Po pátečním prologu v Budapešti a sobotním přesunu na Slovensko dnes pokračoval etapový závod Carpathian Couriers určený pro závodníky do 23 let první etapou. Start i cíl byl ve Staré Lubovni, etapa měřila 138 km a v jejím průběhu se bylo nutno vypořádat s 1812 výškovými metry. Po trase byly pravidelně rozesety čtyři vrchařské prémie střední náročnosti. Mezi třetím a posledním kilometrem před cílem se silnice mírně zvedla, následně klesala a poslední stovka metrů byla zase do výjezdu.

Do etapy vstupoval v dresu vedoucího muže bodovací soutěže Mika Heming z ATT Investments (na titulním snímku), který si vysloužil druhým místem v úvodním prologu.

Dlouho nebylo dovoleno nikomu odjet. Na vrchařských prémiích se pole sice trhalo, ale po nich se zase sjíždělo do kupy. 30 km před cílem odjelo 9 lidí, mezi nimiž byl i Matěj Stránský z ATT Investments. Při stoupání na poslední vrchařskou prémie se i tahle skupina roztrhala a do cíle se jako první s náskokem +1:11 dostala čtveřice závodníků, z níž nejúspěšnější byli ti, které jsme speciálně vypíchli v upoutávce na tento závod: Fran Miholjevič z Friuli ASD a Martin Marcellusi z Bardiani. 

Matěj Stránský se nechal po závodě slyšet, že se mu jelo dobře, ale když ti nejlepší začali v kopci nastupovat, tak už to bylo nad jeho aktuální možnosti. S ohledem na to, že do kategorie dospělých vstoupil letos poprvé, vyzdvihněme především zkušenosti, které dnes získal.

V 70členném hlavním poli dokončili všichni kluci z ATT Investments, nejlépe na 8. místě Jan Kašpar (na titulním snímku vpravo). Byli tu i dva kluci z Favoritu Brno, kteří tu jedou pod hlavičkou reprezentace.