Zcela rovinatá 7. etapa Giro d'Italia s cílem v Brindisi hrozila zejména větrem a terezíny. Ale přišly i velké pády. Závodníci byli nervózní od začátku etapy, první hodina se jela průměrem přes 56 kilometrů. Na větru nemohl dlouho vydržet ani únik. Celá etapa byla nejrychlejší v historii Gira. Jezdci ji zvládli v průměru 51,23 km/h. 

Ale horší než vítr, byly pády. Do jednoho se zapletl Jakob Fuglsang (Astana), problémy měl také Harm Vanhoucke (Lotto Soudal) a Filippo Ganna (Ineos Grenadiers). Za pádem se zdržel Domenico Pozzovivo (NTT). Všichni se dokázali vrátit zpět a poslední kilometry patřili sprinterům a jejich týmům.

Zodpovědnost za tempo pelotonu převzal v posledních třech kilometrech tým Jumbo - Visma a následně Groupama - FDJ. Samotný spurt o vítězství byl velmi zvláštní, protože když Arnaud Démare zahájil svůj sprint, dokázal se za nim udržet jen Peter Sagan (BORA - hansgrohe) a například Fernando Gaviria (UAE Emirates) byl na dobré pozici, ale spurt okamžitě vzdal a přestal šlapat. 

Sagan nebyl spokojený s počínáním Arnauda Démara, který při spurtu směřoval k pravé bariéře a snažil se Sagana zavřít. Nebylo to ale vůbec potřeba, protože Sagan na Francouze rychlostně nestačil. K relegaci Démara nedošlo. Třetí skončil Michael Matthews (Sunweb), s velkou ztrátou.

Růžový dres lídra závodu udržel Joao Almeida (Deceuninck - Quick-Step). Je také nejlepším mladým závodníkem. V bodovací soutěži si polepšil Arnaud Démare. Nejlepším vrchařem zůstal Filippo Ganna (Ineos Grenadiers).