Etapy

Lucembursko je kopcovité, průměrná nadmořská výška se pohybuje od 300 (střed a jih) do 500 m n. m. (sever). Takže žádná dlouhá alpská stoupání, ale spousta kratších a často velmi prudkých výjezdů. A právě to je charakteristické pro tenhle etapový závod.

Od 20. do 24. září se jede pět etap. Čtyři klasické a v pořadí předposlední časovka.

První 156 km dlouhá etapa obsahuje uprostřed trasy tři vrchařské prémie od 2,5 do 3,5 km s průměrným sklonem od 7 do 9,5 %. 10 km před cílem si cyklisté dají další 2 km s průměrem 7,5 % a před závěrečným kilometrem také 2 km s 6 %. A to je z oněch čtyř druhá nejlehčí.

Profilově nejsnadnější je druhá. Proto možná i nejdelší: 184 km. Ale žádná rovina. Taková lehčí klasikářská. V třetí čtvrtině např. dvě VP: 1,5 km a 8,5 %. Celkem 2670 výškových metrů.

Nejtěžší je třetí: na 168 km 3300 výškových metrů. Největší nálož přichází na řadu v posledních 55 km. Třikrát přes 3,6 km s 7,7 %. Pak sjezd a dva brdky. Ten druhý, 900 metrů dlouhý se 7 % je cílový.

Ani časovka nemůže být placka. Na 24 km 237metrů, včetně dvou výjezdů s parametry 400 metrů s 8,2 % a 700 metrů s 6,3 %.

A poslední? Nahoru a dolů od startu do cíle. 177 km a 3030 vertikálních metrů! Kilometr před cílem 800 metrů s 9 %! 

loading...

Předešlé ročníky

Jede se po 83., poprvé v roce 1935. Za posledních 10 let najdeme mezi vítězi Grega Van Avermaeta, Diega Ulissiho či Joao Almeidu. 

Loňskou úvodní etapu, totožnou s letošní, vyhrál Valentin Madouas, který v závěru dokázal o několik sekund poodjet z 50 členné první skupiny. Druhou lehčí klasikářskou s přívětivějšími posledními 40 km vyhrál z početné hlavní skupiny Matteo Trentin. Madouas udržel vedení. I třetí měla posledních 15 km rovinatých, úspěch slavil Aaron Gate z druhodivizního Boltonu. Madouas stále v čele.

Pak přišla časovka, podobná té letošní. Vyhrál ji Mattias Skjelmose a šel do čela. Závěrečná etapa totožná s letošní hodně nadělila startovní pole. Znovu vyhrál Madouas, ale Skjelmose si ho na druhém místě pohlídal a pojistil si tak celkové prvenství. Bodovačku vyhrál Trentin, týmy UAE.

Týmy

Okolo Lucemburska slibuje takovou kvalitu startovní listiny, že se mu v tomto ohledu vyrovnají jen další dva závody z této kategorie: Okolo Valencie (Rui Costa) a Okolo Algarve (Daniel Felipe Martínez). 

12 World týmů, 6 Pro a 2 Conti: dánsko-lucemburský Leopard a novozélandský Global 6 s Lucemburčanem Tomem Wirtgenem. Z Pro úrovně Israel-Premier Tech, Lotto Dstny, Uno-X, Tudor, Flanders-Baloise a Bingoal WB.

Startovní listina

Groupama-FDJ má na soupisce třeba Davida Gaudua či Thibauta Pinota, ale nejlépe vypadá loni druhý Valentin Madouas. UAE vysílá silnou sestavu s Felixem Grosschartnerem, Marcem Hirschim, Diego Ulissim a Brandonem McNultym. Soudal-Quick Step Ilana Van Wildera, ale také Juliana Alaphilippa či Fausta Masnadu.

Movistar se pokusí uspět přes Alexa Aranbura, Matteo Jorgensona nebo Gregora Mühlbergera. EF Education-EasyPost budou sázet na Richarda Carapaze, Bena Healyho a Magnuse Corta. Jumbo-Visma hlásí mj. Tiesj Benoota, Koena Bouwmane či Stevena Kruijswijka. 

V týmu obhájce prvenství Lidl-Trek má z letošní sestavy nejlepší sezónní výsledky Giulio Ciccone. V AG2R Citroën Felix Gall a Ben O´Connor. Z Alpecin-Deceuninck Quinten Hermans, Kragh Andersen a Axel Laurance. V Bora-hansgrohe startuje domácí Bob Jungels, ale letos je to slabší. Zato Nils Pollit má výbornou formu. Z Cofidisu mají nejvyšší potenciál uspět Ion Izagirre, Jonathan Lastra a Anthony Perez. Jedničkou v Arkéa Samsic by měl být Clément Champoussin. 

Tým Israele vysílá super sestavu s Jacobem Fuglsangem, který závod před 11 lety vyhrál, Dylanem Teunsem, Michaelem Woodsem a Corbinem Strongem. Z Lotta vypadají nejlépe Maxim Van Gils a Florian Vermeersch, z Tudoru Alexander Kamp a z Uno-X Tobias Johannessen.

Favorité

A teď si vyberme. Takže co třeba takto: 

+++ Madouas, Van Wilder, Hirschi

++ Aranburu, Cort, Vermeersch 

+ Johannessen, Teuns, Hermans, Benoot

Proč? Všem by měl profil vyhovovat a navíc:

Madouas v září vyhrál Bretagne Classic a dojel 4. na GP Montréal (oba 1.UWT). Van Wilder v srpnu skončil 4. na Okolo Polska (2.UWT) a vyhrál okolo Německa (2.Pro). Hirschi koncem srpna dokončil Renewi Tour (2.UWT) na 6. místě, v září jel šest jednorázových závodů, z toho tři UWT, vždy se vešel do první desítky a z toho Coppa Sabatini (1.Pro) vyhrál.

Aranburu byl na Okolo Německa klasifikován na 5. místě, při Bretagne Classic na 16. a při obou kanadských GP na 3. a 4. místě. Cort v polovině srpna dojel 3. na Okolo Dánska. Vermeersch se na Renewi Tour dostal na stupně vítězů (2.) a před třemi dny při Super 8 (1.Pro) taktéž (3.).

Johannessen zaznamenal na Arctic Race 4. a Okolo Británie (oba 2.Pro) 2. místo. Teuns obsadil v půlce září 2. místo na GP Wallonie (1.Pro). Hermans na Okolo Německa 8. a při GP Québeck 13. místo. A konečně Benoot jel v posledním měsíci a půl pět jednorázových závodů, čtyři kategorie UWT a mistrovství světa a pouze jednou se nevešel do první desítky, přičemž nejlépe dopadl na Bretagne Classic (7.)

Vychutnat si jeden z posledních vrcholů sezóny lze na Eurosportu. Přenos první etapy začíná v 15 hodin.

Jede se bez české účasti.