Zatímco E3 Harelbeke je závod velmi podobný Kolem Flander, jen o 50 kilometrů kratší, klasika Gent - Wevelgem se vrátila k vývoji závodu do roku 2014, kdy se naposledy dojíždělo hromadně. 

Quick-Step Floors našel recept na úspěch 

Belgický tým Quick-Step Floors je už velmi dlouho kolektivně nejlepší sestavou na klasiky na světě. Jenže i když máte vyrovnaný tým plný výtečných cyklistů, je potřeba mít i někoho, kdo může férově konkurovat těm nejlepším jednotlivcům. V minulosti byli Fabian Cancellara, Peter Sagan a Greg Van Avermaet lepší a i když Quick-Step chtěl využít početní převahy, na velmi selektivních závodech to často nebylo možné. Letos je to ale trochu jiné. Nikdo nad ostatními nevyčnívá. Peter Sagan a Greg Van Avermaet jsou stále velmi dobří, ale nejsou o úroveň výš. Philippe Gilbert, Zdeněk Štybar a Niki Terpstra jsou ve špičkové formě. Soupeři budou v neděli muset hlídat každého závodníka v modrém dresu. A to bude pro Sagana a Van Avermaeta těžké fyzicky i psychicky. 

Sagan může jet defenzivně 

Peter Sagan absolvoval dva velmi odlišné závody. Na E3 Harelbeke byl opět otrávený týmovou převahou Quick-Stepu a závěr vypustil. Sám sice tvrdil, že nebyl dostatečně silný, ale problém byl spíše v neochotě jet o druhé místo. Na Gent - Wevelgem naopak vše vyšlo. Sagan si počkal na spurt, který byl nevyhnutelný, protože Quick-Step Floors chtěl dovézt Eliu Vivianiho do sprintu. Po Kemmelbergu tedy nemělo smysl útočit, v protivětru by nikdo daleko nedojel. Sagan si počkal na spurt, začal brzo, ale po dlouhém závodě si věřil a suverénně zvítězil. 

Sám podotkl, že Gent - Wevelgem je velmi odlišný závod, ale i na Kolem Flander by mohl jet defenzivně a čekat na vývoj. V minulosti závody tvořil, ale letos pravděpodobně není v takové formě, jako v roce 2016, kdy bez potíží sólově vyhrál. Letos by měl šetřit síly a čekat. Problémem je stále docela slabý tým. V neděli Saganovi hodně pomohl Marcus Burghardt, ale Flandry jsou těžší, udrží se Němec v popředí? Daniel Oss měl být velkou posilou, ale zatím to nepotvrdil. 

Zvládne BMC závod takticky?

Loni Greg Van Avermaet vyhrál čtyři klasiky, ale letos tým BMC důvod k radosti nemá. Dobré výsledky nepřicházejí, ačkoliv je sestava o něco silnější. Jürgen Roelandts je výraznou posilou, silný je také Stefan Küng. Na E3 několikrát všichni tři útočili, ale nakonec z toho bylo jen třetí místo. Na Gent - Wevelgem rozjel tým BMC ostré tempo přes prašné cesty, Van Avermaet chtěl udělat závod co nejtěžší, ale ani tak se startovní pole dostatečně neroztrhalo. Jezdci amerického týmu se však unavili a v čelní skupině nakonec zbyl jen jejich lídr. Ani jeden závod nevyšel BMC podle plánů, jenže k úspěchu na Kolem Flander bude třeba nejen výborný výkon Van Avermaeta, ale také celého týmu. 

Van Aert patří k favoritům 

Že je Wout van Aert velkým talentem je jasné už dlouho, ale stále panovaly pochybnosti, zda zvládne i závod dlouhý 250 kilometrů. A na Gent - Wevelgem ukázal, že rozhodně ano. Bez problémů se udržel v čelní skupině a před koncem se snažil útočit. Ve spurtu si vyjel desáté místo a byl se svým výkonem spokojený. S trojnásobným mistrem světa v cyklokrosu se musí počítat do první desítky i na Kolem Flander. 

Benoot může vyhrát 

Zatímco Wout van Aert vynechal E3 Harelbeke a objel jen Gent - Wevelgem, jeho krajan a vrstevník Tiesj Benoot zvolil opačný program. Účastnil se E3 Harelbeke a místo závodění v neděli odpočíval. V pátek bylo zřejmé, že Benoot bude letos tvrdým oříškem i pro největší favority. Sagan, Gilbert a Van Avermaet nejsou výrazně lepší. Rozhodně bychom se nedivili, kdyby Benoot v Oudenaarde slavil na nejvyšším stupni. 

Kristoff a Degenkolb vyhlížejí lepší časy 

Alexander Kristoff a John Degenkolb jsou dvojnásobní vítězové monumentálních klasik. To je dvakrát více, než Greg Van Avermaet a Peter Sagan. Jenže kde ty slavné časy jsou? Oba se letos spíše trápí, oba chyběli v první skupině na Gent - Wevelgem. Na Kemmelbergu ztratili kontakt s nejlepšími a ani přes všechnu snahu se už dotáhnout nedokázali. Degenkolbovi nikdy belgické hellingy nevyhovovaly, úspěšnější byl na Paříž - Roubaix, ale Kristoff Flandry už vyhrál. Letos od nich velké výsledky nečekáme, umístění na pódiu by bylo u obou překvapivé, ve Flandrech i v Roubaix. 

Foto Bettini Photo