Quintana rozhodně nečekal, že ještě v listopadu bude řešit angažmá na příští sezónu. Už v létě podepsal dohodu o prodloužení smlouvy s týmem Arkéa Samsic, ale kvůli pozitivnímu testu na tramadol během letošní Tour de France, byla dohoda zrušena a Quintana se ocitl bez angažmá. Kvůli pozitivnímu testu na tramadol byl potrestán diskvalifikací z Tour de France, protože není povoleno používat takto silný lék proti bolesti v závodech, přišel o body UCI a také o účast na španělské Vueltě a zbytek sezóny.

"Prožíval jsem to hodně," říká Emmanuel Hubert, ředitel Arkéa Samsic. "Bylo to jako rána do hlavy. V den oznámení jsem byl postaven před hotovou věc. Požádal jsem ho o vysvětlení. Byla jsem rozzlobený a on mě ujistil, že nic nevzal. Od té doby se brání u nezávislých orgánů. Má právo na presumpci neviny, ale my už nejsme smluvně vázáni. Tato kapitola je pryč. Abyste mohli závodit na vysoké úrovni, musíte mít velká jména a všichni jezdci, kteří u nás působili, přispěli k budování týmu. Budoucnost však nyní patří klukům, které jsme vychovali, nové generaci," dodává Hubert. 

Kolumbijec se odvolal a čeká na vyřešení případu, ale zároveň musí hledat nové angažmá, jinak mu hrozí rychlý konec kariéry. Vítěz dvaceti etapových závodů a jeden z nejlepších vrchařů posledních deseti let je velmi lákavým zbožím, navíc je mu teprve 32 let a po tramadolové aféře nebude drahý. Na druhou stranu přijmout závodníka s problematickou minulostí není ideální z hlediska PR.  

Některým týmům však na čisté pověsti moc nezáleží, příkladem je UAE Emirates, který vede Mauro Gianetti, nechvalně proslulý řízením jednoho z nejvíce toxických týmů historie, španělského celku Saunier Duval. Gianetti šéfoval dopingovým hříšníkům Riccardu Riccovi, Leonardu Piepolimu Juanu Josému Cobovi a dalším. Quintana je proti Gianettimu čistý jak lilie. 

Daniel Benson, šéfredaktor webu Velonews.com, tvrdí, že UAE Emirates brzo představí další velkou posilu. Může to být Quintana? Hlavní sportovní ředitel UAE Matxin Fernandez se ještě v létě o Kolumbijci vyjadřoval s obdivem: "Rád bych měl v týmu Naira Quintanu. "Nabídli nám ho (Arkéa Samsic, pozn. redakce) a je to jezdec, který se mi opravdu líbí. Mluvil jsem s ním a mám z něj dobrý pocit." To však bylo ještě před tramadolem. 

V případě UAE Emirates se několik týdnů spekulovalo o možném příchodu Jaye Vinea z Alpecin-Deceuninck. Australský vrchař zazářil na Vueltě dvěma etapovými vítězstvími a tým UAE ho oslovil, i když měl stále platný kontrakt v Alpecinu. "Mám smlouvu s Alpecin-Deceuninck do konce roku 2023. Po osmé etapě Vuelty jsem měl nějaké kontakty s některými týmy, ale z těch rozhovorů nic nevzešlo, ne," odmítl potenciální přestup.

Znamená to, že poslední velkou posilou týmu UAE Emirates a novým domestikem Tadeje Pogačara bude Nairo Quintana? Musíme si počkat.