Poslední etapa byla předurčena sprinterům. Byla sice delší, měřila 183 km, ale výškových metrů tu bylo pouhých 668. Obsahovala vrchařské prémie, ale jen dvě a vrchol druhé se nacházel na 30. km. Pak sjezd a už jen a jen rovina až do cíle. Končila v místě, podle něhož nese celý etapák název, tedy v Dunkerque, kde si závodníci dali sedm 9km okruhů.

11 km po startu odejlo 7 lidí: Renard (Cofidis), Lienhard (FDJ), Stannard (Alpecin), De Wilde (Sport Vlaanderen), Delbove (St Michel), Danés (Nantes Atlantique) a Juraj Sagan (TotalEnergies). Poměrně rychle se dostali až ke 3 minutám, ale tam je peloton zastropoval a začak jejich náskok kontrolovat. Do cíle už to bylo jen pro rovině a nebylo radno něco podcenit.

Poslední dva, kteří vydrželi v úniku nejdéle, Renard a De Wilde, byli dojeti 8 km před cílem. Nejaktivnější v hlavním poli byli dnes jezdci Alpecin-Fenix, kteří doufali v třetí vítěznou etapu.

2 km před cílem se vydal sólově za vidinou úspěchu Maciej Bodnar z TotalEnergies. 700 metrů před cílem ho dojeli 4 soupeři a hned po nich celá hlavní skupina. Na poměrně dlouhý spurt se z páté pozice vydal Gerben Thijssen (Intermarché) a zaskočil ostatní natolik, že už ho nikdo nedokázal stáhnout, přestože se mu Hugo Hofstetter (Arkéa Samsic) ke konci rychle přibližoval.

Co bylo ještě důležitější, na konečném vítězství Philippa Gilberta už tenhle výsledek nemohl nic změnit!

Bodovačku vyhrál Jason Tesson (St Michel), vrchaře Alex Colman (Sport Vlaanderen), mladé jezdce Jake Stewart (Groupama-FDJ) a týmy Lotto-Soudal.

Udělejme si stručnou inventuru průběhu tohoto etapového závodu druhé kategorie UCI.

První etapa končila soubojem sprinterů, v němž si ovšem Welsford (DSM) ve snaze uhájit vítězství počínal nedovoleně a přitom shodil největšího rychlíka v pelotonu De Lie (Lotto-Soudal) i McLaye (Arkéa Samsic) a přes ně spadlo dalších asi deset lidí. Welsforda rozhodčí odsunuli na konec startovního pole, De Lie byl odvezen do nemocnice, naštěstí nezjistili nic vážného, ale do další etapy už nenastoupil. Vydělal na tom De Kleijn (Human Powered Health), kterému přisoudil osud vítězství, a tudíž průběžné vedení. 

I druhá etapa končila hromadným dojezdem, tentokrát byl nejrychleji na pásce Jason Tesson (St Michel), a jelikož v předešlé etapě dojel na druhém místě, dostal se do čela průběžné klasifikace.

Třetí etapu, která končila po stoupání, jež ale dokázali přejet i sprinteři, vyhrál Philippe Gilbert (Lotto-Soudal) následovaný Tessonem. Jenže ten v předchozím průběhu etapy po defektu a lehkém pádu dojížděl zpět do balíku tak dlouho za autem, že ho rozhodčí penalizovali, takže se do čela vrátil De Kleijn.

Čtvrtá etapa přinesla opět klasický souboj sprinterů. Nejúspěšnější byl Taminiaux (Alpecin), ale do čela klasifikace jednotlivců se dostal Šiškevičius (Roubaix), kterému k tomu stačilo dostat se v úvodu etapy do úniku a na dvou úvodních prémiích získat 5 bonifikačních vteřin.

Pátá etapa byla nejtěžší, končilo se na cílových okruzích s dvěma stoupáními, takže došlo ke značné selekci startovního pole. Etapu vyhrál další borec Alpecinu Vermeersch, ale Gilbertovi stačilo čtvrté místo na posun do čela průběžného hodnocení jednotlivců.

Poslední etapa stejně jako tři předešlé přinesla zakončení v podobě klání sprinterů. Vyhrál Belgičan Thijssen z Intermarché. Takže po vítězné etapě si tady připsaly čtyři týmy a pátý Alpecin slavil dvakrát. 

Rozhodující je, že Philippe Gilbert se ve své poslední sezóně dočkal velmi cenného vítězství. I když v jeho případě jde o tvrzení relativní, protože za svou dlouhou kariéru jich posbíral tolik a o tolik významnějších, že by tohle ani "nestálo za řeč". Kdyby to nebylo vítězství po takové době a právě v poslední sezóně. A krom toho vůbec nemusí být ještě poslední!