Starty i cíle obou závodů se odehrají vždy ve stejném místě, které jsou od sebe vzdáleny 15 km. V prvním případě jde o Guilherand-Granges a v druhém Étoile-sur-Rhone. Závodit se tedy bude v regionu Rhóne-Alpes, tj. v kopcích v okolí řeky Rhóny zhruba 100 km na jih od Lyonu, resp. 100 km na JZ od Grenoblu.

Ardéche je výrazně kopcovitější, Drome se profilem spíš blíží profilu belgických klasik. V pvním případě na 169 km nastoupají cyklisté 3161 výškových metrů, v druhém na 192 km „jen“ 2371 metrů.

Faun Ardéche obsahuje značné množství obtížnějších, delších i kratších stoupání. Startuje se do téměř 10km kopce s průměrným sklonem 4,3%. V závěru okruhu dlouhého zhruba 65 km, který si cyklisté poté ještě jednou zopakují, čeká po řadě předešlých stoupání lahůdka v podobě 1,5km dlouhé stěny se sklonem 10,3%. 35 km před cílem sjedou závodníci z okruhu a po kratším rovinatém úseku si dají nejprve další stěnu (1,9 km, 8,2%), poté delší dvoustupňové stoupání o celkové délce téměř 9 km a sklonu mezi 7 a 8%. Po víc jak 10km sjezdu si potřetí zopakují stěnu ze závěru okruhu a z jejího vrcholu zbývá do cíle kratší sjezd a 3km rovinka.

Drome se jede také z větší části na okruhu o délce zhruba 50 km, který obsahuje 4 stoupání od 500 metrů do 1 km a sklonu od 5,3 po 8,4%, ovšem s maximy i 14%. Okruh absolvují cyklisté 2,5krát a následně si zajedou pro tři delší o délce od 1,7 po 4,2km se sklonem od 4,9 po 6,6%. Po nich přijdou na řadu ještě další tři kratší stoupání, aby to čtvrté, 1,3km dlouhé, bylo zároveň cílové.

S ohledem na termín a místo není tedy překvapující, že skladba týmů na startu obou francouzských klasik je totožná. Sejde se zde 11 World týmů, 6 Pro týmů a 5 Conti týmů. Charakteru obou závodů je podřízena startovní listina, přičemž některé týmy mírně obmění pro druhý závod své sestavy.

Při Ardéche povedou sestavu Quick-Stepu Bagioli a Alaphilippe, UAE Ulissi a McNulty, Bora-hansgrohe Kelderman a Kämna, AG2R Champoussin, Astany Dombrowski, Intermarché Zimmermann, Cofidisu Guillaume Martin a Lotto-Soudal Cras a Kron. Lídrem sestavy Arkéa-Samsic je Warren Barguil a TotalEnergies Latour a Vuillermoz. Aktivní snahu výrazně se prosadit můžeme čekat i od jezdců Uno-X, na jejichž soupisce mj. figurují Traeen, Charmig a Anders Johannessen.

Nakonec jsem nechal sestavu Jumbo-Visma. V roli jedničky jde na start Primož Roglič, ale ve žluto-černém dresu bude více lidí se šancí na úspěch. Ve všech případech jde o skvělé vrchaře a skvělé jezdce z Grand Tours Kruijswijka, Kusse a hlavně Vingegaarda, pro kterého podobně jako pro Rogliče to bude letošní premiéra. 

Většina výše jmenovaných absolvuje oba starty. Pouze u AG2R Citroën nahradí Champoussina Consefroy.

V loňském roce ovládli tyto závody v případě Ardéche David Gaudu (Groupama-FDJ) před Clementem Champoussinem a Hugh Carthym (EF Education) - viz titulní snímek, a v případě Drome Andrea Bagioli před Darylem Impeyem (Israel) a Mikkelem Honoré (Quick-Step) .

Oba závody lze sledovat v přímém přenosu na Eurosportu.