Na 182 km z Flekkefjordu do Sandnesu 2870 výškových metrů. Tři sprinterské a dvě vrchařské prémie. Hodně středně náročných stoupání. Spíše kratších, ale občas dost strmých. V závěru 3x 10 km okruh s jedním 800 metrovým stoupáním o průměrném sklonu 10,4%. Z něj pak 4 km do cíle nejprve ve sjezdu a pak po rovině.

Joel Nicolau získává 11 bodů do vrchařské soutěže

Brzo po startu odjelo 20 lidí. Po dvou tu měl Quick-Step (Cavagna a Asgreen) a EF Education (Valgren, Healy), po jednom z World týmů i Ineos (Amador), Bora-hansgrohe (Wandahl), Intermarché (Petilli), Israel (Impey), Jumbo-Visma (Hessmann), DSM (Vermaerke) a Trek-Segafredo (Kirsch). Nejnebezpečnější byl ovšem Jonas Gregaard (Uno-X), který ztrácel na lídra závodu pouze 3:16 min.

Nechyběl tu ani Joel Nicolau (Caja Rural), který se vydal za vrchařskými body, jelikož na druhém místě ztrácel na Remco Evenepoela 3 body a dnes byly k mání dvě možnosti. Z toho ta první už na 28. km. Nicolau ji využil i přes potíže, které mu dělal Vermaerke, a díky 6 získaným bodům se opět ujal vedení ve vrchařské soutěži. Později na druhé vrchařské prémii své vedení potvrdil dalšími 5 body.

Jay Vine

Josef Černý 130 km na čele hlavní skupiny

Na čele pelotonu se usadil na dlouhé desítky kilometrů Josef Černý, pracující pro Remco Evenepoela. 

Když se 100 km před cílem po delším rovinatém úseku opět najelo do stoupání, aktivitou začal hýřit 21letý drobný Ir Ben Healy, letošní posila EF Education-EasyPost. V hlavní skupině došlo na silném bočním větru pod větrnými elektrárnami k chvilkovému poplachu, ale rychle se vše zase uklidnilo. Hlavně proto, že Ineos nedokázal přivést do úzkých Remco Evenepoela. Takže se Josef Černý vrátil na čelo a do práce. Náskok uprchlíků se v té době vyšplhal k 5 minutám.

Ben Healy dojet 200 metrů před cílem

Práce Josefa Černého skončila až 45 km před cílem, kdy se najelo do stoupání na druhou vrchařskou prémii dne a kdy se tempa ujaly Ineos a Uno-X. Pro prémii si sólově dojel Ben Healy. Na hlavní skupinu měl v té chvíli náskok 2:45 min. Následně mnoho kilometrů bojoval osamocen s minutovým náskokem na čele závodu před skupinou z úniku, která se ve stoupání na VP rozdělila na dvě části. Při prvním průjezdu cílovým prostorem 18 km před cílem peloton dojel všechny uprchlíky s výjimkou Healyho, který měl k dobru stále 1:30 min.

V předposledním přejezdu 800 metrovou stojkou jezdci Uno-X zase trochu zredukovali hlavní skupinu, Remco Evenepoelovi ale neublížili. Healy měl 8 km před cílem stále 1 minutu. K Uno-X se aktivitou znovu přidal Ineos. Z téhle situace v posledním prudkém stoupání zaútočil Tobias Johannessen (Uno-X), potrhal hlavní skupinu, ale na zadním kole měl stále Evenepoela. Ten při přejezdu vrcholu sám atakoval. Vytvořila se tak sedmička favoritů z celkového pořadí, která se na pár desítek metrů přiblížila k Healymu. Jenže taktizovala, a tak Ir mohl stále živit sen o vítězné etapě.

A to až do mety 200 metrů před cílem, kdy se přes něj převalil Evenepoel s největšími rivaly za zády. Luke Plapp (Ineos) sice reklamoval Evenepoelovo mírné vybočování, ale rozhodčí pro to pochopení neměli. Ben Healy dokončil na 5. místě v čase vítěze.

Luke Plapp

Remco Evenepoel vítězí ve třetí z pěti etap

V pořadí na prvních 14 místech se nic nezměnilo. Jen Remco Evenepoel díky bonifikacím navýšil svůj náskok na druhého Jay Vinea před poslední nedělní etapou na 56 sekund.

"Jsem docela překvapený, protože si myslím, že je to moje první vítězství ve sprintu. Během prvního roku mezi profesionály jsem dojížděl v takových sprintech vždycky poslední. Ale v poslední době se na to v trénincích víc zaměřuji a teď se to vyplácí,“ řekl po své třetí vítězné etapě Remco Evenepoel a nezapomněl přitom pochválit Josefa Černého: "Dnes jsme zvolili dobrou taktiku. Josef Černý odvedl skvělou práci na čele hlavní skupiny. Večer si může dát jedno pečivo navíc."