Z AG2R odchází hned tři jezdci do dlouhých kopců a náročných etapových závodů. Romain Bardet, Pierre Latour a Alexandre Geniez. Už dnes má ale tým podepsáno hned šest nových jmen. A ani jeden z nich není vrchař. Přichází špičkový klasikář Greg Van Averamet a s sebou bere z CCC věrného souputníka taktéž klasikáře se slušným spurtem Van Hoeckeho a tempaře Michaela Schara. I další posila Stan De Wulf (Lotto Soudal) je především klasikář. A s nimi přibývají do tohoto tradičního francouzského celku dva velmi dobří sprinteři Damien Touzé (Cofidis) a Marc Sarreau (Groupama-FDJ). Uvidíme, zda dojde k dalším příchodům, ale zatím jde o obrat v zaměření týmu o 180 stupňů: od náročných etapových závodů ke klasikám a sprintům. Pokud jde o zvýšení pravděpodobnosti získání většího počtu vítězství a UCI bodů, pak tohle je nejspíš dobrá strategie.

Greg van Avermaet

Druhým týmem, kde se už teď dějí převratné věci, je Israel Start-Up Nation. Opouští je Nils Pollit a jde domů, do Německa do Bora hansgrohe. Ovšem již dnes tým má podepsáno hned šest posil a ne ledajakých. O příchodu Frooma se už napsalo dost. Jenže oni přicházejí další špičkoví borci s možná aktuálně větším potenciálem: Daryl Impey (Mitchelton), Michael Woods (EF) - na titulním snímku, Patrick Bevin (CCC) a Carl Fredrik Hagen (Lotto). Podepsali i jednoho mladíka, Sebastiana Berwicka (20) z australského kontinentálního St George a to hned na tři roky. Dá se předpokládat, že tohle nebude v tomto mimořádně ambiciózním projektu ani zdaleka konec všech změn.

Daryl Impey

Trošku mimo hlavní zájem posiluje nenápadně, zvláště s větší časovou perspektivou, i Jumbo-Visma. Podepsalo tři hodně nadějné stále ještě mladíky. Z vlastního development týmu Gijs Leemreizeho (20), Davida Dekkera (22) z nizozemského kontinentálního týmu SEG, národního šampiona Nizozemska do 23 let z loňského roku, a hlavně Edoarda Affiniho (24), výborného časovkáře, který si už odkroutil dva roky v prvodivizním Mitchelton-Scott.

Edoardo Affini

Obdobně prozíravě se chová Sunweb. Především přijímá do své náruče Romaina Bardeta, aby byl dres Sunwebu víc vidět v největších etapácích světa. Ale s ním podepsal dva velmi nadějné mladíky, jednak Marco Brennera, loňského juniorského německého šampiona v časovce, a jednak Andrease Leknessunda, letošního mistra Norska v časovce a loňského vítěze Závodu míru U23.

Andreas Leknessund

Hodně posiluje aktuálně nejlepší prokontinentální Total Direct Energie. K loňské mega posile Niky Terpstrovi a letošním devíti dalším posilám podepsal na příští rok oba zbylé vrchaře AG2R, tedy Latoura a Genieze, a k nim také Fabiena Doubeye (Circus – Wanty), mj. jedenáctého z letošní Paris-Nice.

Pierre Latour

Nejsou to jediné přestupy, které se už udály. Lotto i Trek mají podepsány po dvou úplných mladících z kontinentálních týmů. Ze známých jmen oznámil přestup z Bahrainu do Movistaru Španěl Ivan Garica Cortina.

A to je jen začátek změn na přestupovém trhu. My budeme určitě zvědavi, kde zakotví Josef Černý a Jan Hirt, kteří nyní oblékají dres CCC. Jan Hirt má sice podepsáno i na příští rok, jenže v týmu, kterému reálně hrozí zánik. Smlouva letos končí i Romanu Kreuzigerovi, Petru Vakočovi i Danu Turkovi. Jediný Zdeněk Štybar má jistotu i na příští rok.

A také nás bude zajímat, zda se některému z našich cyklistů z domácích luhů a hájů podaří prorazit do velké cyklistiky v podobě přestupu třeba až do World Tour. Několik lidí speciálně z Elkov Kasper na to má výkonnost i perspektivní věk.

Adam Ťoupalík