Krátkým 2,3 km dlouhým prologem v ulicích rumunského Sibiu zahájil dnes pětidílný 12. ročník etapového závodu kategorie 2.1.  V prologu dominovali cyklisté Jumbo-Visma, když kromě prvního obsadili jeho závodníci i čtvrté a páté místo. Mezi ně se na pódium vklínili sprinteři HRE Mazowsze Marceli Boguslawski a Bora-hansgrohe Estonec Martin Laas.

Časové rozdíly jsou, jak už to většinou v prologu bývá, minimální. Jejich význam je dán i profilem dalších etap. V Rumunsku se budou v ostatních kopcovitých etapách nabírat minimálně desítky vteřin, ale spíše minuty, takže úvodní díl 12. ročníku tohoto etapáku nejspíš nebude mít pro konečné výsledky rozhodující význam. Což dokladuje i skutečnost, že v prologu nejhorší z českých cyklistů Tomáš Obdržálek ztratil na 113. místě na vítěze jen 18 vteřin.

Závod má na poměry této kategorie UCI velmi slušné obsazení a českého fanouška bude zajímat o to víc, že na něm startuje 13 českých cyklistů. Jednak šestice Elkov-Kasper ve složení Adam Ťoupalík, Dominik Neuman, Tomáš Obdržálek, Jan Bárta, Michael Kukrle a Jakub Otruba (na snímku zleva). Šest českých cyklistů je tu i v týmu ATT Investments: Karel Camrda, Tomáš Jakoubek, Jan Kašpar, Petr Klabouch, Michal Schuran a Karel Tyrpekl. A v týmu Novo Nordisk pak startuje Matyáš Kopecký.

Mají tu příležitost poměřit síly s 6 World týmy (Astana, Bora, Cofidis, Israel, Jumbo, Lotto), s 3 Pro týmy (italské Drone Hopper s třemi Kolumbijci a Bardiani a americký Novo Nordisk), 15 kontinentálními (americký EF Education Development s třemi Japonci, kanadský Yeolo s třemi Nory, novozélandský Global 6 s jediným Novozélanďanem, italský Corratec, nizozemský ABLOC, německé Maloja, Sauerland, P&S Benotti a silně multinárodní Bike Aid, rakouské Vorarlberg s třemi Švýcary a jediným Rakušanem a Hrinkow Advarics, polský HRE Mazowsze, rumunské MENtoRISE, Team Novák s třemi Ukrajinci a Giotti s třemi Italy) a dvěma národními (Rumunsko, Mexiko).

Z pohledu národů je tu nejvíc Italů (22), dále Němců (19), Rumunů (16) a Češi tvoří čtvrtou nejpočetnější skupinu.

Skladba etap je oproti loňsku pozměněna. Po (P) prologu následuje (1) 207 km dlouhá etapa s převýšením 3800 metrů! Většina stoupání, z nichž nejnáročnější je kopec dlouhý 18,3 km s průměrnými 5,4%, je koncentrována do prvních dvou třetin etapy, závěrečných 30 km už je profilově nepříliš náročných. (2) Následující etapa je na tom opačně: po 150 profilově nenáročných km přijde na řadu tradiční cílové stoupání k jezeru Balea dlouhé 22,5 km o průměrném sklonu 6,1 %. Poslední den jsou na pořadu dvě etapy. (3a) Nejprve 12,5 km dlouhá časovka do vrchu (5,3%) a poté (3b) 99 km dlouhá etapa s třemi vrchařskými prémiemi a celkovým převýšením 1335 metrů.

Celkového vítěze tedy hledejme mezi výbornými vrchaři. V týmu Bora-hansgrohe obhajuje loňský primát Giovani Aleotti, ovšem v kopcích by měli být hodně vidět jednak Ben Zwiehoff, ale zvláště stále ještě 19ti letý Cian Uijtdebroeks. V týmu Jumbo-Visma startuje čerstvý mistr své země Pascal Eenkhoorn (na snímku), ovšem na něj budou kopce nejspíš příliš dlouhé. Větší šance by měl mít především Gijs Leemreize.

Jedničkou Cofidisu by měl být Rémy Rochas, Lotto-Soudal Harm Vanhoucke, Israele Carl Fredrik Hagen, Astany Javier Romo. Silný vrchařský tým sem posílá Drone Hopper – Androni Giocattoli včetně čtvrtého z italského šampionátu Andrea Piccola atd.

Výbornými vrchaři, Rolandem Thalmannem, Ricardo Zoidlem a Alexisem Guerinem disponuje i Vorarlberg, vpředu by se měli z týmu Hrinkow Advarics Cycleang v těžkých stoupáních pohybovat i vítěz a druhý v pořadí nedávného Malopolska Jonas Rapp a Rainer Kepplinger, který následně vyhrál i kopcovitý domácí Oberösterreichrundfahrt.

První dva z nedávného Oberösterreichrundfahrt, Rainer Kepplinger a Alexis Guerin, startují i na Sibiu Cycling Tour.

Cyklisté se utkají až v osmi soutěžích. Nejlepší jednotlivec poveze žluté triko, nejlepší v bodovací modré, ve vrchařské bílé, nejlepší jezdec do 23 let bílé s modrými puntíky, sprinter zelené, rumunský cyklista červené a nejbojovnější oranžové. Vyhlašuje se i soutěž týmů.

Závod lze sledovat zde.

Výsledky.