Úvodní etapa 36. ročníku Deutschland Tour měla všechny parametry, aby dospěla do hromadné koncovky. Na 191 km převýšení 906 metrů, jediná vrchařská prémie (1,2 km, 3,3 %) 40 km před cílem, poslední 4 km spíše v mírném klesání. Takže jedině silný vítr ze správné strany nebo podcenění úniku by mohly zhatit předstartovní prognózy.

Na poslední chvíli nenastoupil k závodu jeden z horkých favoritů hromadných dojezdů Kristoffer Halvorsen z Uno-X.

Závodníky dnes čekalo chladnější počasí a občas na ně i sprchlo.

Jako obvykle na takových závodech je zviditelnění v úniku příležitostí pro týmy a cyklisty, kteří mohou jen stěží myslet na celkový úspěch. Nejinak tomu bylo i dnes na severu Německa v etapě ze Stralsundu do Schwerinu.

Už 4 km po startu se vytvořil únik. Ocitli se v něm Uhlig (Německo), Colman (Sport Vlaanderen), Huppertz (Lotto-Kern Haus), Jägeler (P&S Metalltechnik) a Wolf (Bike Aid). Vydal se za nimi ještě Knolle (SKS Sauerland) a po 25 km sólo jízdy se mu je podařilo dojet. Takže německé seskupení tříštil pouze Belgičan Colman.

Joshua Huppertz by mohl být českému fanouškovi povědomý, jelikož letos vyhrál první etapu Sazka Tour. I Justin Wolf už letos dokázal zvítězit, na kontě má po etapě v Turecku a Bosně Hercegovině.

Nyní měli před sebou na 80. km první ze tří dnešních rychlostních prémií, na kterých bylo možno získat až 5 bodů do bodovací soutěže. Že by někdo z nich získal i 15 bodů za vítězství v etapě, bylo ale jen velmi málo pravděpodobné. Své zrychlení předvedl na první rychlostní prémii právě Wolf.

Peloton pilotovaný především World týmy se špičkovými sprintery, tzn. Bora - hansgrohe, Bahrain - Victorious, Deceuninck - Quick Step a v posledních desítkách kilometrů i Israel Start-Up Nation, dovolil uprchlíkům maximálně 4 minuty.

Vzrušení přinesl pád Marka Cavendishe 114 km před cílem. Spadl docela tvrdě, ale nasedl znovu na bicykl a po 6 km byl zpátky v pelotonu.

Uprchlíci vzorně spolupracovali do chvíle, než se přiblížila jediná vrchařská prémie dnešní etapy. Brzkým nástupem ji vyhrál Robert Jägeller a zítra nastoupí v dresu vedoucího závodníka vrchařské soutěže. Po prémii vypadl z úniku Uhlig. To už se odstup mezi vedoucí skupinkou a pelotonem zkrátil na 1:20.

Stihli ještě prémii 20 km před cílem, o kterou hodně stál Jon Knolle, ale druhý ze sprinterů v úniku Huppertz byl proti a těsně před páskou ho o ni připravil. Ale i druhé místo stačilo Knollemu na to, aby se stal po etapě průběžným lídrem soutěže do 23 let. To už ale úniku zvonil umíráček.

Schylovalo se k souboji sprinterů. Necelé 3 km před cílem to spadlo, což rozdělilo peloton na dvě části. Taktovku převzali borci Deceuninck, ale až k cíli jim tom nevydrželo. Necelý kilometr před páskou šel přes ně rozjížděč Ackermanna, ale ten musel zahájit sprint dost brzo. Jenže síly mu vydržely a vítězství, z kterého měl on i jeho týmoví kolegové obrovskou radost, těsně uhájil před dotírajícími borci Bahrainu.