Poslední závod ze sedmidílné série je tady. V neděli 24. září se v Lovosicích ukončí další ročník Škoda Cupu, Českého poháru v silniční cyklistice Elite a U23. Speciálně v Lovosicích se jede jako GP Agrofert.

Startuje se v pravé poledne na ul. Osvoboditelů - Václavském náměstí a jede se přes Malé Žernoseky, Litochovice, Chotiměř, Velemín, Bílinku a Vchynice zpět do Lovosic. Okruh měří necelých 19 km s převýšením 250 metrů a závodníci si ho dají 8x.

Na okruhu je jedno náročnější stoupání. Začíná od Labe v Litochovicích a končí před Chotiměří. Měří 2,5 km a výškový rozdíl činí 150 metrů.

Česká Kamenice

Podle stránek Sportsoftu je k závodu přihlášeno 58 cyklistů. S výjimkou Poláka Pszczolarského z Tufo Pardus Prostějov jde výhradně o české závodníky.

Nejpočetnější výpravu hlásí ATT Investments. Z aktuálního 15členného kádru chybí pouze všichni čtyři cizinci. Elkov-Kasper má přihlášeno 7 lidí, ze zkušených Boroše, Neumana a Ťoupalíka. Z dalších týmů a jednotlivců by opětovnému souboji těchto dvou celků měli konkurovat především Michael Kukrle (Felbermayr-Simplon Wels), Šimon Vaníček (ČEZ Cyklo Team Tábor), Martin Voltr (RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol) či Petr Fiala (Xeelo cycling team).

Před posledním závodem vévodí průběžnému pořadí trojice Elkov-Kasper Michael Boroš, Matěj Zahálka a Dominik Neuman. Čtvrtý Jakub Otruba z ATT Investments, vítěz předposledního závodu v Hrabyni, ztrácí na Boroše 42 bodů. Za první místo se bere 60, za 10. místo 18 bodů. Dojede-li Michael Boroš lépe než 10., má jistotu celkového prvenství.

O převaze obou českých kontinentálních týmů svědčí i skutečnost, že do 17. místa je srovnáno 7 jezdců Elkov-Kasper a 8 ATT Investments. Tuhle hegemonii narušují pouze na 5. místě Šimon Vaníček a na 15. Martin Voltr.

Kyjov

V soutěži jezdců v kategorii U23 je průběžně nejlepším Karel Camrda (ATT Investments), má však jen nevelký bodový náskok na trojici Tomáš Obdržálek, Tomáš Přidal (oba Elkov-Kasper) a Martin Voltr. Karel je však ve velmi slušné formě, což dokázal v rámci srovnání českých jezdců i na Mistrovství Evropy, takže za normálních okolností by mohl postavení obhájit.

Nejlepším nováčkem je Tomáš Přidal a ten má především díky vítězství hned v prvním závodě v Krásné Lípě tak velký náskok, že přijít o něj teoreticky sice může, ale prakticky je to málo pravděpodobné.

V týmech vede Elkov-Kasper o pouhých 15 bodů před ATT Investments a i s ohledem na průběh a výsledky závodu v Hrabyni, jakož i výsledky v mezinárodních závodech z kalendáře UCI z poslední doby šance pardubického týmu tuto situaci změnit se jeví jako hodně reálné.

Hrabyně

Připomeňme si výsledky z předešlých šesti dějství:

Ve Velké Bíteši dominoval kolektivní výkon ATT Investments, který poslal k vítězství Pavla Kelemena. V Krásné Lípě se v posledním okruhu vykrystalizovala na čele čtveřice s třemi jezdci Elkov-Kasper, proti nimž stál osamocený Márton Dina (ATT Investments), a tahle situace nakonec vynesla na první místo Tomáše Přidala. O den později v České Kamenici šla do finále trojice, z níž se nakonec nejvíc radoval Matěj Zahálka před dvojicí ATT Investments Mártonem Dinou a Janem Kašparem.

Do Kyjova vyslal ATT Investments minimum jezdců, protože to nejlepší startovalo na Okolo Maďarska (2.Pro). Cílem tak projela jako první osamoceně dvojice Michael Boroš a Matěj Zahálka. Pátý díl se odehrál v rámci mezinárodního závodu z kalendáře UCI  Visegrad 4 CZE z Brna do Mikulova a zpět. V těžkém závěru se oddělila čtyřčlenná skupina s dvěma Poláky, z níž byl nakonec nejúspěšnější Adam Ťoupalík (Elkov-Kasper), třetí pohárové pódiové umístění si tady zajistil Márton Dina (3.). Konečně v Hrabyni zcela dominovali jezdci ATT Investments. Do cíle jako první dorazila dvojice Jakub Otruba a Jiří Petruš.