Úvodní etapa Tour of Norway z Bergenu do Vossu byla dlouhá 174km a byly na ní vypsány dvě sprinterské a tři vrchařské prémie. I při 2225 výškových metrech nebyla profilově nijak zvlášť obtížná. Měla však jednu specifiku. Končila na vrcholu 2,7 km dlouhého výjezdu s průměrným sklonem 6,7%, ovšem uprostřed obsahoval pasáž o 9,7% a krátké cílové rovince předcházelo 600 metrů o sklonu kolem 9%.

Bylo velmi zřejmé, že tady se dnes rozhodne o vítězi a prvním držiteli dresu pro vedoucího závodníka. Ethan Hayter (Ineos), Remco Evenepoel (Quick-Step), Tobias Johannessen (Uno-X) nebo snad Jay Vine (Alpecin-Fenix)?

Čas se zastavit nedá, takže ze tří českých závodníků na startu, kromě Josefa Černého a Michala Schlegela, je tady Zdeněk Štybar ve svých 36 letech už druhým nejstarším z celého startovního pole.

20 km po startu jela před pelotonem šestičlenná skupina ve složení Jokin Murguialday (Caja Rural), Stephen Bassett (Human Powered Health), Jens Reynders (Sport Vlaanderen), Frederik Muff (ColoQuick), Hakon Aalrust a Eirik Lunder (oba Coop). Nejzajímavější postavou tu byl Reynders, který před 14 dny také hned v první etapě Tour de Hongrie šel do úniku a díky získaným bonifikačním vteřinám se dostal po druhé etapě do vedení v klasifikaci jednotlivců.

Norsko, neuvěřitelně nádherné scenérie, chladno a dnes i déšť a silný vítr. To byly vnější podmínky, které cyklistům připravila příroda.

O tempo pelotonu se staraly především týmy Uno-X a Quick-Step. V belgickém týmu jmenovitě po mnoho dlouhých kilometrů Josef Černý. Po většinu etapy udržovaly rozdíl vůči úniku do 2 minut.

Hakon Aalrust usiloval o vrchařské body, nejprve byl druhý a druhou prémii vyhrál, čímž si s velkou pravděpodobností zajistil vedení v této soutěži. V cíli byla sice umístěna ještě třetí VP, ale ohrozit ho mohli jen jeho souputníci z úniku a bylo přitom málo pravděpodobné, že by se do cíle dostali před hlavním polem, které začalo po druhé VP zhruba 50 km před cílem pracovat na dojetí úniku ještě před cílovým stoupáním.

Ke konci však museli docela přišlápnout, protože 7 km před začátkem cílového kopce měli uprchlíci stále ještě 1 minutu k dobru. To už na špici dřeli téměř výhradně cyklisté Quick-Stepu s výjimkou Josefa Černého, který si své odpracoval v předešlém průběhu etapy a nyní se už jen "vezl" na konci hlavní skupiny.

5,5 km před cílem bylo po úniku. V následných kilometrech to zkusilo pár lidí sólově, ale hlavně Quick-Step a Ineos situaci hlídaly. 

150 metrů před cílem zrychlil Remco Evenepoel a jediný, kdo mu stačil, byl Tobias Johannessen. Ale ne tolik, aby ho dokázal překonat. S dvou sekundovou ztrátou dorazil Eduard Prades z Caja Rural, vítěz tohoto etapáku z roku 2018.

Michal Schlegel na 42. místě ztratil 0:42 min., Zdeněk Štybar na 88. místě 4:35 a Josef Černý na 103. místě 6:57 min.

Evenepoel vede i bodovačku a mladíky. V týmech je nejlepší Ineos, jelikož Plapp dojel 4., Hayter 5. a Geoghegan Hart 11. Zítra je na pořadu pouze 124 km dlouhá etapa, v jejíž polovině se nachází vrchol 29km táhlého stoupání. Pak už to bude do cíle profilově relativně snadné.