Zítra startuje kratičkým rovinatým prologem v Budapešti etapový závod pro kategorii U23 Carpathian Couriers (2.2U). Po přesunu na Slovensko pokračuje v neděli 138 km dlouhou etapou se startem a cílem ve Staré Lubovni. Závodníky čeká 1800 výškových metrů, 4 vrchařské prémie a 2x zhruba 10km úsek po nekvalitním povrchu. V pondělí je na programu 149 km na polské straně Tater se 7 VP a celkovým převýšením 2085 metrů. V úterý dopoledne se vrátí závodníci na Slovensko. Nejprve si dopoledne dají 58 km z Popradu do Vysokých Tater s dvěma VP a převýšením 1043 metrů, aby odpoledne závod zakončili 3km časovkou jednotlivců do vrchu v Tatranské Lomnici, při níž vystoupají o 260 metrů výše. Z českých týmů startuje ATT Investments v sestavě Camrda, Heming, Kašpar, Rotter a Stránský, a pod hlavičkou reprezentace pětice Favoritu Brno Kmínek, Kopelent, Křenek, Široký a Voltr. Soupeři jim budou Italové, Belgičané, Nizozemci, Poláci, Kanaďané, Rakušané atd. jak v národních, tak klubových týmech, z nichž vyčnívá Pro tým Bardiani.

V pátek a sobotu jsou na programu dva jednorázové závody v Polsku. Nejprve 29. dubna GP Nasielsk-Serock a o den později GP Wyszków. Oba jsou v kategorii 1.2, první měří 140, druhý 168 km a jsou zcela rovinaté. Ve startovní listině pochopitelně převažují Poláci, ale Češi tvoří druhou nejpočetnější národnostní skupinu. Startovat totiž budou šestice ATT Investments, Dukly Praha, Elkov-Kasper a Tufo-Pardus Prostějov. Soupeři jim budou především domácí a vybrané německé kontinentální týmy HRE Mazowsze, Voster ATS, Santic-Wibatech a P&S Benotti. Startuje i tým Israele v čele se sprinterem Einhornem. Jelikož to o sprinterech s největší pravděpodobností bude, pak mezi kandidáty vítězství počítejme vedle Einhorna především Alana Banaszeka (Mazowsze) a Patryka Stosze (Voster) a také oba naše výborné sprintery Daniela Babora (Elkov-Kasper) a Tomáše Bártu (ATT Investments).

Sparta Praha v Polsku nestartuje, protože se v sobotu představí na závodě kategorie 1.2 v Nizozemsku. Konkrétně na 180 km dlouhém PWZ Zuidenveld. Ke startu je přihlášeno 25 týmů, z toho víc jak polovina kontinentálních. Převažují domácí týmy, konkurence tu bude opravdu silná, vedle nejlepších Nizozemců z kontinentálních týmů také Belgičané, Němci, Norové, Britové Kanaďané, Australané, Irové či Švédové. Na soupisce ABLOC najdeme i Tomáše Kopeckého. I tady se jede na rovině, ale technicky náročné cesty, vítr a způsob závodění mají na svědomí obvykle značnou selekci startovního pole. V loňské roce tu Richard Habermann dosáhl životního úspěchu, když dokončil na 3. místě (viz titulní snímek).