Registrace na letošní ročník byla spuštěna 1. června a systém přihlašování, odzkoušený posledními roky, zůstává formou „soutěže“, tedy kdo se dřív přihlásí, ten méně platí. Zároveň z kapacitních důvodů na trati a především na rumburském náměstí byl stanoven limit 800 účastníků (550 na Zeleňák a 250 na Obra). Tradiční triko závodu si lze předobjednat do konce července, po závodě již nebude možné triko dotisknout. Triko si lze NOVĚ objednat i jen samostatně bez přihlášení do závodu a to na mailu info@zelenak.cz. Číslo se jménem pak bude mít každý předem přihlášený do 15. srpna na internetových stránkách www.zelenak.cz nebo osobně v Informačním centru na rumburském Lužickém náměstí.

Obě tratě Zeleňáku jsou součástí dnes již velmi prestižního seriálu největších silničních závodů v ČR, RoadCup 2023. Ve vloženém závodě Speciálů jsou osvědčené kategorie historických a horských kol, historických silniček Classico a koloběžky. Z bezpečnostních důvodů, a také na vlastní žádost samotných závodníků, budou nově startovat Speciály jako poslední vlna, tedy v 10 hodin přesně. Večerní kulturní program s kapelami Jamaron, Kabát revival Varnsdorf a Procházka Band, dětské závody, dárky pro předem přihlášené, divácká tombola a jiné jsou již řekněme stálicí na programu celého dne. Novinkou bude velmi bohatá a znovuobnovená závodnická tombola, ale jen pro ty, kteří vydrží do konce ceremoniálu, který se pokusíme ještě více zkrátit. Tváří letošního jubilejního ročníku Tour de Zeleňák bude opět exprofesionál, kterého rozhodně uslyšíte i během komentovaného přímého přenosu vysílaného na stránkách RoadCycling.cz a na velkoplošné obrazovce přímo na Lužickém náměstí v Rumburku. Jeho jméno si ale ještě pár dní necháme pro sebe. O dalších atraktivních novinkách, které jsou momentálně v jednání, vás seznámíme pár dní před závodem.

Tour de Zeleňák s sebou přináší samozřejmě i drobná dopravní omezení, proto již nyní informujeme řidiče, že první sobotu v září bude zejména centrum Rumburku, ale také významná část Šluknovského výběžku zasažena stovkami cyklistů, kteří si přijedou užít jeden z nejstarších amatérských závodů v ČR. Pevně věříme, že se vše obejde bez zásadních komplikací a ohleduplnost všech přítomných zvítězí.