Před etapou si nejspíš řekl Rein Taaramae, který tu byl loni druhý, že když to při letošní Tour du Rwanda pro jeho tým Total Direct a zvláště pro něj osobně během sedmi z osmi etap za moc nestálo, tak zkusí využít poslední příležitost. Takže hned v úvodní části odjel a v samostatném úniku nasbíral tolik bodů, že získal dres nejlepšího vrchaře!

Rein Taaramae, nejlepší vrchař Tour du Rwanda

Hodně aktivní byl i druhý v celkovém pořadí Moise Mugisha s domácího kontnentálního týmu SKOL a nakonec se mu podařilo z náskoku vedoucího Natnaela Tesfatsiona v dresu reprezentace Eritreje umazat 36 vteřin. Bylo to dost, ale také dost málo na to, aby Natnaela ohrozil. Pořád mu zůstala skoro minuta k dobru.

Poslední etapu ovládl José Manuel Díaz z Nippo Delko. Cyklista, který v letech 2017-2018 byl kolegou Daniela Turka v Israel Cycling Academy.

Etapa byla natolik obtížná a cíl byl na posledním kopci, že se dojíždělo po jednom. K nějakým zásadnějším změnám, kromě tedy zmíněného vrchařského dresu, už v etapě nedošlo.

Tesfatsion kromě celkového pořadí ovládl i mladíky. A nejlepším týmem byl Androni Giocattoli-Sidermec. Na třetí stupínek vystoupal Patrick Schelling (Israel), jediný cyklista na startu z World Tour týmu, jelikož ostatní jeho spolujezdci na tomto etapáku jsou registrováni v Israel Cycling Academy.

Z osmi etap polovinu vyhrál Jhonatan Restrepo (Androni), dvě slavilo Nippo: kromě Díaze ještě Hailemichael. Po jedné pak Tesfatsion a Fedorov (Vino-Astana).

Jelikož šlo o závod kategorie 2.1, bylo možno si odtud odvézt docela solidní UCI body. Tesfatsion jich připsal 142, Restrepo, přestože celkově skončil "až" 7., tak díky 4 vítězným etapám si veze druhý nejvyšší počet: 96.

Závod potvrdil, jak nádherná je tato malá hornatá africká země a jak mimořádnému diváckému zájmu se tento závodi těší!