Shodou okolností ve stejném hotelu tráví svůj čas v rámci přípravného kempu i tým Movistar.  A Quintana musí až do konce roku nosit jeho barvy. Teprve od 1. ledna se může obléknout do dresu jeho nového francouzského týmu. Pikantní situace. 

Právě v dresu španělského týmu strávil Quintana, jemuž bude v únoru 30 let, posledních osm let a v něm také získal svá dosavadní nejvýznamnější vítězství.

Od roku 2013 neskončil ve světovém žebříčku hůře jak 21., což se stalo v této sezóně. Nejlepší byl 5. dva roky po sobě v letech 2015-2016. Byl to logický výstup jeho skvělých výsledků, z nichž nejvýznamnější je vítězství na Giru a Vueltě či ve třech etapách Tour.  

Grand Tour absolvoval celkem 14 a kromě zmíněných vítězství má na kontě ještě 4 pódiová umístění: 2x2. a 1x3. na Tour a 2. na Giru. K tomu dvě 4. místa na Vueltě. Pouze na své první GT, Vueltě 2012, skončil 36., ve všech dalších byl vždy v top ten, výjimkou je Tour 2017, kterou dokončil na 12. místě. Jedinkrát nedokončil a to bylo v roce 2014 ve Španělsku. 

Takže jeho přestup do druhodivizního a ještě k tomu francouzského týmu musí být pro Quintanu hodně dramatická změna. 

Vše se ale děje s cílem dostat se do World Tour a na nejvýznamnější závody. I proto sem Quintana přišel. Přidal se tak k Barguilovi a s sebou „přivedl“ další posily: především své krajany Anaconu a bratr Dayera, s určením do kopců přišel z Ineosu i Diego Rosa, na sprinty tu budou zase Bouhanni a McLay. 

Program Quintany začne kolumbijským národním mistrovstvím a pak se vrátí závodit do Evropy: "Jsme francouzský tým, takže se samozřejmě přizpůsobujeme mnohem více francouzskému kalendáři," říká Quintana a dodává, že tedy nepojede ani Kolumbii 2.1, ani argentinský San Juan, zato ho uvidíme na Tour de la Provence, Haut Var a Paris-Nice. Po nich následuje Katalánsko. 

Po ardénských klasikách, které zakončí první část jeho sezóny, odjede zhruba na měsíc trénovat domů do Kolumbie, aby přijel závodit na Criterium du Dauphiné coby přípravu na Tour de France. Dauphiné je pro Quintanu srdeční záležitost, jelikož zde se poprvé výrazně prosadil, když v roce 2012 po útoku na Joux-Plane získal průlomové vítězství, a to navzdory mimořádnému úsilí týmu Sky o jeho dostižení. 

Ke spolupráci s druhou hvězdou týmu, domácím Warrenem Barguilem, řekl: "Bude to v pořádku, základem je schopnost pomáhat si navzájem a usilovat o nejlepší možný výsledek pro tým."  

Hlavním cílem je tedy Tour de France, ovšem myslí i na olympijský závod, jehož profil by mu mohl také vyhovovat: "Mou přípravu koordinujeme s kolumbijskou národní federací, abych byl na olympiádu dobře připravený. Obdobně to dělají další výborní Kolumbijci, přičemž cílem je úspěch pro naši zemi. Proto musí být dobře rozděleny role, někteří budou lídři, další budou jejich pomocníky.“ 

"Věci jdou dobře. Toto je druhý tréninkový kemp, a já vidím, že jsem v týmu, který roste dobře a rychle, a jasně směřuje do World Tour. Máme na to bojovat o vítězství, nebo alespoň o podium na všech závodech, jichž se zúčastníme,“ zakončil Nairo Quintana.