Fantastický výkon předvedl Tadej Pogačar (UAE Emirates) v časovce z Changé do Lavalu dlouhé 27,2 kilometru. Slovinec vedl na obou mezičasech. Na prvním mezičase porazil Stefana Kunga (Groupama - FDJ) o 11 sekund, na druhém o více než 17 sekund a v cíli byl o 19 sekund lepší než mistr Evropy v časovce. Pro Kunga to bylo obrovské zklamání, protože se mu podařilo porazit všechny specialisty. Třetí Jonas Vingegaard (Jumbo - Visma) byl o 27 sekund horší než Pogačar a Wout van Aert (Jumbo - Visma) zaostal o 30 sekund. 

Pouhou jednu sekundu za Van Aertem skončil Mathieu van der Poel (Alpecin - Fenix). Lídr závodu zajel možná svou nejlepší časovku v profesionální kariéře a snákokem 8 sekund udržel žlutý trikot.    

Pro Pogačara, který si připsal čtvrté etapové vítězství na Tour de France v životě, nebylo důležité porovnání s časovkáři, ale se soupeři v celkovém pořadí. Primož Roglič (Jumbo - Visma) dokázal své omlácené a odřené tělo přesvědčit k vynikajícímu výkonu, skončil sedmý a ztratil jen 44 sekundy. Další velcí favorité Tour dopadli mnohem hůře. Richie Porte (Ineos Grenadiers) ztratil 55 sekund a byl nejlepším jezdcem svého týmu. Rigoberto Urán (EF Nippo) zaostal o 1:08, Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick-Step) o 1:11 a Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) ztratil 1:18. 

Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) očekával jistou ztrátu, ale 1:44 je příliš i na něj. Enric Mas (Movistar) dokončil v čase o 1:49 horším než Pogačar. A zcela překvapivě stejný čas zajel i Wilco Kelderman (BORA - hansgrohe), který přitom patřil k favoritům časovky. Pogačar rozdrtil Miguela Ángela Lópeze (Movistar) o 2:08 a Naira Quintanu (Arkéa Samsic) s náskokem 2:36. 

"Dnes to bylo opravdu dobré. Neudělal jsem žádnou chybu, počasí bylo skvělé, někteří měli mokrou silnici, ale já měl naštěstí perfektní podmínky. I teplota byla ideální. Jo, byl to dobrý den," řekl Pogačar v prvním rozhovoru po etapě. "Znal jsem trať a věděl jsem, že jsem v několika posledních časovkách udělal tu chybu, že jsem začal příliš rychle, ale dnes jsem nastavil dobré tempo a našel jsem perfektní rytmus. Cílem bylo neztratit čas, ale místo toho jsem získal, takže jsem spokojený a těším se na zbytek Tour."

Mathieu van der Poel překvapil skvělým výkonem a výsledkem a udržel vedení: "Musím poděkovat týmu. Na kole jsme pracovali až do půlnoci, abychom trochu vylepšili posed. A byl to jeden z mých nejlepších dnů na kole v životě. Dokázal jsem jet na hranici svých možností a jsem na sebe a svůj tým hrdý."

Van der Poel věděl, že se mu daří, o mezičasech byl informován: "Dodalo mi to sebevědomí. Ušetřil jsme trochu energie až do konce, protože posledních pár kilometrů rozhodlo. Opravdu jsem sám sebe překvapil." A také pochválil Tadeje Pogačara: "Je opravdu milý a vždy přátelský. Je fenomenální, co dnes předvedl. Určitě je velkým favoritem na žlutý dres v Paříži."       

    

Pogačar má náskok na všechny soupeře

Mathieu van der Poel sice udržel žlutý trikot, ale to hlavní je časový rozdíl mezi Pogačarem a Rogličem. Dva největší favorité Tour de France mezi sebou mají rozestup 1:40 a to je po páté etapě Tour de France hodně. Pogačar je druhý, Roglič desátý. Alaphilippe na Pogačara ztrácí 40 sekund, Urán 1:21, Carapaz 1:36 a Thomas 1:46. 

Ještě před příjezdem do hor, kde by Pogačar měl být nejsilnější, má značný náskok v celkovém pořadí a je ve velmi komfortní pozici.  

V soutěži do 25 let vede o 1:35 před Jonasem Vingegaardem. Nejlepším vrchařem zůstal Ide Schelling (BORA - hansgrohe) a lídrem bodovací soutěže stále je Mark Cavendish (Deceuninck - Quick-Step). Do čela soutěže družstev se posunul celek Jumbo - Visma.