Nebyl to souboj největších favoritů očekávaného sprinterského dojezdu, částečně kvůli velkému pádu 3,7 kilometru před cílem, kde skončily naděje Madse Pedersena (Trek-Segafredo) a dalších závodníků. Nejlepší týmovou podporu měl Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck), jemuž spurt rozjel zkušený Ramon Sinkeldam, jenže Australan neměl dostatečnou rychlost, pouze rozjel spurt Jonathanu Milanovi (Bahrain Victorious) a sledoval, jak si vysoký Ital jede pro největší úspěch v kariéře. 

Dobrou pozici do spurtu měl také Fernando Gaviria (Movistar), avšak stejně jako Groves nestačil rychlostně a skončil až sedmý. K Milanovi měl v cíli nejblíže David Dekker (Arkéa-Samsic), ale s velkým odstupem, vynikajícího stíhače a člena italské dráhové reprezentace vůbec neohrozil. "Je to neuvěřitelné. Nemůžu tomu uvěřit, je to moje první Giro. Včera jsem zajel pěknou časovku, ale nikdy by mě nenapadlo, že dnes vyhraju. Tým mě přivedl do perfektní pozice," řekl v cíli dojatý Milan.  

Rovinatá etapa z Terama do San Salva nebyla příliš atraktivní, do úniku se vydali Paul Lapeira (AG2R Citroen), Mattia Bais (Eolo Kometa), Thomas Champion (Cofidis), Stefano Gandin (Corratec-Selle Italia) a Alessandro Verre (Arkéa-Samsic). Jejich spolupráce začal drhnout už před první vrchařskou soutěží 116 kilometrů před cílem. Bylo to logické, vrchařské body byly to jediné, o co uprchlíkům šlo. Na první prémii byl nejlepší Lapeira před Championem a Baisem, na té druhé bylo pořadí stejné, takže modrý trikot po dojezdu převzal Francouz Lapeira.

Dostiženi byli už 20 kilometrů před cílem a posléze se vše chystalo na hromadný dojezd. Situace se zkomplikovala ve zúžení 4 kilometry před cílem. Stačila malá vlnka od jednoho ze závodníků uprostřed pelotonu a k zemi najednou šla celá hromada jezdců. A mezi nimi sprinteři Mark Cavendish (Astana Qazaqstan) a Mads Pedersen. Lídr závodu Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) a Primož Roglič (Jumbo-Visma) se pádu naštěstí vyhnuli.

Na čele zbyl už jen malý peloton vedený týmem Alpecin-Deceuninck. Závodníci belgického celku udělali pro Grovese vše, co šlo, ale v dojezdu byl Jonathan Milan neporazitelný. 

Se ztrátou 19 sekund dojelo několik lídrů na celkové pořadí. Ztratili Jack Haig (Bahrain Victorious), Domenico Pozzovivo (Israel-Premier Tech), Santiago Buitrago (Bahrain Victorious), Rigoberto Urán (EF Education-EasyPost), Eddie Dunbar (Jayco AlUla), Jay Vine (UAE Emirates), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), ale především taky Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers). 

Evenepoel udržel vedení v celkovém pořadí a je samozřejmě i lídrem soutěže mladých jezdců. "Dnes jsem si to opravdu užil. Poznal jsem, že maglia rosa je v Itálii výjimečná. Hodně pro mě znamená, že mohu tento dres nosit," pochvaluje si první den v růžovém trikotu. "Byli jsme dobře zorganizovaní. Všechno pěkně běželo. Byli jsme vpředu, takže jsme se vyhnuli problémům, ale došlo k tomu opravdu ošklivému pádu. Viděli jsme, jak se to stalo. Vlastně víme, na koho to můžeme svést. Ale to je závodění. Naštěstí jsme se nedostali do žádných problémů a dokázali jsme bezpečně dojet."

Milan se dostal do vedení bodovací soutěže. Karel Vacek (Corratec-Selle Italia) dokončil se ztrátou 34 sekund. Josef Černý (Soudal Quick-Step) a Jan Hirt (Soudal Quick-Step) dojeli v pořádku s odstupem 2:16.