V Rumunsku se jelo za teploty těsně přesahující 20°C, občas zahrozil déšť. 

První rychlostní prémie na 14. km se stala ještě kořistí borců z World týmů: 1. Pascal Eenkhoorn (Jumbo-Visma), 2. Carlos Barbero (Lotto-Soudal), 3. Luis Lührs (Bora-hansgrohe). Pak se začalo stoupat na nejdelší kopec dne měřící přes 18 km a v něm se vytvořil denní únik ve složení Dominik Neuman, Szymon Tracz (EF Education-Nippo), Lucas Meiler (Vorarlberg), Nico Sessler (Global 6) a Manuel Bosch (Hrinkow), který však záhy z úniku vypadl.

Nejpilnějšími sběrateli bodů na prémiích byli Němec Meiler a Dominik Neuman. Ten vyhrál první vrchařskou jedničku, v dalších dvou dvojkách podlehl právě jen Meilerovi, a tak se čekalo na tu poslední, vrchařskou trojku, kdo že si oblékne zítra dres nejlepšího vrchaře. Lepší se ukázal Lucas Meiler. Oni dva také vydrželi v úniku nejdéle, ale 20 km před cílem byli také pohlceni hlavní skupinou.

Zítra bych chtěl útočit na první prémii, získat body a vrchařský dres. Dnes jsem byl oceněn jako nejbojovnější jezdec etapy, což beru jako příjemnou odměnu po těch 160 kilometrech v úniku,“ řekl Dominik Neuman.

V hlavním poli, které po většinu dne tahali závodníci Jumbo-Visma, mající v držení žlutý dres, se nejdramatičtější chvíle odehrály v předlouhém sjezdu z hor a pak v následující vrchařské prémii, která sice nebyla tak dlouhá, ale hodně prudká. V obou případech se hlavní skupina dělila, ale nakonec se vše zase sjelo do početného pelotonu.

Z nejvyššího bodu jsme přes 50 kilometrů téměř v kuse klesali. Pršelo, z lesa teklo hodně špíny a silnice byla kluzká a nebezpečná. Všichni byli opatrní, přesto bylo pádů hodně a vepředu spadl i Dominik. Naštěstí se mu nic nestalo, má jen drobné odřeniny,“ popisoval kritickou část trasy Adam Ťoupalík.

Předposlední drama, předcházející samotnémi sprintu, zařídili cyklisté Elkov-Kasper. V posledním nedlouhém a nehodnoceném stoupání 6 km před cílem vyvezl Michael Kukrle dopředu Jana Bártu na zadním kole s Adamem Ťoupalíkem a ti do toho šli na hranici limitu. Výsledkem bylo, že natáhli a potrhali hlavní pole. Z této situace nakonec těžili další dva jezdci, Jakub Otruba a Giovanni Aleotti z týmu Bora-hansgrohe. Jejich pokus skončil pouhých 600 metrů před cílem.

Ve spurtu první početné skupiny byl s dobrou podporou týmových kolegů nejrychlejší Ital Filippo Fiorelli z týmu Bardiani-CSF-Faizané, čímž si zajistil žlutý dres. Etapa se stala festivalem Italů, na 2. místě skončil Nicolas Dalla Valle z Giotti Victoria a 3. Andrea Piccolo z Drone Hopper.

Nejlépe z českých cyklistů dopadl Adam Ťoupalík z Elkov-Kasper a to na 7. místě: "Zkusil jsem sprintovat o co nejlepší výsledek, a i když v absolutní rychlosti nejsem úplně schopný konkurovat spurterům, sedmé místo beru.

Petr Kaltofen, sportovní ředitel ATT Investments, bezprostředně po etapě poznamenal: "Do etapy jsme šli s jediným cílem. Neztratit čas, protože rozhodovat se bude v zítřejší etapě v těžkém a hlavně dlouhém dojezdu. To se také podařilo s výjimkou Honzy Kašpara, který měl defekt v posledním kopci 6 km před cílem, a jelikož se jelo už hodně rychle, nedokázal se dopředu vrátit. Ostatní kluci by měli mít čas vítěze, ale uvidíme, zda rozhodčí tu první skupinu ještě nějak nerozdělí."

Nakonec čas vítěze obdrželo 65 lidí. Dalších 19 načetlo ztrátu 27 vteřin. V té první bylo 9 z 13 Čechů, kteří se postavili na start. Oněch 27 vteřin ztatil Karel Tyrpekl (ATT Investments). 1:06 Matyáš Kopecký (Novo Nordisk) a Dominik Neuman. A Honza Kašpar po defektu 10:23 min. Nejlépe si v průběžném pořadí stojí na 11. místě Jan Bárta (+0:08).

V kategorii cyklistů do 23 let tady soutěží celkem 34 závodníků. Z našich jsou to Jan Kašpar, Matyáš Kopecký, Tomáš Obdržálek (Elkov-Kasper) a Karel Camrda (ATT Investments). Před zítřejší etapou je na tom nejlépe jezdec ATT Investments, na 10. místě ztrácí na vedoucího Tima Van Dijka z Jumbo-Visma 16 vteřin.

Do etapy nenastoupili dva jezdci, jedním z nich byl Ben Zwiefhoff z Bora-hansgrohe. 15 dalších cyklistů se dnes nedočkalo cíle. Z těch, které jsme uváděli v upoutávce jako potencionální favority zítřejšího dojezdu, ztratil dnes ve skupině s Karlem Tyrpeklem pouze Ricardo Zoidl (Vorarlberg). Skvěle si vedli cyklisté Drone Hopper-Androni Giocattoli, kteří měli v první skupině kompletní šestici. A jelikož mají v sestavě minimálně čtyři vrchařské specialisty, z nichž tři mají pod 60 kg, dá se předpokládat, že zítra budou hodně vidět.

Cíl je totiž na konci 22,5 km dlouhého poměrně pravidelného stoupání o průměrné sklonu 6,1%.

Výsledky.