Štybar nejlepším jezdcem Deceunincku 
Zdeněk Štybar předvedl v obou závodech excelentní výkony. Nejen fyzické, ale také taktické. Ve 33 letech je v nejlepší formě svého života a co je neméně důležité, je i nejlepším závodníkem nejsilnějšího klasikářského týmu Deceuninck - Quick-Step. Proto je hlavním favoritem Ronde van Vlaanderen. Štybar byl v pátek na E3 BinckBank velmi klidný a rozvážný, vyslal do útoku svého týmového kolegu Boba Jungelse a těžil z jeho dlouhého sóla. Jungels je cyklistickou hvězdou, vždyť je to vítěz monumentu Lutych - Bastogne - Lutych, ale v tomto případě byl použit vlastně jako domestik. Musel dlouhé kilometry dřít na větru a zásadně tím pomohl českému cyklistovi. 
Štybar má důvěru týmu. Už od Omloop Het Nieuwsblad je nejlepším jezdcem Deceunincku na kostkách a může čekat na vývoj závodu. Objektivně patří k nejlepším v celém pelotonu, pokud se jede naplno v prudkých dlážděných kopcích, je nejlepší společně s Gregem Van Avermaetem a Woutem van Aertem. Philippe Gilbert a Yves Lampaert v Deceunincku zatím plní pouze role pomocníků. Štybar už možná nikdy nebude mít tak skvělou příležitost vyhrát Kolem Flander.  

Van Aert září a patří k favoritům Ronde
Wout van Aert byl patrně nejsilnějším mužem závodu Gent - Wevelgem. V nejtěžším hellingu Kemmelberg dvakrát roztrhal startovní pole a při druhém výjezdu dokázal utrhnout i Zdeňka Štybara. Van Aert nemá mnoho zkušeností s tak dlouhými závody, ale počíná si skvěle. Navíc má i vynikající techniku, s kostkami se nepere, ale ladně je přejíždí bez známky přehnané snahy. Navíc těží ze síly týmu Jumbo - Visma. Může však vyhrát Kolem Flander? Patří k nejvážnějším favoritům. 

Van Avermaet musí útočit brzo 
Nebyl to nejlepší prodloužený víkend v jeho kariéře, ale Greg Van Avermaet opět dokázal, proč tak často dojíždí v klasikách mezi nejlepšími. Na Gent - Wevelgem byl opatrný, nikam se netlačil a čekal na závěr, který mu nakonec nevyšel. Naopak na E3 to byl starý známý Van Avermaet, aktivní a tvořící závod. Olympijský šampion musel bojovat s převahou týmu Deceuninck - Quick-Step, ale jako jeden z mála byl ochotný s tím něco udělat, zvrátit vývoj závodu. Zejména díky jeho útoku na Tiegembergu skupina čtyř závodníků dojela Boba Jungelse.
   
Ve spurtu skupiny ale začal sprintovat příliš brzo a umožnil vítězství Zdeňku Štybarovi. Bylo z toho třetí místo, ale Van Avermaet byl spokojený se svým výkonem a opět si věří na Ronde, které zatím nikdy nevyhrál. Také si uvědomuje, že nesmí být v defenzivě jako na E3 a proto musí útočit brzo a řídit závod podle svého. To samozřejmě nebude snadné, zejména vzhledem k nepříliš velké síle týmu CCC. Ale pokud chce vyhrát, musí útočit brzo a donutit soupeře, aby dřeli stejně jako on. 

Sagan bez formy 
Je to tak. Oba poslední závody ukázaly, že Peter Sagan není ve své obvyklé kondici. A můžou za to především zdravotní problémy. Slovenský mistr byl v obou závodech aktivní, ale v nejtěžších situacích na nejlepší nestačil. Na E3 nedokázal reagovat na útok Grega Van Avermaeta a ačkoliv za to podle týmu BORA-hansgrohe mohlo nefungující řazení, hlavním důvodem byla výkonnost. Sagan na Van Avermaeta, Štybara, Alberta Bettiola a Wouta van Aerta v tomto okamžiku nestačil. 
A podobné to bylo na Gent - Wevelgem. Sagan byl aktivní, dostal se do první skupiny po dělení na větru a útočil i po výjezdu Kemmelbergu. Při druhém výjezdu Kemmelbergu bylo znát, že mu do ideální formy stále něco schází, jel nadoraz, ale Matteo Trentin se mu vzdaloval. 
Petra Sagana nikdy nemůžeme vyřadit z role favorita, ale za pouhý týden, který zbývá do startu Kolem Flander, těžko zvýší svoji kondici natolik, aby patřil k nejlepším.  

Van der Poel může uspět 
Mathieu van der Poel dojel při svém debutu na úrovni WorldTour na čtvrtém místě, v klasice dlouhé přes 250 kilometrů! Diví se tomu ještě nekdo? Nejspíš ne. Mistr světa v cyklokrosu je prostě mimořádný talent a na Gent - Wevelgem zjistil, že nemá problém ani s tak dlouhými závody. Flandry budou ještě o něco delší (270 km) a těžší, ale Van der Poel si věří. Může útočit, ale má výhodu v rychlém sprintu. Patří k deseti největším favoritům Ronde.  

Trek se trápí, ale bojuje 
Až do závodu Gent - Wevelgem to byla pro americký celek zoufalá série porážek na jednorázových závodech. Nedařilo se nikomu, ale v neděli se rozhodli bojovat za každou cenu a vyplatilo se. Při prvním dělení na větru měli vepředu čtyři závodníky, Mads Pedersen opakovaně útočil v závěru závodu a v posledním úniku byl Jasper Stuyven. Nic z toho nevyšlo, ale ve spurtu si John Degenkolb dojel pro druhé místo. Bylo to velké zadostiučinění pro Degenkolba i celý tým. Ale především kondice Jaspera Stuyvena není vůbec dobrá. A před Kolem Flander jsou obavy namístě.   
Slabé Lotto Soudal 
Zatímco Deceuninck - Quick-Step září, konkurenční Lotto Soudal nebylo vidět. Jezdci belgického celku neútočili, netvořili závod, jen se bránili a napravovali chyby. A ani výsledky nejsou přiznivé. V pátek byl nejlepší Jens Keukeleire na 14. místě a v pátek Tiesj Benoot na 13. příčce. A to rozhodně nestačí. Mnohem víc se čeká hlavně od Benoota. 

Neviditelný Valgren 
Přestup Michaela Valgrena ze silné Astany do slabého celku Dimension Data možná nebyl nejlepší nápad. Zatímco loni dánský talent vítězil a byl aktivní, letos je bez formy. Na E3 dojel 39. a Gent - Wevelgem vzdal. Vypadá to na další nepovedenou klasikářskou sezónu jihoafrického týmu. 

Foto Sirotti, Bettini