Lídr Quick Step-Alpha Vinyl vyhrál při Okolo Norska tři ze šesti etap a vyhrál i celkově. „Pro tým to byl obecně velmi dobrý týden. Můžeme být na sebe hrdí. Na způsob, jakým jsme jeli, na ducha Vlčí smečky, který jsme tu každý den prokazovali, a způsob, jakým jsme vždy věřili v sebe sama," řekl pro nizozemský WielerFlits.

Sezónu odstartoval začátkem února druhým místem na Volta a la Comunitat Valenciana (2.Pro), kde nestačil pouze na Vlasova (Bora-hansgrohe). Následně nenašel přemožitele v dalším etapovém závodě kategorie 2.Pro Volta ao Algarve, aby v první dekádě března dokončil na 11. místě závod nejvyšší kategorie Tirreno-Adriatico. Přitom do šesté z osmi etap vstupoval z druhého místa průběžného pořadí, ale v etapě do Carpegna, končící dvojím přejezdem vrchařské prémie hors catégorie (HC), zaostal za vítězným Tadejem Pogačarem (UAE-Team Emirates) o 4 minuty a klesl na začátek druhé desítky.

Tirreno-Adriatico

Vrátil se začátkem dubna na Okolo Baskicka (2.UWT) a do závěrečné etapy šel z prvního místa průběžného pořadí. Jenže opět v mimořádně náročné horské etapě končící bezprostředně za vrcholem vrchařské jedničky na úplně nejlepší nestačil a klesl na konečné 4. místo 21 vteřin za vítězným Danielem Felipe Martínezem (Ineos).

Po Baskicku přišly na řadu tři ardenské klasiky, které zakončil vítězstvím na nejdůležitější z nich Lutych-Bastogne-Lutych (viz titulní snímek), když do cíle dorazil osamocen s náskokem 48 sekund na 13ti člennou stíhací skupinu, v níž byli mj. Van Aert (Jumbo-Visma), Valverde (Movistar), Hirschi (UAE) či Vlasov.

Po tomto jarním programu si dal měsíc od závodů pokoj. „Týden jsem se kola ani nedotkl kromě pohodové jízdy s přáteli z týmu. Trávil jsem hodně času s rodinou. Poté jsem odcestoval do Španělska na kemp, kde jsem trénoval poměrně intenzivně včetně toho, že jsem patnáct dní spal ve výškové komoře."

Okolo Baskicka

V další části sezóny se chce tento 22letý Belgičan soustředit na Okolo Švýcarska a závod Tour of Norway do přípravy dobře zapadal. „Byl to můj první závod od Liège-Bastogne-Liége, takže jsem nevěděl, jak na tom budu.“ Ukázalo se, že dobře. Vyhrál tři etapy a navíc každou jinou. Jednu klasikářskou, jednu kopcovitou a jednu vyhrál ve spurtu elitní skupiny. „Vrátil jsem se z pauzy na vysoké úrovni. To je povzbudivé, protože tohle byl začátek druhé části sezóny. A v ní je mým velkým cílem Tour de Suisse a Vuelta a España."

Švýcarskem tato část jeho sezóny začíná, následovat bude belgický šampionát a po něm další výškové soustředění. 30. července má v plánu klasiku San Sebastian a před Vueltou (19.8.-11.9.) ještě etapový závod Okolo Burgosu (2.-6.8.). Sezónu zakončí mistrovstvím světa v závěru září.

Okolo Norska