Krátkou časovkou, která o půl kilometru překročila hranici, kdy by mohla být nazvána prologem, zahájil dnes 61. ročník závodu Okolo Baskicka (2.UWT).

Konečná podoba startovní listiny se od té, kterou jsem představil v upoutávce na tento závod, liší jen minimálně. Bohužel pro nás v tom záporném významu: v sestavě Intermarché chybí Jan Hirt. Takže letošní ročník proběhne za účasti cyklistů 31 národností, ale ta česká mezi nimi nebude. Jedno zajímavé jméno ovšem přibylo. S týmovou jedničkou vyrazil do časovky Rigoberto Urán z EF Education-EasyPost.

Horkým favoritem dnešní časovky byl Primož Roglič. Za posledních 5 let nastoupil ve španělských závodech, v jejichž seznamu převažuje Vuelta a Baskicko, celkem k 7 časovkám a ani jednou nenašel přemožitele! Dnes mu měli být největšími soupeři Remco Evenepoel a Rémi Cavagna z Quick-Stepu a také jeho týmový kolega Jonas Vingegaard. Mezi ty, kteří umí velmi dobře časovku a zvláště v obdobném terénu, patřili i Geraint Thomas (Ineos) a Pierre Latour (TotalEnergies). Druhý jmenovaný navíc prokázal výbornou kondici při sobotní GP Miguela Induraina.

Jsou ti, co umí časovky, ale v kopcích je to slabší. Jsou ti, co to umí v kopcích, ale časovka je jejich noční můrou. A pak jsou ti, co umí obojí. A to jsou vždy kandidáti celkového prvenství v těžkých etapových závodech. Zvláště když obsahují časovku. A ještě lépe časovku profilově náročnou. A to ta dnešní docela byla.

Do té první skupiny patří Rémi Cavagna. Dnes třetí. Do té druhé Michale Woods, dnes 104. Do skupiny všeumělů patří jak Primož Roglič, tak Remco Evenepoel. A ti se utkali o dnešní etapu. Zhruba v polovině trati byl měřený úsek a Evenepoel jím projel o 2 setiny sekundy rychleji než Roglič. V cíli to ale bylo jinak. Roglič na svého soka najel v druhé části 5 sekund a ty mu stačily na vítězství.

Vzhledem k náročnějšímu profilu časovky se dnes pohybovali na předních místech favorité celkového pořadí. Jak si tedy vedli vůči Rogličovi: Geraint Thomas, Adam Yates (oba Ineos) a Aleksandr Vlasov (Bora) +0:18, Ion Izagirre (Cofidis) a Jonas Vingegaard (Jumbo) +0:20, Ben Tulett a Daniel Martínez (oba Ineos) +0:21, Gorka Izagirre (Movistar) +0:24, Pirere Latour (TotalEnergies) + 0:25, Pello Bilbao (Bahrain) +0:29, Geoghegan Hart (Ineos) a David Gaudu (Groupama) +0:32, Emanuel Buchmann (Bora) +0:33, Marc Soler (UAE) +0:35, Enric Mas (Movistar) +0:36, Rigoberto Urán (EF) +0:40, Diego Ulissi (UAE) +0:43, Julian Alaphilippe (Quick-Step) +0:44, Sergio Higuita (Bora) +0:45, Victor Lafay (Cofidis) +0:54, Michael Woods (Israel) +1:01.

Zítra je na pořadu nejlehčí z klasických etap. Na 208 km 2625 výškových metrů a tři vrchařské prémie. Nejlehčí sice je, ale to neznamená, že snadná. 30 km před cílem je umístěn vrchol 13 km nepříliš prudkého stoupání, v závěrečných 10 km následují rychle po sobě tři středně náročná stoupání.