Roubaix umí překvapit, stačí být ve správný čas ve správném úniku a pódiové umístění může být vaše. Od závodu se očekává další epický souboj Mathieu van der Poela s Woutem van Aertem a je rozhodně možné, že to tak dopadne, ale variant vývoje závodu je mnohem více. Van der Poel s Van Aertem by měli být vyrovnanější, Belgičanovi více vyhovuje rovinatá trasa, ve Flandrech na Van der Poela a Tadeje Pogačara nestačil v nejprudších kopcích a ty se na trati Roubaix nevyskytují.

Van Aert už po dojezdu Flander reportérům řekl, že Ronde hází za hlavu a soustředí se na Roubaix. A věří, že může vyhrát, vždyť loni skončil po prodělaném covidu druhý a ten jediný cyklista, který ho porazil, je letos jeho týmovým kolegou. Dylan van Baarle neměl nejlepší možnou přípravu na obhajobu svého životního triumfu, na E3 Saxo Classic tvrdě spadl, musel vynechat Gent-Wevelgem a před Flandry onemocněl, takže ani tam se nepředstavil. „Mám za sebou pár dobrých dní a jsem naprosto fit, tak uvidíme, jak to půjde,“ řekl pro Algemeen Dagblad. „Z pádu na E3 jsem se dostal docela rychle, ale v neděli se mi udělalo tak špatně, že jsem mohl jenom sedět na podlaze koupelny. Ve čtvrtek jsme se rozhodli vzdát Ronde, protože jsem se nemohl dostat do dobré kondice.“

Van Baarle obhajuje loňské vítězství. 

Před Roubaix si ovšem opět věří: „Uvidím, jak na tom v neděli budu. Byl jsem schopný tři dny tvrdě trénovat a snad to bude stačit. Před nemocí jsem se cítil dobře, takže se rozhodne na trati. Neřadím se k pětihvězdičkovým favoritům, ale o stupeň níž ano.“

To je samozřejmě dobrá zpráva pro Jumbo, ale je to dobrá zpráva i pro Van Aerta? Samozřejmě může využít týmové strategie a dostat Van der Poela a další soupeře pod tlak. Jenže by asi nebyl zcela spokojený, kdyby si pro vítězství dojel Van Baarle a ne on sám. Před startem letošní sezóny opakoval, že ho na jaře zajímají jen dva dlážděné monumenty a že jsou to jeho dva největší cíle celého roku. Na Ronde to nevyšlo, na Roubaix už musí a nepochybně musí cítit obrovský tlak.

Christophe Laporte patří mezi favority. 

Týmové zájmy jsou samozřejmě nadřazeny jeho vlastním a Jumbo touží po monumentálním vítězství. To poslední je totiž tři roky staré, v roce 2020 vyhrál Van Aert Sanremo a od té doby nic. Kromě Van Aerta a Van Baarleho je tu také Christophe Laporte, další z velkých favoritů. Laporte měl v posledních dvou spoustu technických problémů. Loni závod nedokončil, ale v roce 2021, ještě v dresu Cofidisu, mu nefungovaly brzdy a musel brzdit podrážkou, přesto skončil šestý. Laporte letos vyhrál flanderské klasiky Gent-Wevelgem a Dwars door Vlaanderen, ale jinak dává přednost domácímu závodu před Kolem Flander: „Momentálně určitě sním o vítězství na monumentech. V zásadě mi závod jako Paříž-Roubaix vyhovuje víc než Kolem Flander. Ronde je velmi těžký závod.“

Jumbo bude muset zvolit optimální strategii. Na většině letošních klasik to fungovalo, na těch zatím dvou největších ovšem vůbec. Vyhrát mohou klidně čtyři různí jezdci nizozemského celku, včetně Nathana Van Hooydoncka, ale s nervózním lídrem to nebude snadné. Van Aert musí dokázat, že se dokáže vyrovnat s tlakem a vyladit formu na nejdůležitější den.  

Před rokem Van der Poel mezi nejlepší nepatřil, letos je jedním ze dvou největších favoritů.

Naopak Van der Poel může být v klidu. V kapse má vítězství na Milán-Sanremo a druhé místo z Flander a působí o něco uvolněněji. Ve středu protočil nohy na Scheldeprijs a pomohl Jasperu Philipsenovi k vítězství. „Bylo to dobré rozhodnutí, jet 200 kilometrů dlouhý závod v silném týmu je lepší příprava než vyjížďka. Nechtěl jsem nic riskovat, takže jsem si vystoupil pár kilometrů před cílem. Týden mezi Flandry a Roubaix pro mě byl vždy těžký, takže tento závod je pro mě ideální. Cítím se dobře a cítil jsem se dobře i na trati. Jsem absolutně připravený na Paříž-Roubaix,“ vysvětluje Van der Poel.

Dobrá nálada a sebevědomí září z celého Alpecinu. „Myslím, že Mathieu je v nejlepší formě, kterou kdy měl,“ říká Christoph Roodhooft, manažer belgického týmu. „Rozhodně je na vrcholu kariéry, co se týče fyzických možností a potenciálu. Ale Roubaix je zvláštní závod. Roubaix nemůžeme srovnávat s jinými závody, ale jsme spokojeni s tím, jak na tom teď je.“

Pro Gannu je Roubaix vrcholem jara. 

A ostatní? Taktika hraje na Roubaix větší roli než na Flandrech, takže naskočit do brzkého úniku může vést až k vítězství, o tom by mohli dlouho mluvit Johan Van Summeren a Mathew Hayman. V tom je jistá naděje pro Soudal Quick-Step. Belgickému celku se na kostkách nedaří nic, takže musí riskovat. Na Flandrech se Kasper Asgreen vydal do úniku a bylo z toho aspoň sedmé místo. Na Roubaix mají svěřenci Patricka Lefevera o něco větší šanci na úspěch, například Florian Sénéchal patří k černým koňům.

S nadějí podpořenou třetím místem Madse Pedersena nastoupí na start Roubaix jezdci Trek-Segafredo. Právě Pedersen by měl být lídrem, na Roubaix sice nikdy nesupěl, ale v minulosti měl i smůlu a dlouhý a těžký závod by mu měl vyhovovat. Kdyby se dostal do skupiny spurtující o vítězství, má velkou šanci na první místo a to i v konkurenci Van Aerta a Van der Poela.

Mohorič byl jedním z nejaktivnějších závodníků loňského ročníku. 

Rovinaté úseky pavé nejvíce sedí velkým a silným cyklistům, takže mezi favority se rozhodně řadí Filippo Ganna, Stefan Küng, Florian Vermeersch a Matej Mohorič. Ganna se na Roubaix připravuje od úspěchu na Sanremu a bude mít podporu silného Ineosu. Jakožto vítěz třiadvacítkové verze má pro severofrancouzské kostky vlohy, i když zatím žádný úspěch nezaznamenal. Naopak Vermeersch skončil druhý hned při svém debutu v roce 2021 a na Flandrech ukázal dobrou formu. Mohorič musel minulou neděli vzdát po tvrdém pádu, bude proto mít ještě větší motivaci. Loni byl mimořádně aktivní a skončil pátý. Küng obhajuje třetí místo, na Flandrech skončil šestý a bude mít kolem sebe silný tým. Další pódium je rozhodně možné, dokonce i vítězství.