Závod míru pro kategorii cyklistů ve věku do 23 let patří mezi ty, které těm nejlepším otvírají přímou cestu do absolutní světové špičky. Na stupních vítězů v minulých letech stanuli například Marc Hirschi, aktuálně člen sestavy UAE Team Emirates, vítěz mj. etapy na Tour de France či Valonského šípu (1.UWT), David Gaudu (Groupama-FDJ), mj. vítěz dvou etap na španělské Vueltě, další vítěz etapy na Vueltě Clément Champoussin (AG2R Citroën), Stefan Bissegger (EF Education – EasyPost), vítěz mnoha etap na závodech nejvyšší kategorie UCI jako je UAE Tour, Tour de Suisse či Paris-Nice, vítěz Giro d´Italia Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers) a především Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), vítěz mnoha prestižních jednorázových i etapových závodů včetně dvojnásobného prvenství na Tour de France.

Z českých závodníků se na stupně vítězů Závodu míru U23 prosadil hned v jeho prvním ročníku v roce 2013 Jan Hirt (2.), prosazující se v těchto dnech do úzké skupiny nejlepších při Giro d´Italia, a o čtyři roky později Michal Schlegel (3.).

Závod zahájí čtvrteční 3,4 km dlouhý prolog v Jeseníku. Druhá etapa z Jeseníku do Rýmařova měří 132 km a je přiměřeně kopcovitá zvláště v její první polovině, kdy na cyklisty čekají dvě náročná stoupání včetně pověstného Červenohorského sedla. Třetí 135 km dlouhá etapa startuje v Bruntálu a v jejím závěru čeká závodníky dvojí mimořádně obtížný výjezd na Dlouhé stráně, kde je umístěn i cíl etapy. Tady se obvykle rozhoduje o celkovém vítězi. Poslední etapa začíná i končí v Jeseníku, se svými 167 km je nejdelší a i v jejím průběhu si cyklisté užijí náročných kopců, z nichž šest nejtěžších je zařazeno do vrchařské soutěže.

Česko budou reprezentovat dva týmy. Jednak národní tým a jednak sestava, která má v názvu jméno generálního partnera závodu Regional Team Sazka.

V regionálním týmu najdeme tři zástupce ČEZ Cyklo Team Tábor Matyáše Fialu, Václava Dostála a Pavla Jindřicha, dále Jakuba Římana z AŠ Mladá Boleslav a dva zástupce Favoritu Brno Vojtěcha Kmínka a Martina Voltra. Voltr nahradil v nominaci Matěje Stránského (ATT Investments), který si v první etapě Tour of Estonia při pádu poranil ruku tak, že si bude muset nějaký čas dát od závodění pauzu.

V nominaci do reprezentačního týmu jsou Mathias Vacek, Pavel Bittner, Jakub Ťoupalík, Vojtěch Řepa, Karel Vacek a Filip Řeha. Náhradníky byli jmenováni Jan Kašpar, Petr Kelemen a Karel Camrda.

Mathias Vacek se poté, co byl jeho tým Gazprom – RusVelo odstaven ze soutěží, ocitl oficiálně bez angažmá, ale míří do World týmu Trek – Segafredo. I proto, jak prohlásil, je Závod míru jedním z vrcholů jeho sezóny.  

Pavel Bittner jezdí letos v kontinentálním Development Team DSM, odkud je občas nominován k závodům do World týmu DSM. Aktuálně prokazuje velmi dobrou výkonnost, což předvedl naposledy 9. místem při Rund um Köln (1.1). V loňském ročníku vyhrál 1. etapu z Jeseníku do Rýmařova.

Vojtěch Řepa jezdí za druhodivizní španělský Equipo Kern Pharma, Karel Vacek za rakouský kontinentální Tirol KTM a Jakub Ťoupalík a Filip Řeha za domácí kontinentální Elkov – Kasper. Řeha do Elkov – Kasper přišel letos z Tufo – Pardus Prostějov.

Petr Kelemen, který byl loni součástí reprezentačního týmu při ZM U23, odešel pro letošek z Elkov – Kasper do švýcarského kontinentálního týmu Tudor. Jan Kašpar a Karel Camrda jsou na soupisce českého kontinentálního ATT Investments.

Oslovili jsme reprezentačního trenéra Tomáše Konečného i šéfa silniční komise Luďka Teleckého s dotazem, podle jakých kritérií se nominace určovala, včetně uvedení konkrétnějších informací týkajících se nominace jednotlivých závodníků.

Komise vybírala na základě tří různých variant, které jsem navrhnul k diskusi. Pro každého závodníka byly posuzovány zejména tyto faktory: a) aktuální výkonnost, b) schopnost pracovat pro tým a podpořit lídra, c) zkušenosti z podobných typů závodů v ČR nebo zahraničí, d) předchozí spolupráce závodníků na významných akcích. Při posuzování jednotlivých faktorů se komise nakonec usnesla na této podobě reprezentační sestavy. Tato sestava samozřejmě platí pro případ, že závodníci budou zdravotně v pořádku. Společně věříme, že reprezentace má letos výbornou výkonnost i schopnost týmové spolupráce a dosáhne kvalitního výsledku. Zároveň také pozitivně vnímáme fakt, že v kategorii U23 jsou i další vynikající závodníci a v rámci nominací panuje zdravé konkurenční prostředí a nikdo nemá svůj start předem jistý,“ odpověděl pro RoadCycling.CZ Tomáš Konečný a Luděk Telecký jen jeho slova potvrdil.

Course de la Paix Grand Prix Jeseníky je vysoce prestižní závod z kalendáře UCI pořádaný na našem území a jeden z nejdůležitějších pro kategorii do 23 let ve světovém měřítku. Je skvělé, že takový závod u nás existuje a že v jeho rámci mohou čeští cyklisté poměřit svou výkonnost a schopnosti s absolutní světovou špičkou.

A existuje-li reálná šance na velmi dobrý výsledek, o to přitažlivější je pro českého fanouška.