt. A dařilo se mu to. Útočící závodníci nebyli moc úspěšní. 45 kilometrů před cílem zkusil nastoupit obhájce vítězství Alessandro De Marchi (Israel - Premier Tech), ale dlouho vpředu nevydržel.   

Po De Marchim vyzkoušel sílu pelotonu Australan Jay Vine (Alpecin - Deceuninck), ale také nebyl úspěšný a podobně krátký byl pokus Tima Wellense (Lotto Soudal). Na začátku posledního, 25 kilometrů dlouhého okruhu zaútočil Dani Martínez (Ineos Grenadiers), ke kterému se okamžitě přidali Davide Formolo (UAE Emirates) a Jesús Herrada (Cofidis). Když byli dostiženi, zrychlil španělský mistr Carlos Rodriguez (Ineos Grenadiers), jenže jezdci UAE Emirates nechtěli příliš selektivní závod a dařilo se jim ničit snahu soupeřů. 

Když se 14 kilometrů před cílem odvážil nastoupit Diego Ulissi (UAE Emirates), museli reagovat jezdci Movistaru. Za zkušeným Italem vyrazil Enric Mas, kterého okamžitě hlídal Pogačar. Skupina se opět sjela a Ulissi musel začít tahat. 10 kilometrů před cílem zaútočil Thomas Gloag (Jumbo - Visma), za kterým po chvíli vyrazil Mas. I tento únik nebyl moc dlouhý. 4 kilometry před cílem se před Vincenzem Nibalim (Astana Qazaqstan) otevřela možnost nastoupit a slavný Ital zkusil využít příležitost. V posledním krátkém stoupání získal pár metrů před soupeři.

Pro Nibaliho to byla možná poslední možnost vyhrát profesionální závod, s aktivní kariérou totiž končí už tuto sobotu na Okolo Lombardie. Jenže soupeři mu žádný dárek k odchodu do důchodu darovat nechtěli a dojeli ho. Poté už se vše chystalo na spurt, který byl zahájen nezvykle brzo. Pogačar byl ve velmi dlouhém sprintu nejrychlejší a porazil Sergia Higuitu (Bora - Hansgrohe) a Alejandra Valverdeho.

Spurt ve Varese vyhrál už loni, ale tehdy se sprintovalo jen o třetí místo za dvěma uprchlíky, tentokrát si připsal své první vítězství na Tre Valli Varesine a už patnácté vítězství v letošní sezóně, což je jeho osobní rekord, loni se radoval ve třinácti závodech.